Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | The Guernsey Literary Society (2018)

The Guernsey Literary Society still

The Guernsey Literary SocietyTitel: The Guernsey Literary Society (ook: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society)
Releasedatum: 26 april 2018 (NL)
Regisseur: Mike Newell
Cast: Michiel HuismanLily JamesMatthew GoodeJessica Brown FindlayPenelope WiltonKatherine ParkinsonTom CourtenayKit ConnorFlorence KeenGlen Powell
GenreDrama | Romantiek | Historie
Kijkwijzer12+ (Angst, Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog ontvangt de jonge charismatische schrijfster Juliet (Lily James) een brief van een lid van een mysterieuze boekenclub die in de oorlog op het eiland Guernsey werd opgericht. Haar nieuwsgierigheid is gewekt en Juliet besluit naar het eiland af te reizen. Daar ontmoet ze de heerlijk excentrieke leden van de Guernsey Literary and Potatoe Peel Pie Society, inclusief Dawsey (Michiel Huisman), de ruige en intrigerende boer die haar de brief stuurde. Terwijl de geheimen van hun oorlogstijd zich ontvouwen, veranderen Juliet’s groeiende liefde voor het eiland, de boekenclub en haar genegenheid voor Dawsey haar leven voorgoed.

The Guernsey Literary Society

The Guernsey Literary Society is eigenlijk slechts een afkorting van de nog langere originele naam: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. Dat is een hele mond vol! Hoe de film op mijn radar kwam weet ik niet meer. Maar het feit dat er allerlei fantastische acteurs in meespelen, maakte dat ik heel nieuwsgierig was naar deze film. Toen ik ook een trailer keek, wist ik dat dit de ideale film was om mijn moeder mee naar toe te nemen voor Moederdag. We hebben altijd samen Downton Abbey gekeken, en laten er nou vier acteurs uit die serie meespelen in The Guernsey Literary Society! Maar ook de sfeer die de film in de trailer uitstraalde maakte dat het echt een film voor ons samen was.

The Guernsey Literary Society still 2

Een leesclub tijdens de Tweede Wereldoorlog

The Guernsey Literary Society – de titel waarmee de film in Nederland op de markt is gezet – gaat over Juliet Ashton. Ze ontvangt een brief van Dawson over een leesclub die is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard heeft een film een inleiding nodig, maar natuurlijk zit je meteen te wachten op dat moment dat Juliet afreist naar het eiland Guernsey zodat het échte verhaal kan beginnen. Gelukkig hoeven we daar niet extreem lang op te wachten.

Uitmuntend acteerwerk

Hoewel je zeker kunt zeggen dat The Guernsey Literary Society voorspelbaar kan zijn, is het verhaal prachtig. Maar aan een prachtig verhaal alleen heb je niet zoveel. De acteurs moeten er vervolgens ook nog iets moois van maken. En laat me je zeggen dat ze dat absoluut doen! De chemie tussen alle personages is duidelijk aanwezig. Ze weten het verhaal goed over te brengen en op je emoties in te spelen. Het acteerwerk is uitmuntend. Maar dat kun je ook wel verwachten van mensen als Penelope Wilton (Downton Abbey), Jessica Brown Findlay (Downton Abbey), Lily James (Downton Abbey) en Michiel Huisman (The Age of Adaline).

The Guernsey Literary Society still

Mooie opbouw en interessant mysterie

Alle personages hebben in elk geval een soort van diepere laag. Dit maakt dat ze allen interessant zijn om te volgen. Ook de aandoenlijke oudere man in het gezelschap weet op de emoties in te spelen, en zorgt af en toe voor een komische noot. Het verhaal wordt mooi opgebouwd, en weet je, dankzij onder andere een interessant mysterie, geboeid te laten blijven kijken. De film wist uiteindelijk ook mijn traanbuisjes open te zetten. Ja, meeleven, dat deed ik zeker.

Conclusie

The Guernsey Literary Society is een prachtig verhaal over een schrijfster die zelf alles heeft verloren en op bezoek gaat bij een groep mensen die in een vreselijke periode heil zochten bij elkaar. Het is op enkele vlakken niet moeilijk voor te stellen hoe het verhaal verder zal verlopen, maar wanneer dit ondersteunt wordt door een fantastische cast en goed acteerwerk, dan let je daar eigenlijk totaal niet meer op. De acteurs en het verhaal weten op je emoties in te spelen en je verlaat de bioscoop met een fijn gevoel. The Guernsey Literary Society is een prachtige film.

The Guernsey Literary Society is nu te zien in de bioscoop, of koop het boek.

Deze post is al 2327 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Filmrecensie | The Guernsey Literary Society (2018)

  1. Paul

    Ik vond het een onderhoudende film, maar je kon vanaf het begin zien en aanvoelen dat de verloving geen stand zou houden. De rijke Amerikaan werd ook wel heel erg stereotype neergezet. Voor de rest veel lof voor het acteerwerk, maar clichématig was het allemaal wel.

  2. Ah dit lijkt me zo’n fijne film! Er is trouwens ook een boek van, het ebook daarvan heb ik echt al jaren geleden een keer gekocht maar tot op de dag van vandaag niet gelezen, haha.