Categorieën: Tv-series / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

TV-Series | The Collection – Pilot

The Collection

Ik heb een gratis screener ontvangen van Team Lewis, namens BBC First, in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over de serie of de inhoud van mijn recensie.
The Collection posterTitel: The Collection
Bedenker: Oliver Goldstick
Première: 6 november 2016
Zender: BBC First
Genre: Drama | Historie | Romantiek
Hoofdpersonen: Richard Coyle, Tom Riley, Frances de la Tour, Mamie Gummer, Jenna Thiam, Max Deacon, Irène Jacob, Alix Poisson, Bethan-Mary James, Poppy Corby-Tuech, Alexandre Brasseur
Speelduur per aflevering: 55 minuten

SterrenSterrenSterrenHalve sterren

The Collection volgt het meeslepende ondernemersverhaal net na de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Een ambitieuze designer wordt gevraagd om Parijs weer terug op de kaart te zetten als hoofdstad van haute couture. Zijn vernieuwende visie luidt een nieuw tijdperk in en ruilt de naoorlogse somberheid in voor optimisme en romantiek. Maar kan het bedrijf, gerund door twee tegenstrijdige broers, de druk van het succes aan? The Collection onthult de keerzijde van glamour en het verraad achter de pracht en praal van het mode imperium en iedereen die er werkt.

Het imperium dreigt ieder moment om te vallen door diepe geheimen. Worden de bittere onderlinge rivaliteit, het verraad, de gesloten deals tijdens de nazi-bezetting en het bizarre geheim voor het succes van het modehuis onthuld? Het atelier overleefde de oorlog, maar een andere strijd ligt op de loer. Deze keer is het broer tegen broer, echtgenoot tegen echtgenote, protegé tegen mentor en het verleden tegen de toekomst.

Een leuk pakketje

Afgelopen vrijdag werd ik verrast met een onverwacht pakketje van Team Lewis namens BBC First. Op 6 november beleeft The Collection namelijk zijn exclusieve première op BBC First. In dit leuke pakketje zat naast een superleuke tote bag, een luxe pen, usb-stick met informatie over The Collection, de DVD van The Durrells en heerlijke macarons, ook een screener van de eerste aflevering van The Collection. Ik zat op dat moment ziek thuis, dus ik heb hem direct in de PS4 van mijn vriend gestopt (wij hebben geen DVD-speler, haha), en  ik heb de pilot bekeken.

The Collection

In eerste instantie vroeg ik mij af of de serie wel wat voor mij zou zijn. Ik ben erg picky in welke drama’s, zich afspelend in de geschiedenis, ik leuk vind. Britse dramaseries zijn mij namelijk soms iets te donker. Mijn favoriete Britse dramaserie is dan ook Downton Abbey. De muziek in het begin van de pilot van The Collection deed mij hier even aan denken (verder zijn de series het niet vergelijkbaar, behalve dat ze zich in de geschiedenis afspelen). De muziekkeuze in deze eerste aflevering vind ik zeer goed en is een mix van de muziek zoals in Downton Abbey gebruikt is en Cubaanse salsamuziek zoals in Dirty Dancing: Havana Nights (in een restaurant).

The Collection

Donker

Net als in de meeste Britse dramaseries vind je ook hier een donkere rand; de serie begint zelfs met beelden van een personage dat een lijk begraaft. Sommige zaken binnen dat donkere vind ik wat minder leuk, maar over het algeheel wint mijn nieuwsgierigheid het. Zal Claude (Tom Riley) uit de schaduw stappen van zijn broer en bekendmaken dat hij de werkelijke ontwerper is van de prachtige haute couture? En ten koste van wat? Wat zal broer Paul (Richard Coyle) hiertegen ondernemen? Het is in elk geval duidelijk dat het een verknipte familie is, en dat we veel spanning, intriges, samenzweringen en vuile spelletjes kunnen verwachten. Hier en daar ligt wel het cliché op de loer, dit is namelijk niet het eerste familiedrama dat is gemaakt.

Ontluikende romance

Het verhaal waar ik echter het meest naar uitkijk in de komende afleveringen is die van fotograaf Billy (Max Deacon) en naaister-turned-supermodel Nina (Jenna Thiam). Dit komt waarschijnlijk doordat ik mij als kijker het meest kan relateren aan deze personages; qua leeftijd en fase in het leven. Daarnaast ligt het waarschijnlijk ook aan de romanticus in mij die hoopt dat ze samen zullen eindigen met een happily ever after, hoe donker het leven in deze pilot ook lijkt te zijn. Ook vind ik deze acteurs het meest opvallen in de cast. Billy is fotograaf voor Life magazine, en fotografen vind ik sowieso altijd interessant. Wanneer hij een foto maakt stopt het beeld ook een seconde en wordt het zwart-wit om aan te duiden wat voor foto hij heeft gemaakt.

The Collection

Parijs in 1947

Bijzonder is de aankleding van Parijs, gezien het zich afspeelt in 1947, net na de oorlog. Sommige scènes zijn ook echt opgenomen in Parijs. Ik heb er natuurlijk geen verstand van, maar als leek ben ik van mening dat ze het goed hebben gedaan; voor mijn gevoel zit je echt in 1947. De kleding is uitmuntend (hier is dan ook veel van het budget ingestoken) en hoewel we er in de eerste aflevering nog maar weinig van zien, ben ik erg geïnteresseerd in de jurken die ontworpen worden. Meer over het ontwerpproces van de jurken voor The Collection lees je in dit interview van Harpers Bazaar (erg interessant!). Het enige dat jammer is, is dat ik telkens twijfel of de personages Brits zijn of Frans. Ze spreken namelijk bijna allemaal Brits, zonder Frans accent. De familie Sabine is echter van de Franse nationaliteit.

Conclusie

Hoewel ik in het begin even twijfelde of The Collection wel wat voor mij zou zijn, wint mijn nieuwsgierigheid naar het verhaal het. Na het bekijken van de pilot wil ik weten hoe het verhaal verdergaat, want ik verwacht nog heel wat drama; dit was slechts een introductie van wat nog komen gaat. The Collection is een typisch Brits drama. Stiekem hoopte ik ook dat er meerdere afleveringen op de screener DVD stond, maar hij sloeg af na de pilot. Dat wordt dus braaf wachten totdat de serie op BBC First uitgezonden wordt. The Collection is een aanrader voor fans van Britse dramaseries, kostuumdrama’s en liefhebbers van fashion uit eind jaren 40.

The Collection gaat op zondag 6 november om 21.00 uur exclusief in première op BBC First met een dubbele aflevering.

Deze post is al 2864 keer gelezen


Geef een reactie

8 responses to “TV-Series | The Collection – Pilot

  1. Oeh, ik zag gister een promo voor deze serie en toen werd ik stiekem al een beetje nieuwsgierig. Goed getimede review dus! Ik ben zeker van plan de pilot te bekijken en hopelijk bevalt hij net zo goed als Downton Abbey. 🙂