Categorieën: Boeken / Tags: , , , ,

Geschreven door Jessica

Evenement | Boekpresentatie De Stem van de Zee – Mara Li

De Stem van de Zee - Mara Li stapel

Een boekpresentatie in Groningen zeg je? Ideaal! Natuurlijk kom ik! Ik was mega enthousiast dat er een boekpresentatie zo dicht bij huis plaats zou vinden, dat kon ik niet overslaan. Ik blokte het meteen in mijn agenda en kon niet wachten. De Stem van de Zee heb je mogelijk al eerder langs zien komen op Reviews & Roses, zo mocht ik namelijk het laatste puzzelstukje dat de cover compleet maakte onthullen en ik ontving de ongecorrigeerde ePub van De Stem van de Zee en schreef hier een recensie over.

Op naar de boekpresentatie

De presentatie zou plaatsvinden op 4 juni en vanaf half 7 was de inloop. Ikzelf werk in Groningen, dus vanuit mijn werk ging ik even snel een broodje eten bij de Subway om vervolgens richting de Van der Velde te gaan. Die bij A-Kerk, niet die andere Van der Velde (ja er zijn twee! ^^). Natuurlijk was ik nog altijd veel te vroeg, want ik was om vijf uur van mijn werk vertrokken en om kwart voor zes was ik nog maar een paar meter van de winkel verwijderd.

De Stem van de Zee - Mara Li tafelBoekpresentatie De Stem van de Zee

Maar dat was helemaal geen probleem; ik zag dat er al stoelen klaar stonden en ook de boeken stonden al leuk opgestapeld op tafel, en Natasja van de uitgeverij (Storm Publishers) was al aanwezig. Ze bleek net wat te gaan eten met een medewerkster van de Van der Velde en vroeg of ik mee ging. Ik had al gegeten, maar ik ging graag mee voor de gezelligheid. Hoe het tentje heet weet ik eerlijk gezegd niet, maar het heeft een leuke, knusse uitstraling en een zeker iemand merkte op dat de bediening wel erg knap was. Hoewel ikzelf naast een colaatje niks besteld heb, werd ik wel aangemoedigd om patatjes van hun bord te stelen en heb zelfs een stukje vegaburger geproefd (en dat smaakte nog niet eens zo gek!).

Winacties en armbandjes

Om half 7 vertrokken we weer naar de boekhandel waar ook Storm Chaser Patricia net was aangekomen. Zij was de enige Storm Chaser die ik nog niet had ontmoet, en het blijkt een hartstikke gezellige meid te zijn! Ik had vooraf nog aangegeven dat als ik iets kon doen dat ik graag wilde helpen en zodoende vroeg Natasja of ik de kaartjes voor de winactie uit wilde delen en Patricia mocht de leuke YA-armbandjes aan alle aanwezigen uitdelen.

Boekpresentatie De Stem van de Zee drinkenEiland in de mist trilogie - De Roep van Avalon - De Komst van de Koning

Deel 2 en 3 volgen in 2016

Eenmaal rond tien over 7 gingen we allemaal zitten en kon het programma beginnen. Eerst kregen we nog wat extra informatie waar ik erg blij mee was; een indicatie van wanneer we deel twee en deel drie kunnen verwachten! Gezien ik deel één in maart al heb uitgelezen kan ik echt niet wachten tot deel twee uitkomt. Deel twee zal verschijnen in januari 2016, waarna deel drie zal verschijnen in de zomer van 2016. Het leuke is dat in het eerste deel de covers van het tweede en derde deel zijn opgenomen!

Vragenronde

Vervolgens vertelde Mara Li (pseudoniem van Marieke Veringa) waar het boek over gaat, waarna een vragenronde begon. Natasja Storm vroeg Mara Li het hemd van het lijf en stelde onder andere een vraag over waarom ze een verhaal over de toekomst heeft geschreven dat ook voelt alsof het uit het verleden komt (iets dat ik ook opmerkte in mijn recensie van De Stem van de Zee). Mara Li gaf aan dat ze het bedoelt als een soort waarschuwing. Het boek vertelt over wat er is gebeurd na een aantal rampen en ze kijkt vooral naar hoe we de wereld nu behandelen. Als we door blijven gaan zoals we nu doorgaan, wat kan er dan gebeuren?

Boekpresentatie De Stem van de Zee - posterBoekpresentatie De Stem van de Zee Mara Li

Ook vroeg Natasja of ze veel onderzoek heeft gedaan naar de twee mythes die in het verhaal verwerkt zitten, maar daarop was het antwoord kort: Nee. Mara Li is al heel lang bezig met verhalen en mythologie. Ongetwijfeld hadden we wel eens gehoord van Koning Arthur, en ze gaf aan dat elementen uit andere mythologieën er erg mooi mee samen bleken te vallen.

Je merkt dat er echt heel veel tijd gestoken is in het verhaal en Mara Li schudde haar antwoorden op de vragen dan ook snel uit haar mouw doordat ze zoveel tijd aan het boek heeft besteed. Eiland in de Mist – de overkoepelende titel van alle drie delen – is een verhaal waar Mara Li vijf jaar aan heeft gewerkt. Niet continu, zegt ze, ze heeft ook pauzes gehad en herschreven, maar het hele proces heeft vijf jaar geduurd. Ook werd haar gevraagd waarom ze geen liefdesdriehoek in haar verhaal heeft verwerkt – een thema dat toch veel voorkomt tegenwoordig – maar daarop gaf Mara Li aan dat een reisverhaal meer groei bevat, een soort psychologische reis.

Boekpresentatie De Stem van de Zee Mara Li bloemenBoekpresentatie De Stem van de Zee grabbelen

Op de vraag of ze personages ook baseert op mensen uit haar omgeving was haar antwoord wederom niets teveel: Nee. Ze gaf nog aan dat ze eerder al in de winkel was geweest en toen geschrokken was van de poster. Het was even wennen dat het niet meer een verhaal is dat alleen van haarzelf is, maar dat ze het nu mag delen met de wereld.

En nu gaan we zingen

In het boek wordt gesproken over een liedje. Dit liedje werd tijdens de presentatie ten gehore gebracht door de moeder van Marieke en een koorlid. Gezien ik het verhaal al gelezen had, had ik het uiteraard tijdens het lezen ook met een melodietje in mijn hoofd gehoord (ik hoop niet dat ik nu gestoord klink haha, maar jullie begrijpen wat ik bedoel toch?), en daar leek het totaal niet op, haha. Maar de uiteindelijke melodie van het liedje vind ik wel heel goed bij het boek passen.

De Stem van de Zee - Mara Li liedje zingenDe Stem van de Zee Mara Li signeren

Voordragen

Nadat ze het liedje ten gehore hadden gebracht droeg Mara Li nog een passage uit het boek voor. Het was heel prettig om naar te luisteren, ze kan erg goed voordragen. Het leuke is ook dat ik nu kon horen hoe de schrijfster elk woord en elke zin heeft bedoeld door specifieke intonatie of dat je zag dat ze al lachte voordat ze een zin zei.

Kijk! Mijn quote!

Na al deze leuke dingen ontving Marieke nog bloemen van de uitgeverij en werden de twee winnaars van de tasjes met onder andere het boek bekend gemaakt, waarna De Stem van de Zee gekocht en gesigneerd kon worden. Toen ik het boek eenmaal in handen had zag ik plotseling dat mijn quote op de achterflap staat! Ik weet wel dat Natasja hier nog naar had gevraagd, maar ikzelf dacht dat het voor een poster of op de website was. In mijn enthousiasme – misschien iets teveel van het goede – drukte ik het boek bij iedereen onder de neus: “Kijk! Mijn quote!” haha. Ik ben erg blij met mijn gesigneerde versie en zal het boek zeker nog even herlezen vlak voordat deel twee uitkomt.

Quote De Stem van de Zee - Reviews & Roses

Nakletsen

Naderhand was er nog de gelegenheid om gezellig met iedereen te kletsen, dus ik heb heerlijk bijgekletst met Freya, Jen Minkman, Marijke F. Jansen en natuurlijk Natasja, en ik ben ook nog even door de winkel gelopen – en heb verder niks gekocht, goed he?! – met Patricia. Het was echt een ontzettend leuke boekpresentatie met heel veel gezellige mensen, en ik kijk uit naar het volgende evenement van Storm Publishers! Hieronder nog een filmpje waarin het liedje ten gehore gebracht wordt en een stukje dat voorgedragen wordt door Mara Li (er mist wel een stuk voordracht, mijn mobieltje had kuren).

Video

Deze post is al 1618 keer gelezen


Geef een reactie

9 responses to “Evenement | Boekpresentatie De Stem van de Zee – Mara Li

  1. Leukk! Fijn idd als het zo naast de deur is 🙂
    Leuk om ook dat lied gezongen te horen en fijn dat het zo gezellig was. Ik ben benieuwd naar het tweede (en derde) deel, aftellen 😉 Ik vind de covers en titels wel mooi!