Categorieën: Boeken / Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

TTT | Top 10 favoriete boeken uit mijn jeugd

Top Ten Thursday banner

Elke week organiseert De Lady Library de Top Ten Thursday (TTT). Ik heb even een paar weekjes overgeslagen omdat ik veel te veel posts had die ik wilde schrijven en plaatsen en ondertussen ook nog druk bezig ben met solliciteren, maar vanaf deze week ben ik er gewoon weer bij! Dit keer is het onderwerp Top 10 favoriete boeken uit mijn jeugd. Erg leuk, want vroeger las ik veel, erg veel, al ben ik wel bang dat ik lang niet meer alles herinner van wat ik toen las. In willekeurige volgorde heb ik een top 10 opgesteld op basis van boeken die ik heb bewaard.

Floortje Cindy

Floortje – Cok Grashoff

Ik was vroeger helemaal gek van Floortje en spaarde al haar boeken. Floortje is 1 van de eerste boeken(series) die ik echt ben gaan kopen omdat ik ze wilde hebben in plaats van dat ik ze weer terug moest brengen naar de bibliotheek. En ik zag dat de boeken na al die jaren nog steeds verkrijgbaar zijn! Zo leuk! Ik raad echt aan dat elk jong meisje deze boeken leest want ik heb er vroeger echt enorm van genoten.

Cindy – Erna Gianotten

Terwijl ik met spanning op elk nieuwe deel van Floortje zat te wachten ontdekte in Cindy! Nog zo’n leuk meisjes boek. Cindy is gek op ballet en dat komt ook in alle boeken rondom Cindy terug. Zoals je ziet was ik dus al op jonge leeftijd gek op boekenseries.

De Olijke Tweeling Heartland

De Olijke Tweeling – Arja Peters

Mijn moeder had boeken uit haar jeugd bewaard voor als ze later een dochter zou krijgen, en daar zaten onder andere boeken over de Olijke Tweeling tussen waar ik later zelf ook nog nieuwe boeken van heb gekocht. Ikzelf bewaar deze boeken nu ook allemaal zodat ik ze in de toekomst door kan geven aan een dochter of kleindochter – en als ik die niet krijg misschien nichtjes ofzo :p.

Heartland – L. Brooke

Ik was vroeger gek op paarden. Ik was lid van het paardenblad Penny en spaarde posters, stickers, enz. En ik begon met het lezen van Heartland. Geweldige boeken, en het leuke is dat er tegenwoordig ook een tv-serie van is die ik ben gaan volgen. Heartland wordt gefilmd in Canada en heeft inmiddels al 8 seizoenen. Of alles overeenkomt met de boeken dat weet ik niet. Ik herkende het begin wel met Spartan en de moeder van Amy die omkomt terwijl ze een paard willen redden, maar de rest van de verhaallijnen in de boeken herinner ik mij niet meer.

Buffy the Vampire Slayer Fearless

Buffy the Vampire Slayer – Diverse schrijvers

Buffy the Vampire Slayer is de eerste tv-serie waarvan ik mij kan herinneren dat ik die echt actief ben gaan volgen. Ik wilde geen aflevering missen en ik zat dan ook dagen in zak en as toen ik erachter kwam dat mijn moeder over de speciale musical aflevering had opgenomen – dat ik hem al wel gezien had maakte toen niet uit, ik wilde hem bewaren op mijn videoband. Maar er werden ook boeken geschreven over Buffy. Een serie boeken die door verschillende auteurs samengesteld is. Ik heb ze met veel plezier gelezen aan het eind van de basisschool. Ik weet nog dat ik een aantal jaren later eens op bezoek ben geweest bij Meester Bert en dat hij zich dat specifieke detail had onthouden; dat ik zo’n grote fan was van die serie met vampieren en dat ik in het leesuurtje die boeken las. En dat hij 3 jaar later mijn broertje in de klas kreeg en dat hij eenzelfde hobby erop nahield met die heksenserie – dat was Charmed overigens.

Fearless – Francine Pascal

Ook deze boeken heb ik verslonden, helaas is over deel 1 vocht gekomen waardoor de kaft bobbelig is, maar wegdoen zal ik ze nooit. Deze boekenserie was namelijk erg spannend en heb ik veel leesuurtjes mee beleeft. Ook heb ik destijds gehoord van een tv-serie, maar volgens mij is die nooit op de buis gekomen.

Kate Cann Carry Slee

Alle boeken van Kate Cann

Ook van Kate Cann spaarde ik boeken. Aan haar boeken werd ik geïntroduceerd door klasgenootje en vriendin Nena op de middelbare school. Ze heeft trilogieën geschreven en een paar standalones. Deze boeken heb ik op “zolder” (we hebben geen zolder, maar toch noem ik het zo) nog op een plank uitgestald omdat ik ze mooi vind en er erg van genoten heb. Volgens mij heb ik ook echt alle boeken van Kate Cann – degenen die vertaald zijn bedoel ik dan.

Carry Slee boeken

Ook boeken van Carry Slee waren altijd goed, maar de laatste boeken die ik van haar heb gelezen waren echt in mijn tienertijd en dat waren de Your Choice boeken die erg uniek in hun soort waren en leuk om te lezen omdat je zelf invloed had op het verhaal.

Dee Holmes Scherven bibliotheek

Dee Holmes – Scherven

Langzaamaan ging ik ook meer volwassen boeken lezen op de middelbare school. Tussen de Kate Cann boeken las ik bijvoorbeeld Scherven van Dee Holmes die veel indruk op mij heeft gemaakt. Het boek was eigenlijk van mijn moeder, maar toen ze het wilde verkopen heb ik gevraagd of ik hem mocht hebben.

Vele bibliotheek boeken

Ik kon even geen specifiek boek meer bedenken, maar in mijn jeugd heb ik enorm veel boeken van de bieb geleend en soms ook boeken die ze wegdeden gekocht.

Welke boeken las jij graag in jouw jeugd?

Deze post is al 2907 keer gelezen


Geef een reactie

12 responses to “TTT | Top 10 favoriete boeken uit mijn jeugd

  1. Wat ontzettend leuk om dit te lezen haha ik doe even weer herrineringen van vroeger op..
    ik las zelf ook cindy, heartland, carry slee, maar vooral de olijke tweeling en floortje! Wauw wat was ik gek op die boeken..

  2. ladyNadine

    Oeh, nu ik dit allemaal lees, besef ik hoeveel toffe series er vroeger waren. Ik heb bijna alles wat je noemt ook gelezen 🙂