Een eigen boek schrijven. Al toen ik jong was, was het mijn droom ooit zelf een boek te schrijven en te laten uitgeven bij een grote uitgeverij. Ik ben er ook mee begonnen, en na jarenlang starten met verhaaltjes, schreef ik in 2012 voor het eerst een complete eerste versie. Achteraf vind ik het verhaal nog steeds leuk, maar hoe het geschreven is… een ramp. Er is slechts één iemand die het verhaal compleet heeft gelezen. En niet zomaar iemand. In 2013 won ik namelijk met een recensiewedstrijd van Chicklit.nl een lunch met schrijfadvies van Gillian King. Superspannend! En wat was ze lief.
Nuttig advies
Ik heb ontzettend veel nuttig advies van haar gekregen, maar in de loop der jaren kwam ik erachter dat ik geen ster ben in herschrijven. Volgens mij ben ik wel dertig keer opnieuw begonnen. Ik kwam geen steek verder. In 2014 ben ik uiteindelijk gaan bloggen, dat bleek mij makkelijker af te gaan. Die eerste kennismaking met Gillian was gelukkig wel een start van een prachtige samenwerking, want in 2019 mocht in proeflezer zijn van haar boek Ik mis je! Maar terug naar het onderwerp van dit artikel: een eigen boek schrijven.
Fantastische hulpmiddelen
Niet iedereen heeft de kans om even om tafel te gaan met een auteur of redacteur. Maar gelukkig zijn er ook fantastische andere hulpmiddelen. Zoals: boeken! Door de jaren heen zijn er vele verschillende boeken verschenen over het schrijven van een eigen boek. Vandaag zet ik vier boeken voor je op een rij die je kunnen helpen met het schrijven van je eigen bestseller. En onderaan vertel ik je nog kort over een paar schrijfwedstrijden die ik voorbij zag komen. Het begint toch wel weer te kriebelen, die wie weet probeer ik binnenkort toch nog een nieuwe poging tot het herschrijven van mijn boek…
De Schrijfbijbel
Titel: De Schrijfbijbel
Schrijver(s): TenPages.com
Verschenen: 2013
Format: alleen nog verkrijgbaar als e-book en tweedehands
Aantal pagina’s: 196
Flaptekst: In De schrijfbijbel voeren de beste redacteuren van Nederland je mee over de woeste golven van het schrijverschap. Deze redacteuren weten als geen ander aan welke schrijfregels jij je moet houden én welke je overboord mag gooien. Ze leren je in De schrijfbijbel de kneepjes van het vak: hoe zet je een geloofwaardig personage neer? Hoe zorg je voor dat steengoede, verrassende plot?
Deze beste redacteuren van Nederland werden met zorg geselecteerd: de ene ontdekte de Vijftig tinten-trilogie, anderen werkten samen met grote bestsellerauteurs als Connie Palmen, Carry Slee en Jill Mansell. Daarnaast beslissen zij over het lot van veel beginnende auteurs. Misschien ook wel over dat van jou…
Helaas is dit boek niet meer nieuw verkrijgbaar, maar het boek is nog wel tweedehands en als e-book te vinden! Voor mij is De Schrijfbijbel het allereerste boek over het schrijven van boeken dat ik heb aangeschaft. En hoewel ik het boek er echt weer even bij moet pakken, weet ik nog hoe fijn alles werd uitgelegd in dit boek en het echt nuttige handvatten geeft voor het beginnen met het schrijven van een verhaal, maar ook voor daarna. Bovendien zitten er ook handige schrijfopdrachten in het boek.
Durf te schrijven!
Titel: Durf te schrijven!
Schrijver(s): Carry Slee
Verschenen: maart 2019
Format: paperback en e-book
Aantal pagina’s: 176
Flaptekst: Hét boek vol tips & tricks van de bekendste kinderboekenschrijfster van Nederland!
‘Carry, ik wil schrijver worden, kun jij me helpen?’
Deze vraag wordt ontzettend vaak aan Carry gesteld. Nu komt ze met het antwoord: in Durf te schrijven! deelt ze al haar schrijfgeheimen met jou. Hoe je inspiratie krijgt en jezelf ertoe zet om nu écht de pen op te pakken. Hoe je ervoor zorgt dat jouw verhaal een pakkend begin heeft en dat je personages gaan leven. En hoe je het plot van jouw boek zo spannend, ontroerend of interessant maakt, dat niemand meer kan stoppen met lezen.
Met aansprekende opdrachten en grappige anekdotes over haar eigen schrijfervaringen loodst Carry je door het schrijfproces heen. In een toegankelijke stijl laat ze je zien dat er niets zo heerlijk is als schrijven. Aan de slag, durf te schrijven!
Zelf heb ik dit boek nog niet gelezen, maar het stond wel hoog op mijn wensenlijst en deze week heb ik het boek dan ook eindelijk aangeschaft. Carry Slee is niet bepaald een kleine naam, en ik ben enorm benieuwd wat ze ons in dit boek zal vertellen. Ik vermoed dat we heel veel van haar kunnen leren. Ook in dit boek vind je bijbehorende opdrachten én informatie over het uitgeefproces. Daarnaast is het boek ondersteund met leuke striptekeningen. p.s. dit boek is niet alleen voor diegenen die kinderboeken willen schrijven, maar voor iedereen die wil gaan schrijven.
Schrijven kreng!
Titel: Schrijven kreng!
Schrijver(s): Lisette Jonkman
Verschenen: oktober 2014
Format: paperback
Aantal pagina’s: 224
Flaptekst: Tips & trucs van de grappigste schrijfster van Nederland
Voor iedereen die bruist van de ideeën, maar bang is voor de knipperende cursor
Je wilt een romantisch, grappig en meeslepend verhaal schrijven, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Of misschien zit je vast in een verhaal en kun je wel wat tips gebruiken om verder te gaan? Schrijfster Lisette Jonkman deelt haar tips, blunders en misstappen met je.
Na het lezen van dit boek wil je nog maar één ding: verder met dat manuscript!
Natuurlijk kan de schrijfbijbel van de meest humoristische schrijfster van Nederland niet ontbreken. Niet alleen schrijft ze fantastische verhalen, in het dagelijks leven is ze ook een enorm leuke persoonlijkheid om te volgen op Instagram. Schrijven Kreng! is dan ook niet zomaar een schrijfbijbel, maar één vol met humor, en ja, ze geeft je echt een literaire schop onder de kont voor het starten met jouw boek. Wist je trouwens al dat Lisettes debuut is uitgegeven doordat zij meedeed aan een schrijfwedstrijd, en won? Dus hup: schrijven kreng!
Sterke verhalen en hoe je ze schrijft
Titel: Sterke verhalen en hoe je ze schrijft
Schrijver(s): Rebecca Stern & Grant Faulkner
Verschenen: september 2019
Format: paperback
Aantal pagina’s: 164
Flaptekst: Dit is een praktische gids over schrijven: over doelen stellen, met tips over personages, plot en planning en advies voor het vinden van je eigen stem. De praktische hoofdstukken worden afgewisseld met essays van o.a. John Green, Marissa Meyer en Jennifer Niven en het voorwoord is geschreven door Jason Reynolds. Deze mix zorgt voor een toegankelijke schrijfgids, met als uitgangspunt dat iedereen een verhaal heeft dat het verdiend om verteld te worden.
Dit is één van de nieuwste boeken op het gebied van schrijfondersteuning, uitgegeven door uitgeverij Blossom Books. Net als Durf te schrijven had ik Sterke verhalen en hoe je ze schrijft nog niet in bezit, maar ook deze heb ik besteld en inmiddels binnen gekregen! Ik ben enorm benieuwd naar de schrijftips die ik in dit boek ga vinden. Extra bijzonder zijn natuurlijk de essays van grote schrijvers zoals Marissa Meyer en John Green.
Niet opgenomen in dit overzicht, maar wel in mijn bezit zijn Nu komt mijn boek er echt van Sandra Di Bortolo en Writing Young Adult Fiction for Dummies.
Schrijfwedstrijden
Op moment van schrijven lopen er diverse schrijfwedstrijden. Hieronder link ik naar meer informatie over de schrijfwedstrijden. De deadline betreft de laatste dag waarop je jouw boek of korte verhaal kunt aanleveren. Mochten jullie nog meer schrijfwedstrijden weten, laat ze dan gerust met een linkje achter in de reacties zodat anderen verder kunnen klikken.
- Xander Uitgevers | Genre: thriller, roman, historisch, feelgood, deadline: 30 mei 2020
- L.S. Amsterdam | Genre: fantasy, deadline: 17 mei 2020
- Sweek | Genre: bouquet, deadline: 30 mei 2020
Wil jij ook een boek schrijven??
Deze post is al 3069 keer gelezen
- Over de auteur
- Recente blogs
Jessica (1990) is de oprichter en eigenaar van Reviews & Roses. Ze is woonachtig in Friesland, samen met haar vriend en twee langharige katten, Fred & George waar ze in 2022 eindelijk een huis hebben gekocht. In het dagelijks leven werkt zij als HR medewerker in een ziekenhuis, maar in haar vrije tijd blogt ze fanatiek en heeft ze een eigen fotografiebedrijf. En alsof dat nog niet genoeg is, host ze ook nog eens één keer in de zes weken een leesclub (The Awesome Book Club).
Nog een tip is: schrijf een boek in een jaar. Staat ook leuke tips en opdrachten in!
Goede tip!