Categorieën: Spellen / Tags:

Geschreven door Madelon

Spellen Spotlight #6 | Lamaland

Lamaland bordspel 02

The Facts

Lamaland bordspel 01

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speeltijd: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Uitgever: 999 games
Prijs: € 29,99

Als boer in een berglandschap ga je akkers aanleggen, waarop je cacao, maïs en aardappelen gaat telen. Ook ga je dorpelingen aannemen, die jou gaan helpen om een zo groot mogelijke oogst te behalen. Met de oogst ga je lama’s kopen, die punten waard zijn. Naast dat je zoveel mogelijk lama’s probeert te verzamelen, moet je ook op speciale doeltegels letten. Deze doeltegels geven je punten als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De speler met de meeste punten wint. Lamaland is een tactisch tegellegspel, waarbij je goed vooruit moet denken. De doeltegels zijn bij elk spel anders, zodat Lamaland veel variatie geeft. Ook heeft het spel speciale regels voor zowel gevorderde als beginnende spelers.

Cuteness

Toen ik dit spel ontdekte, maakte ik er geen geheim van dat ik die kleine lamaatjes super schattig vond! Dus toen ik zei dat ik Lamaland wilde hebben, werd me wel gevraagd of dat enkel was omdat ik die lama’s zo schattig vond, of dat het mij ook daadwerkelijk een leuk spel leek. Dat laatste was gelukkig ook het geval!

Lamaland bordspel 03

Jouw eigen lama kudde

In Lamaland ben jij een boer die in de bergen een kudde lama’s houdt. Een beetje à la Keizer Kuzco. Alleen 1 probleem: er zijn nog geen bergen en ook geen lama’s. Door landtegels te kiezen kun jij je eigen weilanden ontwikkelen en zo keizer van het lamaland worden. Heb jij aan het eind de meeste lamapunten? Dan win je het spel!

Bouw jouw lamaland

Jij wint dus het spel door jouw eigen Lamaland de bouwen. Dit doe je door in jouw beurt een actie uit te voeren: het plaatsen van een landtegel. Dit zijn allemaal puzzelstukken die je in elkaar moet puzzelen. Maar het ontzettend leuke aan dit spel is dat je ook de hoogte in mag! Je kunt dus je puzzelstuk aan de rand aanleggen om je weiland te vergroten, maar ook erbovenop om je weiland te verhogen. Door het aanleggen van een puzzelstuk, kun je bonuspunten scoren aan het eind van het spel. Puzzel je de hoogte in, dan kan je gewassen oogsten en daarmee je lama’s voeren.

Lamaland bordspel 04

Lama’s zijn punten

Uiteindelijk leveren lama’s punten op. Op het moment dat jij genoeg gewassen hebt geoogst met het plaatsen van de landtegels, kun je die gewassen gebruiken om lama’s te voeren. Afhankelijk van de spelfase waarin je bent, is zo’n lama een bepaald aantal punten waard als je hem voert. Voer je de lama, dan ontvang je ook die hele schattige lama meeple die je in je weilanden mag plaatsen. Zorg wel dat je die lama tactisch plaatst, want afhankelijk van de plaatsing, kunnen je lama’s aan het eind van het spel ook nog extra punten waard zijn!

Geslaagd familiespel

Lamaland is een super geslaagd familiespel! Het is gemakkelijk uit te leggen, het speelt simpel weg en duurt niet al te lang. Omdat je allemaal je eigen puzzel maakt, is het spel ook elke keer weer anders, en met de doelkaarten die je voor elk spel neerlegd, zijn de bonuspunten ook bij elk spel weer anders. Een taktisch puzzelspel waar je gegarandeerd plezier aan beleefd.

Houd jij van puzzel spellen?Deze post is al 160 keer gelezen


Geef een reactie