Categorieën: Activiteiten, Boeken / Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Dit was mijn Yalfest 2017 weekend!

Yalfest 2017 overview

Wauw, afgelopen weekend was echt weer geweldig: Yalfest 2017! Yalfest 2016 was geweldig, en afgelopen januari kregen we zoveel goede dingen te horen dat ik er het volste vertrouwen in had dat 2017 nóg beter zou zijn. Diezelfde dag kwam Katja ook met het idee om samen te logeren in een Bed & Breakfast omdat we allebei van ver moeten komen en we anders op zowel vrijdag als zondag heen en weer zouden moeten reizen. Een fantastisch idee, want niet alleen was dit weekend totally awesome, ik kwam ook relatief uitgerust thuis. Vandaag voor jullie een verslag van mijn Yalfest 2017 weekend; de persconferentie op vrijdag, ons uitje op zaterdag, en Yalfest 2017 op zondag. Beware, dit wordt weer een lang artikel!

Vrijdag | Persconferentie

Persconferentie Yalfest 2017

Op de vrijdag voor Yalfest 2017 zou een persconferentie plaatsvinden bij uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Hoewel het ons niet helemaal duidelijk was hoe die eruit zou zien, las ik wel in een uitnodiging dat je je kon aanmelden voor interviews met de auteurs. Uiteraard heb ik direct mijn favorietenlijstje gemaild. Helaas bleek dat niet iedereen het stukje had meegekregen dat je je op kon geven. Ook Katja, die heel graag Donna Freitas wilde interviewen. Omdat ik sowieso al mijn gewonnen interview met Victor Dixen zou hebben, en ook ingedeeld was bij Veronica Rossi, Gena Showalter en Amy Ewing, heb ik aangegeven dat zij mijn interview met Donna Freitas – waar ik ook bij ingedeeld was – mocht overnemen als ze wilde. Uiteindelijk heeft zij het interview samen met Lisanne gedaan.

Ik had dus in totaal vier interviews, en wat heb ik genóten. Na de introductie door Myrthe van Blossom Books moest ik een kwartiertje wachten tijdens de eerste ronde, waarna ik het 25 minuten durende interview met Victor Dixen had. Hierna een kwartiertje pauze, en daarna opeenvolgende 15-minuten interviews met Veronica Rossi, Gena Showalter en Amy Ewing.

Ik heb non-stop gelachen met deze gezellige auteurs; het zijn zulke fijne mensen! De interviews gingen uiteraard veel te snel, maar we hebben leuke gesprekken gehad. Deze interviews lezen jullie de komende weken op Reviews & Roses. Tijdens de interviews heb ik mijn boeken laten signeren en ben ik met ze op de foto geweest. Ook de auteurs die ik niet heb geïnterviewd hebben mijn boeken gesigneerd. David Arnold, Megan Shepherd en Lesley Livingston heb ik snel even aangeschoten, en van David kreeg ik nog een leuke boekenlegger van Baz. Katja had mijn Unplugged meegenomen naar het interview met Donna Freitas, dus ook die is gesigneerd. Ik ben gelukkiger dan ooit!

Zaterdag | Uitje naar Kasteel De Haar

Kasteel de Haar

Bed & Breakfast

Na de persconferentie op vrijdag vertrokken Katja en ik naar Bed & Breakfast Haarzuilens, op slechts een half uur van de locatie van de persconferentie. Een fantastische vondst van Katja, want de eigenaars zijn hartstikke aardig, de bedden liggen heerlijk, en de omgeving is zó fijn dat je zelfs in een druk weekend als dit tot rust komt. Dit is dus absoluut een Bed & Breakfast die ik ga onthouden en iedereen wil aanraden.

De reden dat we kozen voor deze locatie is omdat het een beetje tussen Utrecht (de locatie waar we dachten dat de persconferentie mogelijk zou gaan plaatsvinden) en Aalsmeer inzat. De reden dat ik direct akkoord was met deze optie van Katja was dat op de website stond dat het vlakbij Kasteel De Haar is; een locatie welke ik altijd nog graag weer wilde bezoeken.

Kasteel De Haar

Zodoende stonden we die zaterdag lekker rustig op, en stond het ontbijt klaar om negen uur. Een heerlijk biologisch ontbijt met croissantjes, vers brood, een eitje uit eigen kippenhok, verse jus d’orange en meer. Ja, daar kan ik wel aan wennen. Rond het middaguur vertrokken we te voet naar Kasteel De Haar. Hoewel we eerst verkeerd liepen, mede dankzij de bordjes die zeiden dat Kasteel De Haar díé kant op was, maar dit eigenlijk bedoeld was voor auto’s, liepen we vervolgens de andere kant op en kwamen we er via het pad voor voetgangers en fietsers. Een heerlijk loopje door een mooie en kalme omgeving. We besloten eerst even te lunchen, en dat we alleen het park en niet het kasteel wilden bezoeken. Hierdoor kostte de entree slechts vijf euro in plaats van zestien.

We hebben het gehele park doorgelopen en genoten van de omgeving en elkaars gezelschap. Wat hebben we gelachen! Na het schieten van vele mooie plaatjes van de omgeving liepen we weer rustig terug naar de Bed & Breakfast. De dag had helaas wel blaren als gevolg, maar niets kon de pret drukken. We besloten die avond weer uit eten te gaan bij restaurant ‘t Wapen van Haarzuylen op loopafstand van onze Bed & Breakfast, waar we ook de vrijdagavond heerlijk hadden gegeten. Wederom een aanrader aan iedereen, want hier zou ik elke avond wel willen eten! Die avond gingen we niet te laat slapen, want de volgende ochtend zou de wekker vroeg gaan voor Yalfest 2017!

Zondag | Yalfest 2017

Welkom op Yalfest 2017

We wilden niet achteraan in de rij staan dus we besloten op tijd te vertrekken. Eenmaal aangekomen bij Studio’s Aalsmeer bleek dat we letterlijk voor de deur konden parkeren. Serieus, beter dan dit kán niet! Parkeren koste in totaal ook maar €5,- dus wat bereikbaarheid en parkeerkosten betreft vind ik deze locatie absoluut beter dan vorig jaar. We zagen echter nog niemand voor de deur staan, maar konden ons niet voorstellen dat we de eersten waren.

Eenmaal binnen bleken er inderdaad al wel wat mede Yalfest 2017 bezoekers aanwezig te zijn. Ik zag Kelly van Best of YA staan en liep er op af voor een gezellig praatje, om later te beseffen dat ik hiermee direct in de goede rij was gaan staan voor mensen met kaartjes voor het dag- en avondprogramma. Hiermee diende ik vervolgens ook als proefkonijn voor de man van Ticketpoint die de scanners wilde testen. Geen probleem natuurlijk!

Inloop

Yalfest 2017

Half elf mochten we officieel “naar binnen” – we waren natuurlijk al binnen, haha. We kregen wel te horen dat we geen tassen mee mochten nemen in de zaal en dat we die af moesten geven bij de garderobe direct links van de rijen. Ik heb mijn camera eruit gehaald en mijn tas netjes ingeleverd. Niet wetende dat de stands al open waren, en mijn portemonnee zat in mijn tas. Hier baalde ik dus wel even hevig van, want hierdoor heb ik naast de ARC’s gegrepen. Immers, er stond nu een rij van jewelste bij de garderobe.

Ik kletste even bij met wat standhouders die ik ken, liep langs de goodiestand en keek naar alles op deze mooie locatie. Samen met vele lieve andere bloggers genoten we van de thee die we konden halen en de heerlijke brownies die voor ons klaarstonden. We kletsten gezellig en gingen op een gegeven moment in de rij staan voor de ruimte waar het podiumprogramma van Yalfest 2017 zou beginnen.

Podiumprogramma

Yalfest 2017 - Reviews and RosesPodiumprogramma

En dat podiumprogramma was awesome. Er waren stoelen genoeg voor iedereen en ze liepen omhoog waardoor iedereen goed zicht had op het podium. Iets later dan volgens de planning begon vervolgens het podiumprogramma en werden alle auteurs aangekondigd. Bart Boonstra presenteerde het geheel. Hoewel sommigen iets tegen Bart Boonstra hebben, vind ik hem altijd wel leuk – ondanks dat hij twee foutjes maakte, haha.

De auteurs waren lekker op elkaar ingespeeld, er werden leuke vragen gesteld en de auteurs gaven nog leukere antwoorden. Lesley Livingston blijkt werkelijk een geweldig grappig mens te zijn en David Arnold is superchill. Volgens hem was het enige minpunt die avond dat Nederland geen Bourbon had, maar dat werd die avond nog ontkracht. Nederland is dus geweldig! Lesley Livingston vertelde nog hoe ze af en toe een personage dood maakt als ze een slechte dag heeft dankzij iemand, maar ze wekt ze net zo snel weer tot leven.

Verder was opvallend dat Veronica Rossi’s screensaver op haar mobiel nu een foto van een glas verse jus d’orange is. Het blijkt namelijk dat ze dit concept niet kennen in het buitenland. David Arnold wijdde uit over hoe geweldig hij het vindt dat je gewoon sinaasappels bovenin stopt en er vervolgens vers sap uitkomt. Bij het uit de zaal lopen kregen we onze goodiebag, met daarin onder andere het programma met een plattegrond – handig! – en twee boeken. Iedereen had sowieso De Glazen Troon, en daarnaast De voordelen van onbeantwoorde liefde, Op de rand van niets of Disruptor. Ik had die laatste, helaas heb ik alleen deel twee in de serie nog niet. Alles zat trouwens in het leuke tasje van Young & Awesome.

Lunch + activiteiten

Lunch bij Yalfest 2017

Hierna was het tijd voor lunch, welke – dankjewel! – voorgeschoten werd door Ellis, want er stond wederom een lange rij voor de garderobe om de tassen weer op te halen. Volgens de borden was er een koud en een warm buffet, maar voor het warme buffet stonden we eerst in de verkeerde rij (de foodtrucks gingen niet door?). Gelukkig waren de rijen kort. Alles op de kaart koste €3,50. Aan de ene kant erg handig, want er hoeft niet gerekend te worden met verschillende bedragen. Aan de andere kant was het voor een hartig broodje een mooie prijs, maar voor een saucijzenbroodje en de kleine kipwrap wat duur. Maar hoe dan ook heb ik lekker gegeten, en daarnaast konden we ook nog zitten! Superfijn.

Celebrate Books goodieGekochte goodies op Yalfest

In de Celebrate Books boxen van april zaten kaartjes voor een gratis goodie (het notitieblokje en potlood), dus die heb ik opgehaald. En ook bij de andere stands heb ik van alles gekocht – nadat ik mijn tas had opgehaald. Zo haalde ik de leuke tas van Celebrate Books inclusief drie goodies. En kocht ik Emmy‘s kaarsen (The Jewel en Rhysand). Hierna gingen we met een groepje in de rij staan voor een portret. Helaas kwamen we net niet aan de buurt, maar spontaan werd door Bas van Best of YA geopperd te werken met lootjes. Op die manier hadden we niet voor niks in de rij gestaan en waren we na onze masterclasses als eersten aan de beurt. Heel fijn!

Masterclass

Masterclass vormgeven

Ikzelf had gekozen voor de masterclass vormgeven welke gegeven zou worden door Lennart Wolfert. Hij heeft ook de covers van Simon VS, De voordelen van onbeantwoorde liefde en De Kids of Appetite ontworpen. Je kon merken dat hij duidelijk beter ontwerpt dan presenteert, maar ik vond het wel een hele leuke masterclass. We hebben onder andere gezien hoe de covers van eerdergenoemde boeken tot stand zijn gekomen en hoe het werkt om als illustrator te werken voor een uitgeverij.

Activiteiten

Activiteiten op Yalfest en David Arnold speelt Cards Against Humanity

Hierna was er een korte pauze waarna signeerronde twee zou beginnen. Ikzelf had mijn boeken al tijdens de persconferentie laten signeren, dus ik heb mij puur gericht op de activiteiten. Allereerst was ik dit keer als derde aan de beurt voor het portret door Caroline Cracco. Verder heb ik nog een tattoo laten zetten bij Tuig Literary Tattoo (geen echte!). En kocht ik De voordelen van onbeantwoorde liefde – waar je een schattige button bij kreeg – omdat die helaas niet in mijn goodiebag had gezeten. Op dit punt van de dag had ik wel een behoorlijke energiedip. We besloten dan ook even rustig te gaan zitten en bij te tanken. Leuk was dat we op een gegeven moment David Arnold een potje Cards Against Humanity mee zagen spelen met fans. Weer blijk van hoe chill de auteurs zijn.

Diner

Rond zes uur zou er patat en een snack klaarstaan. Hiervoor ontstond een immense rij, maar dit lag niet aan de organisatie van Yalfest 2017. Het bleek dat Studio’s Aalsmeer slechts kleine beetjes patat per keer aanleverden waardoor het erg lang duurde voordat iedereen eten had. Ons groepje besloot dat de helft van ons in de rij ging staan en voor twee personen mee zou nemen. Eigenlijk was het op zo’n lange en drukke dag wel wat te weinig vullend als diner.

Omkleden + Mooimaakservice

Mooimaakservice Yalfest 2017

Gelukkig had het rustig zitten veel goeds gedaan, want hierna had ik hernieuwde energie. Ik had een jurk, schoenen en meer meegenomen om mij klaar te maken voor de cocktailparty. Samen met Madelon en Katja sloten we ons op in het toilet en waren we in no-time klaar voor de rest van de avond. Vervolgens heb ik mijn haar laten vlechten, en kreeg ik nog veel complimenten over hoe fijn mijn haar om te vlechten is – dik, maar zacht – en anderen hebben zich ook op laten maken.

Ondertussen werden er kaartjes voor een gratis drankje uitgedeeld als goedmakertje voor het lange wachten bij het eten. Super aardig! Extra leuk was ook dat ik plots door een meisje werd gevraagd of ik van Reviews & Roses was en zij mij vertelde dat ze mijn blog heel leuk vindt. Ik wordt gewoon herkend, zo bijzonder – en gek, haha! Ik weet niet hoe je heet (sorry, vergeten te vragen!) , maar laat even weten wie je bent in een reactie, ik vind je namelijk lief!

Cocktailparty Yalfest 2017

Yalfest 2017 CocktailpartyYalfest Cocktailparty

Het avondprogramma vond plaats in een zaaltje met in het midden een piano. Het bleek dat Kim de Boer van The Voice of Holland de avond zou voorzien van muziek. Nou kende ik haar niet, maar het was wel erg leuk. Het zaaltje was wel wat vol met alle mensen erin. Gelukkig kon je ook nog buiten het zaaltje terecht. Iedereen kon vrij met de auteurs kletsen, en er was ook een grabbelton.

We hebben gezellig gedanst – en Veronica Rossi danste gewoon gezellig mee! -, gelachen en op een gegeven moment zijn Lisanne en ik samen op zoek gegaan naar alle auteurs voor een kort praatje en een foto. Zo leuk om te merken dat de auteurs die ik had mogen interviewen ook nog precies wisten wie ik was. Het zijn werkelijk allemaal zulke vriendelijke auteurs. Volgens mij was het tegen half tien dat om werd geroepen dat de auteurs weg zouden worden gebracht omdat ze toch wel erg moe waren – begrijpelijk – en zwaaiden we ze nog vrolijk de zaal uit. Het programma ging nog een half uurtje door en we verzamelden ons rondom de piano voor zowel wat dansnummers als meezingers. De avond was fantastisch, en moe maar voldaan vertrokken we om tien uur weer richting huis – of in ons geval de Bed & Breakfast.

Verbeterpunten? Nope.

Vorig jaar kon ook ik nog wel wat verbeterpunten noemen voor Yalfest 2017, maar dit jaar hebben ze het de bezoekers erg moeilijk gemaakt om verbeterpunten te vinden. De organisatie heeft zichzelf duidelijk overtroffen. Ik kan mij niet indenken dat er iemand is die niet heeft genoten van deze dag. Het was FAN-TAS-TISCH! Chapeau aan de organisatie, de vrijwilligers, de bezoekers en eigenlijk gewoon iedereen.

p.s. ik heb veel te weinig foto’s gemaakt doordat ik druk bezig was met genieten, maar de aankleding en de locatie waren ook prachtig. Dat zal je maar van mij aan moeten nemen. 😉

Was jij bij Yalfest 2017?

Meer foto’s van Yalfest vind je hier

Andere al verschenen verslagen van Yalfest 2017 | Booknuts – FavoritezLive the Book Life – Nerdy Geeky Fanboy – Oh My BookReadInge – Reading TravelerRead, Watch, Avoid – That Blonde Woman – Zon en Maan

Deze post is al 2613 keer gelezen


Geef een reactie

14 responses to “Dit was mijn Yalfest 2017 weekend!

  • Dankjewel!

   Jaaa, maar er waren ook zoveel mensen. Ik denk dat je elkaar heel makkelijk over het hoofd hebt kunnen zien. Ik lees nu ook verslagjes van mensen waarvan ik denk ‘hé, was jij er ook?’. Haha. Hopelijk zien we elkaar snel bij een ander evenement! 😀

 1. Ja ik vond het ook echt super leuk!! Ik ben het meisje, Sara, die je had herkend in de gang haha. Lief dat je me vermeldt 🙂 hopelijk komt er volgend jaar weer een yalfest!

  • Yay, bedankt voor het reageren! Ik word niet zo vaak herkend, dus ik wist zo snel niet zo goed wat ik moest zeggen haha (ik ben stiekem ook gewoon verlegen). Maar ik vond het echt superleuk dat je mij aansprak en waardeer je compliment. Nogmaals bedankt! <3

   En ik hoop natuurlijk ook dat er volgend jaar weer een Yalfest komt! 😀

 2. Ik vind het echt super om nu uitsluitend positieve verslagen te lezen. Niets meer te merken van de minpuntjes die vorig jaar werden aangekaart. Echt leuk dat men daar rekening mee heeft gehouden bij deze tweede editie.