Categorieën: Boeken / Tags: , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Verslag | Yalfest 2016

Yalfest 2016 Jessica

En toen was het alweer voorbij… Ik viel zondagavond al direct in een diep, zwart gat, want man, ik heb zó intens genoten dit weekend. Voor mij bestond het weekend uit drie dagen gevlieg, drukte, maar bovenal héél veel plezier en gezelligheid. Uiteraard kunnen jullie een verslag van alles verwachten (meerdere verslagjes zelfs), maar vandaag eerst het verslag van Yalfest zelf. Hét event waar ik, en velen met mij, al sinds september naar uitkeken. Op 1 oktober had ik al direct een early bird kaartje bemachtigd en toen kon het wachten beginnen.

Goodiebags

Voor ons – het Best of YA promoteam – begon de dag al iets eerder dan voor de andere gasten, want wij werden om 9 uur al verwacht omdat we zouden helpen met de laatste items, waaronder de handtekeningen, in de goodiebags te stoppen. We hadden bij Nanouk in Utrecht gelogeerd, dus konden we lopend naar de Utrechtse Kinderboekhandel waar we de dozen goodiebags op zouden halen om naar de Winkel van Sinkel te brengen.

We hadden voor het vullen een fantastisch systeem waarbij een aantal achter de tafels stonden bij één specifiek item en de anderen telkens met een tasje bij alle items langs liepen en de tasjes open hielden. Tussendoor kregen we nog een rondleiding en informatie over de dag, werden onze tickets gescand en iets na half 11 waren we klaar om te gaan met die banaan! Ik haalde bij Bas nog even mijn Yalfest bandje, haalde een flesje cola en nam plaats.

goodiebags

Opening

Om 11 uur gingen de deuren open en kwam een stroom mensen binnen met de goodiebags die bij de deur uitgedeeld werden. Het was direct een gezellige drukte, en voordat ik het wist was het al iets na half 12 en kwam Bart Boonstra – die het hoofdprogramma zou presenteren – het podium op. Hij vertelde wat algemene dingen, maar ook het heugelijke nieuws dat er een Yalfest 2017 komt! De namen die momenteel bekend zijn voor Yalfest 2017 zijn: Donna Freitas, Megan Shepherd, Lesley Livingston en Veronica Rossi. En er zullen nog meer aangekondigd worden!

En toen was het zover; Bart Boonstra kondigde de Yalfest auteurs één voor één aan! Becky Albertalli (Simon VS), Arwen Elys Dayton (Seeker), Tahereh Mafi (Vrees me), Ransom Riggs (De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine), Tom Ellen en Lucy Ivison (Lobsters) en Stephanie Perkins (Anna and the French Kiss).

De winkel van sinkel - Yalfest 2016

Interview

Bart Boonstra had een aantal vragen voorbereid en legde deze aan de auteurs voor. Zo kregen we te horen dat Nederlands de leukste – dûh – boekencommunity heeft en dat dit het eerste event buiten Amerika is voor Becky Albertalli. Het was een ontzettend leuk interview en we zijn veel leuke en interessante dingen te weten gekomen. De auteurs zijn zo leuk en lief en kunnen ontzettend leuk vertellen. Tahereh benadrukte ook dat ze enorm veel waarde hecht aan haar fans en wat haar fans denken.

Ze heeft het gevoel dat het feit dat fans feedback geven of simpelweg genoeg geven om het boek en het verhaal om haar aan te spreken, dat ze succesvol is geweest in het schrijven van het verhaal. Maar niet alleen zij, ook alle anderen hechten veel waarde aan hun fans. Meer dan de fans misschien zelfs denken. Ook hoorden we dat schrijvers vaak introverte mensen zijn, ze zijn graag alleen, maar ze genieten enorm van dit soort events. Eigenlijk kunnen introverts, zoals ikzelf, zich enorm goed inleven in auteurs. Nadat Bart Boonstra een aantal vragen had gesteld kreeg ook het publiek – na de quiz – kans om een aantal vragen te stellen en werd er zowel boven als beneden rond gerend met een microfoon.

Yalfest 2016 - Lucy Ivison - Becky Albertalli - Arwen Elys Dayton - Tom Ellen

Quiz

Er was dus ook nog een quiz waarbij de auteurs vragen moesten beantwoorden over de andere auteurs en hun boeken, en dit vond ik echt een fantastische toevoeging. Je kon ook merken dat de auteurs het ontzettend leuk vonden om de vragen te beantwoorden en zo actief bezig te zijn en het was fantastisch om te zien. Ondertussen was het ook nog eens informatief, want we kwamen tegelijkertijd ook meer te weten over de auteurs en hun boeken. Ransom Riggs was uiteindelijk de grote winnaar en stiekem was hij nog wel een beetje verbaasd ook.

Tahereh Mafi - Ransom Riggs - Stephanie Perkins - Yalfest 2016

Lunch

Na het hoofdprogramma – het interview en de quiz – was het om 1 uur tijd voor lunch! Maar eerst spotte ik nog de jarige Lisa, die ik echt even moest feliciteren. Samen met haar en Dagmar gingen we op weg naar de lunch die we op de eerste verdieping konden ophalen. Zodra we het tasje met voedsel op hadden gehaald gingen we beneden zitten om het rustig op te eten.

Het tasje bevatte een wit bolletje met kaas en komkommer (heerlijk!), een speciaal soort bruin broodje met ham en sla, een pakje melk en een appel. Ik lust eigenlijk dat bruine brood niet, maar ik had door het harde werken die ochtend al zoveel honger, dus toen we net na enen aan onze lunch begonnen heb ik alles met veel plezier naar binnen gewerkt, haha.

Groepsfoto

Na de lunch was het voor ons tijd voor de foto, maar Dagmar, Lisa en ik zagen onze kans schoon nu nog even langs de Fotodoos te gaan, want iedereen ging nu direct in de rij staan voor de groepsfoto en dus was het rustig bij de activiteiten. Nadat we superleuke foto’s hebben gemaakt zijn we in de rij gaan staan voor de groepsfoto en dat verliep eigenlijk allemaal super soepel. We waren in no-time aan de beurt en terwijl er een uur stond voor de foto’s waren we al in 40 minuten klaar. Wel moest het allemaal redelijk snel, en toen Tom Ellen mij een vraag stelde wist ik niet goed of ik moest antwoorden of lachen voor de foto, dus ik deed een beetje van beide en ik heb geen idee hoe de foto eruit zal zien, haha. De auteurs zijn zo lief!

Fotodoos met Dagmar en Lisa

Activiteiten

Ik noemde al de Fotodoos, maar er waren nog veel meer activiteiten te doen. Zo was My Moviestuff aanwezig, en heb ik nog gezellig met Wendy en Bram geklets, maar ook IJcandie was aanwezig en verkocht mooie spullen. Je kon een portret laten tekenen, een versje van Lars ontvangen (helaas nam hij al geen nieuwe opdrachten meer aan toen ik er langs kwam), was er een tafel waar je gratis goodies kon meenemen, kon je boeken kopen, en last but not least kon je een literaire tijdelijke tattoo nemen. Zoals inmiddels duidelijk mag zijn ben ik groot fan van de Shatter Me serie en koos ik voor een korte quote uit Verwoest Me. Wel heb ik drie kwartier in de rij gestaan hiervoor en ik denk dat dit enorm ingekort had kunnen worden als iedereen wat rekening had gehouden met elkaar, want er waren velen die enorme kunstwerken op hun armen hadden of echt complete alinea’s, en als iedereen gewoon iets korters had genomen hadden meer mensen aan de beurt kunnen komen. Ik was bijvoorbeeld binnen een minuut klaar.

Literary tattoo - Temporary

Workshop

Na de fotoshoot en pauze was het tijd voor de workshop waar ik mij voor had aangemeld. Persoonlijk vond ik die wat tegenvallen. En dit lag niet aan de organisatie, maar aan degene die de cursus gaf. Ik had echt een workshop verwacht en eigenlijk was dit meer uitleg en probeer het dan zelf nog maar even. De vrouw gaf aan al twee jaar dit soort workshops te geven, en dat schept verwachtingen, ze kwam echter over alsof ze dit voor het eerst deed. Vervolgens gingen we dus zelf aan de slag, en liep ze een beetje rond. Maar als nieuweling had ik nog altijd niet genoeg basis geleerd om echt te beginnen uit het niets. Ik had echt graag willen oefenen met behulp van haar. Ook terwijl ze rondliep en meekeek gaf ze geen feedback o.i.d. tenzij je er zelf heel duidelijk om vroeg. Jammer. Dit had voor mij interactiever gemogen.

Workshop Kalligrafie

Goodiebag

En dan natuurlijk nog de goodiebag! Wat was die fantastisch! Je kon een goodiebag ontvangen met het boek Riders of De afstand tussen jou en mij. De tote bag zelf vond ik ook echt superleuk! De foto hieronder spreekt denk ik voor zich.

Goodiebag Yalfest 2016

Negatieve reacties

Wat erg jammer is zijn de vele negatieve reacties op het event als geheel. In een aantal opmerkingen kan ik mijn wel vinden, maar de organisatie heeft ontzettend hun best gedaan en ik vind dat ze daar zeker een pluim voor verdienen.

Het was het eerste jaar dat Yalfest is georganiseerd dus het is niet meer dan logisch dat uit deze eerste keer een aantal verbeterpunten zouden komen. Trial and error noemen ze dat. Ze hebben direct die avond al de eerste verbeterpunten op papier gezet en de tweede editie belooft nog leuker te worden. De auteurs vonden het geweldig en hebben genoten, Ransom heeft zelfs nog een superleuk filmpje gemaakt.

Best of YA promoteam

En als afsluiter van de dag moest het hele promoteam natuurlijk de dag nog even goed afsluiten met geweldige foto’s in de Fotodoos en een hapje bij Dogma (wat onverwacht verrassend lekker bleek te zijn!), waar je gratis frietjes kreeg op vertoon van je polsbandje.

Best of YA Promoteam - Yalfest 2016 - Fotodoos

Ik vind dat deze eerst keer fantastisch georganiseerd is en heb er alle vertrouwen in dat het volgend jaar nóg beter wordt. Niets meer dan lof voor de fantastische organisatie. Ik zit met smart te wachten op de groepsfoto met de auteurs die ongetwijfeld supermooi is. Dit weekend was zo absurd fantastisch en ik heb intens genoten. Dit pakt niemand meer van mij af en over tien jaar kijk ik er ongetwijfeld nog steeds met net zoveel plezier op terug. Bedankt allemaal!

Was jij ook aanwezig bij Yalfest 2016?

 

Deze post is al 2335 keer gelezen


Geef een reactie

15 responses to “Verslag | Yalfest 2016

  1. Ik ben het met je eens hoor dat vooral de negatieve reacties overheersen en dat is jammer. Het eerste best of YA event verliep ook lang niet zo vlotjes. Maar goed ik denk dat voor de meeste de grootste teleurstelling was dat je echt geen interactie hebt gehad met de auteurs. Is natuurlijk ook lastig met 400 man, maar daar kan ik me persoonlijk wel in vinden. Want uiteindelijk komen we naar een event als dit om onze favoriete auteurs te ontmoeten.
    Maar goed uiteindelijk ben je ook zelf degene die het leuk moet maken op zo’n event en ik heb echt een super toffe dag gehad en kijk uit naar volgend jaar!