Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Mortal Engines (2018)

Mortal Engines

Mortal EnginesTitel: Mortal Engines
Releasedatum DVD/Blu-ray: 17 april 2019 (NL)
Regisseur: Christian Rivers
Cast: Hera Hilmar, Robert Sheehan, Hugo Weaving, Jihae, Leila George, Stephen Lang, Colin Salmon, Ronan Raftery
Tagline: Some scars never heal.
Genre: Actie | Avontuur | Fantasy | Sci-fi | Thriller
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterren

Duizenden jaren nadat onze beschaving verwoest is door een catastrofale gebeurtenis, heeft de mensheid zich op een opmerkelijke manier aan de extreme levensomstandigheden aangepast. Mortal Engines is het spectaculaire nieuwe avontuur van producent Peter Jackson, bekend als regisseur van The Lord of the Rings, The Hobbit en King Kong.

Mortal Engines

In de young adult-wereld is Mortal Engines een film waar enorm naar uitgekeken werd. Speciaal voor de film werd het boek – waarop de film is gebaseerd – opnieuw uitgebracht. Het boek – en dus ook de film – vertelt het verhaal van een post-apocalyptische wereld. De wereld is uiteen gescheurd, en steden zijn nu gebouwd op rollende machines. De steden zijn hierdoor continu in beweging. De big bad, Thaddeus Valentine, is in het geheim bezig met een groot wapen om alle andere steden te verwoesten. Maar dan staat Hester Shaw in de weg, die nog een appeltje met Thaddeus heeft te schillen voor de moord op haar moeder…

Mortal Engines still

Wat eraan schortte

Hoewel mijn vriend en ik genoten hebben van Mortal Engines, weet het niet in de buurt te komen van de vijf sterren beoordeling. Hiervoor schortte toch nog wat teveel aan diepgang en uitwerking van het verhaal en personages. Ik miste sowieso een betere uitleg over hoe de wereld is geworden zoals deze nu is. Er wordt wel op ingegaan, maar slechts heel kort. Vervolgens kijk ik naar de personages, waar ik geen van allen écht binding mee leek te krijgen. Bij de bijpersonages was de balans ook een beetje zoek. Een enkel bijpersonage kreeg een complete afscheidsrede bij diens dood (teveel aandacht), terwijl andere bijpersonages zodanig onderbelicht worden, dat ik eigenlijk geen idee had waar ze weg kwamen (te weinig aandacht). En dat is slechts één van de af en toe aparte keuzes die zijn gemaakt. Zo zijn de Minions als goden bijvoorbeeld wel een leuk idee, maar het haalt de geloofwaardigheid wel even uit de film. Mogelijk is het hiervoor genoemde allemaal een probleem bij het vertalen van boek naar film, waarbij belangrijke details verloren zijn gegaan voor diegenen die het boek niet hebben gelezen.

Visueel sterk

Wat wel enorm goed is gedaan, is het visuele plaatje in Mortal Engines. Ik denk dat toch ruim 85 procent van de film bestaat uit CGI en special effects, en dit ziet er behoorlijk gelikt uit. De mensen achter deze film zijn ook de makers van de Lord of the Rings-films. Dus ergens is het dus ook niet heel verrassend dat dat deel zo geslaagd is. De film is overigens net als The Lord of the Rings ook opgenomen in Nieuw Zeeland. Bovendien is sowieso het concept van Mortal Engines erg origineel. Je moet het maar bedenken, een stad op wielen. Wat betreft acteerwerk in de film vond ik niemand er perse bovenuit springen. Iedereen deed het net goed genoeg om acceptabel te zijn, en te kunnen genieten van de film.

Mortal Engines still

Extra’s

De extra’s op de blu-ray dvd helderde heel veel dingen op. Het bracht bepaalde achtergrond informatie waar ik tijdens de film naar had gesmacht. Er werd uitgebreid ingegaan op het nieuwe Londen en de verschillende niveau’s daarbinnen. Je krijgt een kijkje achter de schermen bij vijf personages, waaronder Hester Shaw en Tom Natsworthy. Hierdoor snapte ik deze personages vele malen beter. En waar ik in de film zelf niet echt een band voelde met de personages, voelde ik in de extra van Shrike een grotere band met Hester, dan in de film zelf. Ook het verzet werd hierin beter uitgelicht en snapte ik de totstandkoming hier beter van. Verder laten ze ook zien hoeveel aandacht voor detail ze hadden bij de productie van Mortal Engines. Jammer genoeg is veel ervan mij niet opgevallen tijdens de film, door het gebrek aan diepgang. Al met al zijn de extra’s dus zeker een mooie toevoeging op de film.

Conclusie

Mortal Engines is een visueel sterke film waarbij veel gebruik is gemaakt van CGI en special effects. Het concept – steden op wielen – is erg origineel, en ook het verhaal is interessant. Helaas komt dit minder goed tot uiting in de film zelf, en heb ik dit vooral uit de extra’s op de blu-ray moeten halen. Met de personages kreeg ik niet echt binding, maar ook dat vond ik wel in de extra’s. Al met al denk ik dat de film nog wat meer diepgang had kunnen krijgen als dingen zoals de stad, het verzet en zelfs het verhaal van Hester Shaw nog iets meer uitgewerkt waren. Al met al is het verder een vermakelijke film voor een leuke avond op de bank.

Wat vind jij van extra’s op een dvd?

Deze post is al 1065 keer gelezen


Geef een reactie