Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Amarins

Boekrecensie | Met hart en ziel – Katarina Widholm

Met hart en ziel - Katarina Widholm

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Met hart en ziel – Katarina WidholmMet hart en ziel door Katarina Widholm
Vertaler: Danielle Stensen
Serie: Het Zweedse lot #1
Verschenen: 16 januari 2024 bij Boekerij
Format: Paperback, aantal pagina's: 415
Genre: Historisch, Roman
Rating: 4 Stars | Spicy: zero-flames
Goodreads

Zweden, 1937. De zeventienjarige Betty staat op het punt haar gelukte beproeven in de grote stad als dienstmeisje bij het gezin van dokter Molander. In de trein onderweg naar Stockholm ontmoet ze Martin Fischer, een hoogopgeleide jongeman van Joodse afkomst die literatuur doceert. Het duurt niet lang voordat de twee bevriend raken door hun gedeelde passie voor boeken en ze beloven elkaar te schrijven.
Betty komt er al snel achter dat ze als dienstmeisje hard moet werken voor de vriendelijke dokter Molander en zijn niet al te hartelijke vrouw, die vastbesloten lijkt het leven van Betty zuur te maken. Gelukkig leert ze snel en lukt het haar om haar draai te vinden in de drukke hoofdstad en dit nieuwe huishouden. Het contact met Martin biedt haar afleiding en hun onschuldige boekbesprekingen groeien al snel uit tot iets anders.

Maar de dreiging van de Tweede Wereldoorlog nadert, en op een dag stopt de correspondentie met Martin abrupt. Alle moeite die ze de weken daarna doet om hem te vinden is tevergeefs. En ze ontdekt een geheim in het huis van de dokter en haar hele leven dreigt overhoop gegooid te worden.

Historische roman

Ik ben dol op historische romans. De meeste van deze romans hebben een dubbele verhaallijn, geven een stukje geschiedenis mee en laten je genieten van mooie personages, intriges en nog zo veel meer. Toen ik Met hart en ziel in de catalogus zag was ik meteen enthousiast. Dat ik hem mocht lezen voor Reviews & Roses was helemaal geweldig. Mijn verwachtingen waren hoog. Zouden ze uitgekomen zijn? Je leest het nu in onderstaand blog.

Waar gaat het over?

Met hart en ziel speelt zich af in Zweden, in 1937. De zeventienjarige Betty gaat naar de grote stad en gaat als dienstmeisje werken voor dokter Molander. In de trein onderweg naar Stockholm ontmoet ze Martin Fischer, een hoogopgeleide jongeman van Joodse afkomst die literatuur docent is. De twee raken bevriend door hun gedeelde passie voor boeken en ze beloven contact met elkaar te houden. Maar Betty komt er al snel achter dat ze hard moet werken en dat niet iedereen in het gezin Molander het goed met haar voor heeft. Ze houdt inderdaad contact met Martin en al gauw groeit er iets tussen de twee. Maar de dreiging van de Tweede Wereldoorlog is groot en opeens stopt Martin met de contacten met Betty. In de zoektocht naar Martin ontdekt Betty een geheim waardoor haar hele leven overhoop kan worden gegooid.

Met hart en ziel - Katarina Widholm

Het verhaal

Met hart en ziel kent een hele fijne schrijfstijl. Je kan het verhaal typeren als levendig en realistisch. Het kent een hele mooie opbouw. Eerst is er vooral de kennismaking met de personages en hun levensstijl en heel langzaam word je meegezogen in een verhaal vol wendingen, gebeurtenissen, intriges en geheimen. De spanning wordt in dit verhaal ook mooi opgebouwd, daardoor wil je alleen maar doorlezen en blijf je als lezer geboeid tot de laatste bladzijde. De fijne schrijfstijl zorgt er voor dat Met hart en ziel een fijn tempo kent en lekker vlot leest. Voordat je het weet is het 415 tellende pagina dikke boek uit!

De personages

De personages zijn door de auteur stuk voor stuk mooi uitgewerkt. Betty leren we hierin het beste kennen. Je krijgt haar emoties en gevoelens goed mee, ze groeit uit van een jong meisje tot een vrouw die keuzes weet te maken en haar mannetje staat. Daarnaast leert de lezer natuurlijk Martin kennen, maar ook vooral de gezinsleden van het gezin Molander. De moeder is een vreselijke vrouw die Betty het leven goed zuur maakt. Maar uiteindelijk, door verschillende gebeurtenissen, krijg je ook voor haar respect en weet ze je te verrassen. De zoon des huizes zorgt voor de grootste plotwendingen. Een zoon die erg goed neer is gezet, verrassend is en het verhaal zeker ook voorziet van enige diepgang.

Met hart en ziel - Katarina Widholm

De omgeving

De omgeving wordt in Met hart en ziel erg mooi uitgewerkt. Als lezer word je meegesleept naar het Stockholm van 1937. Vele details en historie uit het Zweedse leven komen voorbij. Je voelt je helemaal aanwezig bij de weg die Betty aflegt om contact te houden met Martin en haar dagelijkse bezigheden in het historische Stockholm. De historische details zijn realistisch en mooi weergegeven.

Conclusie

Met hart en ziel is een verhaal dat niemand onberoerd zal laten. Het is een verhaal met een mooie diepgang. Zowel door de thema’s die het kent als de mooie historische beschrijving van personages en omgeving is het alleen maar genieten. Mijn verwachtingen zijn helemaal uitgekomen, sterker nog, Met hart en ziel is een topper en een dikke aanrader in het historische genre.

Zet jij deze prachtige historische roman op je te lezen lijst?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 149 keer gelezen


Geef een reactie