Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Chappie (2015)

Chappie posterReleasedatum: 5 maart 2015 (NL)
Regisseur: Neill Blomkamp
Hoofdrollen: Sharlto Copley (Chappie), Dev Patel
Bijrollen: Hugh Jackman, Ninja, Yo-Landi Visser, Sigourney Weaver
Tagline: Humanity’s last hope isn’t human
Genre: Actie | Sci-fi | Thriller
Kijkwijzer: 16+ (Geweld, Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterrenHalve sterren

In Chappie, de nieuwe futuristische actiefilm van de regisseur van District 9 en Elysium, wordt misdaad met behulp van robots bestreden door een brute politiemacht.

Eén van deze robots wordt gestolen en opnieuw geprogrammeerd waardoor hij de eerste robot wordt die zelf kan nadenken en gevoelens heeft.

Wanneer deze androïde, genaamd Chappie, gekidnapt wordt door criminelen vormt hij al snel een bedreiging voor de politiestaat. Alle middelen worden ingezet om hem te vernietigen en te voorkomen dat er meerdere soortgelijke androïden worden geproduceerd.

Hugh Jackman met een matje

In eerste instantie dacht ik dat dit een film zou zijn die een beetje leek op Real Steel, waarin Hugh Jackman ook een hoofdrol speelde met een robot, maar dat bleek het totaal niet te zijn. Hugh Jackman is in dit geval niet eens the good guy, of überhaupt hoofdpersoon. In feite is Hugh Jackman voor de verandering eens de antagonist, met een niet heel erg indrukwekkende rol en een heel lelijk matje…

Chappie still

Een experiment

Wie dan wel de hoofdrol speelt? Voornamelijk natuurlijk Chappie, waar het allemaal om draait. In een wereld waarin tegenwoordig gebruik gemaakt wordt van robots om het recht te handhaven is Chappie een experiment van Deon Wilson (Dev Patel). De eerste robot die voor zichzelf kan denken, net als een mens.

Maar net als een mens begint Chappie als baby. Nee, hij begint niet klein als een baby, zijn lichaam is immers niet zoals die van de mens, maar zijn bewustzijn wel. Net als een baby moet hij leren praten en is hij zeer beïnvloedbaar door zijn omgeving.

Actiefilm over artificial intelligence met humor

Dit gehele feit zorgt dat er in deze actiefilm nog behoorlijk wat humor zit. Ik heb echt enorm gelachen om Chappie! Chappie wordt in de film heel echt neergezet en zelfs zijn bewegingen zijn realistisch en menselijk. Dit hebben ze heel knap gedaan.

Artificial intelligence is overigens een heel interessant thema dat terugkomt in deze film, want zou het mogelijk zijn om robots te ontwikkelen die voor zichzelf kunnen denken of zelfs dat iemands menselijke bewustzijn overgedragen wordt aan een robot?

Chappie still

Vreselijke bad guys

Het is een hele leuke film, maar ik heb ook nog wel wat te klagen. Zo vind ik de bad guys van de film echt verschrikkelijk! De film speelt zich af in Zuid-Afrika en ze hebben ervoor gekozen een Zuid-Afrikaanse rapgroep (Die Antwoord) te kiezen om de slechteriken van de film te spelen.

Ikzelf had al niks met hun muziek (die door de gehele film te horen is), maar ik vind ze ook erg slecht acteren. Wat ze doen is overacteren en daardoor worden hun personages heel erg nep. Daarnaast vind ik het jammer dat ze hun eigen naam (Ninja en Yo-Landi) gebruiken in de film, want het is niet dat ze zichzelf spelen ofzo. Eén groot reclamebord, jammer…

Conclusie

Chappie is een actiefilm die actie afwisselt met een fijne mate aan humor. Robot Chappie wordt geweldig en levensecht neergezet en het verhaal houd je aandacht vast. Jammer vond ik de slechteriken van de film die werden neergezet door rapgroep Die Antwoord. Over overacteren gesproken, ondanks dat ik alles behalve onder de indruk was van het acteerwerk van Ninja en Yo-Landi is de film het absoluut waard om te bekijken. Al is het maar voor robot Chappie en omdat hij zo geweldig neergezet wordt.

Koop bij Bol.com

Deze post is al 1982 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Filmrecensie | Chappie (2015)

  1. Ik ben het niet helemaal met je eens wat betreft de acteerprestaties van Die Antwoord, want zo zijn zij nu eenmaal. Ik vind het juist heel authentiek wat zij doen en ik vind hen dan ook een fijne toevoeging (ondanks dat ik ook niets met de muziek heb). Oké, ze zijn wel aanwezig. 🙂

    • Haha ja dat is echt wennen haha, een ander uiterlijk en ook gewoon zijn hele personage is anders dan wat we van hem gewend zijn haha, maar de film is het zeker waard.