Categorieën: Persoonlijk / Tags:

Geschreven door Jessica

Vandaag is het Paarse Vrijdag | Het maakt niet uit op wie je verliefd wordt

Paarse vrijdag

Vandaag is het Paarse Vrijdag; de dag waarop je door het dragen van paars kunt laten zien dat je homoseksuelen en andere seksualiteiten accepteert. Doe jij al mee?

Paarse Vrijdag
Bron: COC Nederland

Wat is Paarse Vrijdag?

Elk jaar wordt op de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag gevierd door het hele land op vele scholen (dit jaar vieren ze zelf hun eerste jubileum). Draag paars om te laten zien dat het niet uitmaakt wie je bent en op wie je verliefd wordt. Draag paars voor gelijkheid tussen hetero’s, bi’s, transgenders, lesbo’s, homo’s en in dubio’s. Paarse Vrijdag richt zich vooral op scholen, waar veel homoseksuelen niet zichzelf kunnen zijn uit angst voor bijvoorbeeld discriminatie en pesten en daarom niet uit de spreekwoordelijke kast komen.

Voor mij is Paarse Vrijdag iets dat niet alleen scholen op zouden moeten pakken, maar het hele land. Nee, wat zeg ik, de hele wereld!

Door op deze dag paars te dragen (maakt niet uit op welke manier!) toon je aan dat je je medeleerlingen, maar ook docenten, steunt zonder dat zij zichzelf kenbaar hoeven te maken.

Een taboe

Nog te vaak heerst er een taboe op LGBTQ’s, wat staat voor Lesbian, Gay, Bi, Transgender en Questioning. Nog te vaak hoor je verhalen over twee leuke jongens die hand in hand lopen en daarvoor in elkaar geslagen zijn. Absurd is het. En nog te vaak zien mensen het als een ziekte waar je met de juiste hulp vanaf kunt komen. Dat is het niet! Als je bijvoorbeeld als man op mannen valt dan is dat geen ziekte, het is wie jij bent en dat is dikke prima. Ik kan hand in hand lopen op straat met mijn vriend zonder dat erover gefluisterd wordt – of erger – laat dit iets zijn dat normaal moet kunnen zijn voor iedereen, ongeacht op wie je valt. Laat Paarse Vrijdag niet meer nodig zijn omdat LGBTQ’s onze steun niet meer nodig hebben doordat ze eindelijk al als ieders gelijken worden gezien.

Paarse Vrijdag smaken verschillen
Bron: COC Nederland

Waarom ik er aandacht aan besteed

Ik vind het sowieso belangrijk dat iedereen geaccepteerd wordt, maar omdat ik ook familie en vrienden heb die homoseksueel zijn staat het mij nog nader tot het hart. Al voordat mijn broertje mij op zijn zestiende vertelde dat hij homoseksueel is wist ik dit eigenlijk al. Op de één of andere manier voelde ik dit acht jaar eerder al aan. Ik heb er geen problemen mee dat hij op jongens valt, maar ik heb wel problemen met het feit dat ik weet dat hij niet algemeen geaccepteerd zal worden door iedereen, dit doet pijn.

Ondanks dat ik zoveel tijd had om te bedenken hoe ik het beste kon reageren wanneer hij mij dit in vertrouwen zou vertellen was het toch een spannend moment toen hij het daadwerkelijk vertelde. Ik wilde graag dat hij zou merken dat ik het niet anders vond dan dat als een vriendin mij zou vertellen dat ze jongens leuk vindt. Ik hoop dat ik hem dit gevoel heb gegeven en nog steeds geef.

Ook heb ik homoseksuele vrienden en heb ik een hele leuke collega (vrouw) gehad die op vrouwen valt. Echt, ze zijn niks anders dan jij of ik. Gun jij al die lieve mensen niet hetzelfde geluk in de liefde als ieder ander? Ik wel, en daarmee wil ik deze blogpost besluiten.

Zit je nog op school en wil je graag een GSA oprichten en volgend jaar ook Paarse vrijdag organiseren? Lees op de website van de Gay Straight Alliance meer.

Deze post is al 1438 keer gelezen


Geef een reactie

One response to “Vandaag is het Paarse Vrijdag | Het maakt niet uit op wie je verliefd wordt

  1. Ha, en zo is dat. =) Dit jaar deden ze voor ‘t eerst dat ik er zit, niks aan Paarse Vrijdag bij mij op de opleiding. Beetje jammer maar ach, ik heb evengoed paars gedragen. En m’n GSAbandje. Mehehe. =)