Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Hamilton (2020)

Hamilton still
Hamilton poster

Titel: Hamilton
Releasedatum: 3 juli 2020 (Disney+)
Bedenker: Lin-Manuel Miranda
Cast: Lin-Manuel Miranda, Phillipa Soo, Leslie Odom Jr., Renée Elise Goldsberry, Daveed Diggs, Jonathan Groff
Genre: Biografie, Drama, Historie, Musical
Kijkwijzer: 12+

Waardering: 5 uit 5.

The real life of one of America’s foremost founding fathers and first Secretary of the Treasury, Alexander Hamilton. Captured live on Broadway from the Richard Rodgers Theater with the original Broadway cast.

Nog niet gerecenseerd?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dacht dat ik de musical Hamilton al had gerecenseerd. Technisch is het ook zo, maar enkel op Instagram omdat ik op dat moment een blogpauze had. Recent keek ik de gefilmde theaterproductie nogmaals en ik ben nog net zo enthousiast als de eerste keer dat ik de musical keek. Tijd om er alsnog een recensie aan te wijden.

Hamilton still

Over Hamilton

Hamilton is een musical, opgenomen in het theater op Broadway met de originele cast en uitgebracht via Disney+.⁠ Het vertelt het verhaal van Alexander Hamiltons leven vanaf ongeveer zijn negentiende levensjaar tot zijn dood. We leren over zijn rol in de Amerikaanse revolutie, als lid van het Continentaal Congres en hij was de eerste Minister van Financiën. Maar we krijgen ook delen van zijn privéleven mee, zoals zijn huwelijk met Eliza Schuyler.

Vanaf de eerste seconde verkocht

Normaal gesproken zou ik de zaken uit de vorige alinea geen snars aan hebben gevonden, maar toch was ik vanaf de eerste seconde verkocht en dat geldt ook voor de tweede keer dat ik de musical bekeek. De show bevat zoveel energie! En ondanks dat Hamilton zich afspeelt ergens rond 1700/1800, is de show zelf lekker modern met fantastische raps, en liedjes met een R&B/Hip-Hop vibe.⁠

Hamilton still

100% zang

De eerste keer dat ik de musical keek moest ik er een beetje inkomen. In tegenstelling tot wat ik gewend was bij musicals (dat er gepraat wordt, en tussendoor in zang wordt uitgebarsten) is deze musical 100% zang. Daarnaast bevatte deze filmversie de eerste keer dat ik hem keek geen ondertiteling. Niet dat ik zo slecht ben in Engels, maar de Engelse rap ging soms iets te snel voor mij om het goed te volgen. Gelukkig was ik snel gewend en bevat de musical inmiddels wél ondertiteling.

Niks minder dan uitmuntend

Dat Hamilton geweldig is wordt ook bewezen door het feit dat ik met regelmaat zat te klappen tijdens het kijken, net alsof ik zelf in de zaal zat. De casting is niks minder dan uitmuntend. De bedenker, Lin-Manuel Miranda, die zichzelf de titelrol heeft toebedeeld, is misschien nog wel degene met de minst sterke stem in de cast. Zijn stem is licht nasaal en ik mis bij hem een bepaalde kracht, al is hij zeker niet slecht. En dat zegt wat over de rest van de cast!⁠

Hamilton still

Fantastische cast

Favoriet waren bij mij Daveed Diggs, Leslie Odom Jr., Renée Elise Goldsberry, Phillipa Soo en Jonathan Groff. En daarmee heb ik eigenlijk al het grootste deel van de cast te pakken, haha. Die laatste noem ik overigens niet alleen voor zijn stem, maar ook om hoe hij zijn personage King George neerzet; met humor en fantastische gezichtsuitdrukkingen die, als het niet close-up opgenomen was, in de zaal mogelijk verloren waren gegaan. En hij heeft maar drie scènes! Emotie is sowieso iets dat zeker aanwezig is, en waardoor je enorm meeleeft. Echt klasse!⁠

Eindoordeel

Hamilton is een gefilmde theaterproductie die je gewoon gezien MOET hebben. Ik heb de musical nu voor de tweede keer gekeken en ik ben nog net zo enthousiast als de eerste keer. Direct nadat de film afgelopen was heb ik de playlist opgezet, en daarmee de musical eigenlijk gewoon nog een keer meegemaakt. Lin-Manuel Marinda is een visionair en heeft iets revolutionairs neergezet. De liedjes zijn van hoge kwaliteit en met fantastische teksten die geweldig werden uitgevoerd. Ondanks dat de musical drie uur duurt is hij zo voorbij. Ik ga Hamilton absoluut nog een derde, en ongetwijfeld vierde, vijfde, etc. keer kijken!

Heb jij Hamilton gezien?Deze post is al 96 keer gelezen


Geef een reactie