Categorieën: DIY / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

DIY | Wandbord voor foto’s

Al tijden wilde ik graag zo’n leuk wandbord waar je foto’s op kunt plaatsen, maar in de winkels kon ik alleen wandborden van het formaat 50 x 50 cm vinden. Ik wilde graag een groter wandbord, dus heb ik besloten zelf een poging te wagen. Hierboven zie je het resultaat en hieronder heb ik stap voor stap uitgelegd hoe je eenzelfde wandbord voor foto’s van 70 x 90 cm kunt maken.

Klik op het plaatje voor een duidelijker beeld.

Wat heb je nodig?

Canvas  BenodigdhedenNaalden

Schildersdoek van 70 x 90 cm (Xenos te Drachten)

 1. Losse kussenvulling (Jan Sikkes te Drachten)
 2. Een stof naar keuze, ten minste 100 x 80 cm (Jan Sikkes te Drachten)
 3. Lint, 500 cm (Jan Sikkes te Drachten)
 4. Knoopjes, 6 stuks (Jan Sikkes te Drachten)
 5. Tagger a.k.a. nietpistool (goedkoopste versie van Praxis te Drachten)
 6. Bijbehorende nietjes (Praxis te Drachten)
 7. Naald en draad (Action te Drachten)

Wat eventueel ook nog handig kan zijn, zijn spelden (zie onderste plaatje) om het lint op het doek vast te spelden en een pen om stukken af te tekenen.

Stap 1

Canvas op stofAftekenen

Leg de stof omgekeerd op een groot oppervlak, bijvoorbeeld de eettafel. Handig is om nu eerst de hoeken af te tekenen zodat je zo meteen weet waar je de kussenvulling neer moet leggen. Leg daarom het schildersdoek omgekeerd bovenop de stof.

Stap 2

Kussenvulling op doek

Nu je de hoeken af hebt getekend kun je het schildersdoek tijdelijk aan de kant zetten. Vul het gehele oppervlak (binnen de afgetekende punten) met een laagje kussenvulling. Je kunt zelf bepalen hoe dik je de laag wilt hebben.

Stap 3

Canvas op kussenvulling

Leg het schildersdoek nu omgekeerd op de kussenvulling.

Stap 4

Zware objecten

Ik vond het handig om één of meerdere zware objecten op het doek te zetten. Dit zorgt ervoor dat de stof minder snel verschuift bij het vastnieten en zo blijft de kussenvulling ook beter op zijn plek.

Stap 5

Nietjes 2Nietjes 3

Vul de tagger met nietjes. Omdat ik er zelf een tijdje mee heb zitten prutsen leek het mij handig om hier ook wat uitleg te geven. Pak de achterkant van de tagger tussen twee vinger vast en trek de schuiver aan. Mijn eerste gedachte was dat ik de nietjes erin moest doen zoals je bij een gewone niettang meestal ook doet (zie linkerplaatje). Echter bij deze tagger van de Praxis moeten de nietjes er aan de onderkant ingestopt worden (zie rechterplaatje). Daarna schuif je de schuiver weer naar binnen.

Stap 6

Nietjes 1Randen nieten

Niet het doek vast. Trek de stof goed aan en houd het vast terwijl je er een nietje in schiet. Ga zo alle randen langs. Ikzelf heb ongeveer twee tot drie centimeter tussen elk nietje gelaten. Handig is om niet in een rondje te werken, maar wanneer je de ene kant vast hebt geniet eerst de tegenoverliggende zijde vast te nieten.

Stap 7

Het doek zit vast

Als je nu het bord omdraait lijkt hij al erg mooi!

Stap 8

zet het lint vastMeet het lint uit

Voordat je zomaar het lint vast gaat nieten en de knoopjes erop naait, meet dan eerst even uit of je genoeg lint hebt.

Ik had vooraf 5 meter aan lint gekocht en wilde diagonaal lijnen op het bord maken. Nadat ik het lint (zonder het in stukken te knippen!) ging uitmeten op het bord kwam ik erachter dat dit niet paste. Daarom heb ik voor 3 horizontale lijnen en 2 verticale lijnen gekozen (zie linkerfoto). Als je 5 meter aan lint hebt gekocht moet het bij dit formaat doek makkelijk passen.

Ikzelf kwam dit leuke lint tegen bij Jan Sikkes in Drachten (zie rechterfoto).

Om uit te meten waar het lint precies moet zodat het even verdeeld is over het bord heb ik de lengte en breedte gedeeld door het aantal vakken dat ik wilde creëren. Van links naar rechts was dat dus 90/3 = vlakken van 30 cm en van boven naar onder 70/4 = 17,5 cm.

Stap 9

zet het lint vast 2

Nu heb je het lint op het bord liggen op de manier dat jij wilt. Omdat je het bord zo meteen omdraait om het lint vast te nieten is het handig om het lint vast te pinnen in de stof.

Stap 10

Niet het lint vast

Draai het bord nu om en trek het lint strak aan (maar let op; ze zitten slechts vast met spelden dus ook niet té hard). Schiet er met de tagger een nietje in en het lint zit vast. Ga zo door totdat je alle kanten van het lint aan de achterkant in het doek hebt geniet.

Stap 11

Haal de naalden eruit

Draai het bord nu weer om. Hij is bijna af!

Stap 12

De knopen zitten vastHij is klaar2

Nu ga je de knopen erin naaien op de punten waar het lint elkaar kruist. Maak een knoopje in de onderkant van het draad en steek vanonder het doek naar boven door het knoopje en dan door het andere gaatje weer naar beneden.

Herhaal dit drie keer zodat de knoop goed vast zit. Trek hem na de derde keer extra strak aan – maar let op dat het draad niet knapt – zodat je het effect krijgt dat de knoop in de stof drukt. Bind de draad af en je knoop zit vast! Doe dit tot alle zes knopen op het doek vast zitten.

Op het linkerplaatje zie je hoe het er bij mij uit zag toen alle zes knopen vast zaten. Het midden was wat lastiger omdat het hout precies onder de knoop zat, maar dan moet je dus even wat schuiner steken wanneer je de knoop erop naait. Op het rechter plaatje zie je het resultaat.

Stap 13

Hij is klaarNu staat hij in de woonkamer

Je wandbord voor foto’s is nu klaar! Tijd om foto’s of wenskaarten onder het lint te steken. Ikzelf heb mijn bord in de woonkamer gezet en veel enthousiaste reacties erop gekregen. Ik ben benieuwd naar jullie wandborden, stuur ze naar jessica@reviewsandroses.nl met in het onderwerp ‘DIY: mijn wandbord!’

Deze post is al 3616 keer gelezen


Geef een reactie

9 responses to “DIY | Wandbord voor foto’s

 1. Ontzettend leuke DIY! Mag ik je trouwens ook feliciteren voor de mooie en duidelijke foto’s? Het lijkt gewoon echt kinderspel! Misschien maak ik die ook eens in de toekomst. Ik ben alvast enthousiast!

  • Wat leuk om te horen, dankjewel Mariska! 😀
   Het is ook inderdaad helemaal niet zo moeilijk om te doen, ik heb het in een avondje gedaan. Alvast veel plezier als je het wandbord inderdaad gaat maken, het is echt heel leuk! 😀

 2. Freya

  Deze ga ik even onder mijn favorieten zetten! Ontzettend goed idee en lijkt me vrij eenvoudig. Het zou een nette oplossing zijn voor alle foto’s die ik maar met plakgum aan mijn muur heb geplakt.

  • Wat leuk om te horen! 😀 Stuur je een foto van het resultaat? 😀
   Ikzelf had slechts een avond nodig voor het maken van dit bord en hij staat nog steeds mooi te zijn in onze woonkamer en wordt volop gebruikt voor leuke foto’s en kaartjes 😀