Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | The Imitation Game (2015)

The Imitation Game still

The Imitation GameTitel: The Imitation Game
Release datum: 8 januari 2015 (NL)
Regisseur: Morten Tyldum
Hoofdrol: Benedict Cumberbatch
BijrollenKeira Knightley, Matthew Goode, Allen Leech, Matthew Beard
Tagline: The true enigma was the man who cracked the code
Genre: Drama | Thriller | Biografie | Oorlog
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterrenSterrenSterren

In de winter van 1952 werd Alan Turing (Benedict Cumberbatch) door de autoriteiten opgepakt voor het toen strafbare feit homoseksualiteit, met een verschrikkelijke veroordeling tot gevolg. Wat echter bij niemand bekend was, was dat Turing enkele jaren daarvoor tijdens de oorlog in het diepste geheim leiding gaf aan een groep van knappe koppen. Hun opdracht was het kraken van de Enigma code die de Duitsers voor al hun communicatie gebruikten. De machine die Turing uitvond was niet alleen essentieel voor de beëindiging van de oorlog, ook was dit het prototype voor onze hedendaagse computer.

Een briljant drama

“Sometimes it’s the people who no one imagines anything of, who do the things that no one can imagine.”

Een prachtige quote uit een briljante film. Want dat is het, briljant! Een prachtig drama, waar op gepaste momenten ook humor te vinden is. Het is zoals troskompas ook al zei: “Een prachtdrama met een lach en een traan.”

Geweldige acteurs

Een paar maanden geleden kwam ik de naam van de film voor het eerst tegen. Ik denk dat het kwam omdat ik een foto (zie bovenaan deze recensie) voorbij zag komen waarop ik één van mijn favoriete acteurs uit Downton Abbey herkende – Allen Leech die in Downton de rol van Branson speelt -, samen met een acteur uit een film die vroeger lange tijd favoriet van mij is geweest mede door zijn sexy Britse accent – Matthew Goode in Chasing Liberty. Beiden ook goede acteurs overigens, ik let heus niet alleen op uiterlijk, haha. Uiteraard was ook acteur Benedict Cumberbatch te zien op die foto, een acteur die ik al briljant achtte, maar na het zien van The Imitation Game helemaal.

The Imitation Game still 3

De hemel ingeprezen

De film werd in Amerika al de hemel ingeprezen, maar daar trek ik mij meestal niet zoveel van aan. Dat een film door critici zo goed wordt aangeschreven betekent niet automatisch dat ik een film ook zo briljant zal vinden. Maar na het kijken van The Imitation Game kan ik niet anders dan hun uitspraken en de vele nominaties en gewonnen prijzen beamen; de film is echt briljant.

Benedict Cumberbatch speelt de rol van zijn leven en de film zit briljant in elkaar (sorry als jullie het woord briljant straks niet meer kunnen uitstaan, maar ik heb echt geen ander woord om het te omschrijven, haha).

Een biografie

The Imitation Game speelt zich af in drie verschillende perioden; de jeugd van Alan Turing, tijdens de tweede wereldoorlog en tien jaar daarna. Turing is erg slim en autistisch waardoor hij al gauw het mikpunt van pesterijen is. Zijn enige vriend is Christopher, en Christopher is degene die Alan Turing voor het eerst in aanraking laat komen met cryptografie. Iets wat hem veel heeft geholpen en zeker van pas kwam tijdens de tweede wereldoorlog.

Turing heeft het niet makkelijk. Het feit dat hij bovenmenselijk slim en autistisch is zorgt ervoor dat hij niet erg sociaal is; hij werkt dan ook liever alleen. Daarnaast is hij ook nog eens homoseksueel, iets dat destijds een strafbaar feit was. Maar om Enigma te kraken moet hij samenwerken. Alles wordt echt prachtig in beeld gebracht en Benedict Cumberbatch houdt je aan de buis gekluisterd met deze fantastische vertolking van Alan Turing.

The Imitation Game still 2

Toen de film eindigde besefte ik dat de film gebaseerd is op echte gebeurtenissen. Ik vind het dan altijd wel interessant om te kijken of de film ook echt klopt. Op IMDB kun je altijd een lijst met fouten vinden en dat vond ik best interessant, maar het feit dat niet alles klopte maakt de film niet minder briljant.

Cumberbatch heeft aangegeven dat hij bij één van de laatste scènes van de film instortte en niet kon stoppen met huilen omdat zijn personage hem ontzettend dierbaar was geworden en hem liet denken over hoe zijn personage had geleden en het effect dat dat op hem heeft gehad. Wat hij voelde als acteur dat voelde ik als kijker ook; ik ben ontzettend met hem mee gaan leven.

Een film die je gezien moet hebben

De acteurs zijn allen fantastisch en ook Kiera Knightley houdt haar hoofd prima boven water in een cast die voornamelijk uit geweldige mannelijke acteurs bestaat. The Imitation Game hielt mij van begin tot eind in zijn greep mede door de fantastische acteerprestaties van Benedict Cumberbatch, de geweldige ondersteuning van de rest van de cast, het uitermate goed geschreven script en de manier waarop het verhaal in beeld is gebracht. The Imitation Game is echt… briljant!

Ga jij de film ook kijken?

Deze post is al 3048 keer gelezen


Geef een reactie

8 responses to “Filmrecensie | The Imitation Game (2015)

  1. Inderdaad een fantastische film, met prachtige acteerprestaties van zowel Cumberbatch als Knightley. Zeker een film die je gezien moet hebben, ook omdat het laat zien hoe de maatschappij een briljant man niet al te lang geleden behandeld heeft om iets wat we nu als normaal zien.