Categorieën: Tv-series / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Waarom 13 Reasons Why jouw nieuwe binge-verslaving wordt

13 Reasons Why still

13 Reasons Why - NetflixTitel: 13 Reasons Why
Premièredatum: 31 maart 2017 (NL)
Zender: Netflix
Genre: Drama | Mysterie
Hoofdpersonen: Dylan Minnette, Katherine Langford
Bijpersonages: Christian Navarro, Brandon Flynn, Alisha Boe, Ross Butler, Steven Silver, Miles Heizer, Kate Walsh, Tommy Dorfman, Devin Druid, Justin Prentice, Michelle Selene Ang
Speelduur per aflevering: 52 minuten
Gebaseerd op: Thirteen Reasons Why – Jay Asher

Waar gaat het over: Als de middelbare scholier Clay Jensen (Dylan Minnette) thuiskomt van school, vindt hij op de veranda een mysterieuze doos met zeven cassettebandjes. Als Clay het eerste bandje afspeelt, hoort hij de stem van klasgenoot Hannah Baker (Katherine Langford) op wie hij heimelijk verliefd was, maar die een paar weken eerder zelfmoord pleegde.
Op dertien kanten van de cassettes beschuldigt zij telkens iemand die mede verantwoordelijk is voor haar dood. Alleen die dertien krijgen de bandjes te horen…

13 Reasons Why

Dames en heren, ik ga jullie voorstellen aan jullie nieuwe binge-verslaving: 13 Reasons Why. Een serie, met Selena Gomez als uitvoerend producent, gebaseerd op het gelijknamige boek door Jay Asher welke op Goodreads beoordeeld wordt met een gemiddelde van 4,05 sterren op basis van ruim 35.000 beoordelingen. 13 Reasons Why bestaat uit dertien afleveringen welke allen op 31 maart 2017 aan Netflix toegevoegd worden. Maak je agenda dus maar vast vrij, 31 maart zit jij aan de buis gekluisterd.

Herkenbare onderwerpen

Een serie over een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd, is dat niet heel zwaar? Nee, eigenlijk voelt 13 Reasons Why vrij luchtig aan waardoor de zware onderwerpen makkelijk te verteren zijn maar toch ook impact weten te maken. Er komen onderwerpen voorbij waar elke tiener mee te maken zou kunnen krijgen. Sociale druk, vernedering, roddels, pesten, liefde, vriendschap en stalken zijn slechts enkele van deze onderwerpen.

13 Reasons Why still

Zelfmoord

Na de eerste aflevering denk je misschien ‘is dit de reden dat ze zelfmoord heeft gepleegd?’ Het lijkt op het eerste gezicht wat drastisch. Maar elke aflevering wordt er een schepje bovenop gedaan en begin je langzaam aan in te zien hoe ze misschien tot die daad gezet kan zijn. Ze lijkt van buitenaf een hele sterke meid, maar niemand kan zoiets echt naast zich neerleggen. Een verhaal over een meisje dat start op een nieuwe school en twee jaar later zelfmoord pleegt.

Vol mysterie

Daarnaast zit 13 Reasons Why vol mysterie, en dat we gek zijn op mysteries zien we wel aan onze liefde voor bijvoorbeeld PLL en Riverdale. Bij 13 Reasons Why staat elke aflevering één kant van de dertien kanten op de tapes centraal. Je ziet door de ogen van Clay, die de bandjes beluistert, wat zich heeft afgespeeld tussen de beschuldigden en de overleden Hannah. Waarom die persoon volgens haar één van de dertien redenen is dat zij zich genoodzaakt voelde zelfmoord te plegen.

Jij als kijker komt met elke aflevering meer te weten, maar de betreffende personages weten meer dan jij. Hoeveel is er eigenlijk waar van wat Hannah zegt? Hierdoor blijft het mysterieus en vlieg je door de afleveringen heen, want je moet en zal weten hoe het verder gaat. Ik verwacht zelf dat Clay, uiteraard, als laatste persoon op de tapes staat. Nog een reden waarom je maar door wilt blijven kijken. Want waarom staat zo’n lieve jongen op die cassettes als één van de dertien redenen? Ik heb de eerste vier afleveringen als screener mogen bekijken, en ik kan je zeggen dat ik baalde dat ik nog zoveel weken moest wachten tot 31 maart. Maar het is bijna zover!

13 Reasons Why still

Meerdere perspectieven

Het mooie is ook dat er zovele kanten worden belicht. Je ziet niet alleen het verhaal van Hannah, het verhaal van Clay en de andere personen die op de tapes staan. Je ziet namelijk ook hoe de school ermee omgaat, en hoe de ouders van Hannah proberen om te gaan met de dood van hun dochter. Waarom heeft ze zelfmoord gepleegd? Door deze verschillende perspectieven is de serie is voor zowel tieners, jongvolwassenen en volwassen een eye-opener.

Conclusie

13 Reasons Why is in elk geval míjn nieuwe bingeverslaving. Het is een indrukwekkende serie met een heftig verhaal. 13 Reasons Why maakt je nieuwsgierig en is enorm spannend. Het kaart alledaagse zaken aan uit het middelbare schoolleven waardoor het herkenbaar is en het je aangrijpt. Wat is de reden dat Hannah uit het leven is gestapt, waarom zou Clay op één van die tapes staan, wat zijn leugens en wat is waarheid? Maak je klaar voor een mysterie dat je niet los zal laten. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Ga jij 13 Reasons Why kijken?

Ik heb de eerste vier afleveringen van 13 Reasons Why als screener ontvangen van CooPR, waarvoor dank!

Deze post is al 3003 keer gelezen


Geef een reactie

16 responses to “Waarom 13 Reasons Why jouw nieuwe binge-verslaving wordt

  1. Melissa

    Ik ben nu bij de zach aflevering maar ik moet zeggen dat ik sommige redenen niet echt een reden vind. Helemaal bij deze aflevering. What did he do?

  2. Kim

    Ik wist niet dat hier een serie van zou komen! Het boek vond ik heel indrukwekkend en deze trailer ziet er ook erg goed uit, ik ga zeker kijken 😉

  3. Ik heb het boek een hele tijd geleden gelezen (echt al 6 jaar geleden of zo) maar is me wel altijd bijgebleven! Ik ben zo benieuwd naar deze serie! Wat tof dat je er al wat van hebt gezien!

    • Ik heb gelezen dat de serie nog veel dieper ingaat op de personages, vergeleken met het boek. Ik heb inmiddels het hele seizoen gekeken en vind hem érg sterk.