Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Bijna echt gebeurd – Liane Moriarty

Liane Moriarty - Bijna echt gebeurd

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Bijna echt gebeurd – Liane MoriartyBijna echt gebeurd door Liane Moriarty
Verschenen: 18 april 2017 bij A.W. Bruna Uitgevers
Format: Paperback, aantal pagina's: 509
Genre: Roman
Lees ook: Het geheim van mijn man, Grote kleine leugens
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Sam en Clementine hebben een mooi, maar chaotisch leven: twee jonge dochters, een drukke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een heel gesprek overbodig maken. Maar hun vriendschap is gecompliceerd.

Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en ze door hun buren onverwachts uitgenodigd worden voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding.

Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

Bijna echt gebeurd

Na Het geheim van mijn man en Grote kleine leugens, komt A.W. Bruna Uitgevers nu met Liane Moriarty’s Bijna echt gebeurd. Hoewel ik bij haar eerste twee boeken moeite had om erin te komen, blijven haar boeken mij toch trekken. Haar verhalen zijn namelijk altijd heel erg goed uitgewerkt. Ze maakt je nieuwsgierig, de personages zijn goed uitgewerkt en interessant, en ze weet je altijd te verrassen. Ik was dan ook zeer benieuwd wat ik van Bijna echt gebeurd zou gaan vinden.

Liane Moriarty - Bijna echt gebeurd

De eerste helft

Voordat ik aan het boek begon las ik op Goodreads allemaal commentaar over hoe langzaam het boek was, hoe je pas zo laat te weten komt wat er op die barbecue is gebeurd, en dat de ontknoping uiteindelijk tegenviel. Ja, dat de eerste helft korter had gekund, daar ben ik het wel mee eens. Je moet enorm veel geduld hebben, want het duurt echt heel lang voordat een deel van die grote vraag beantwoord wordt. Je wisselt telkens tussen het heden en verleden, en komt stukje bij beetje dichter bij het antwoord terwijl je ondertussen alle personages – niet alleen Sam en Clementine – leert kennen zoals ze waren vóór en na het incident bij de beruchte barbecue.

Las continu lekker weg

Maar in tegenstelling tot de vorige twee boeken van Liane Moriarty had ik totaal geen moeite met in het verhaal komen. Bijna echt gebeurd las eigenlijk continu lekker weg. Er waren veel personages – zes volwassenen, drie kinderen en nog wat bijpersonages – maar de rustige opbouw en de duidelijke onderscheiding van karakters zorgden ervoor dat ik niet in verwarring raakte. Ook  de ontknoping vond ik niet tegenvallen. Ik denk zelfs dat ik dit het beste boek vind van de drie boeken die ik inmiddels van Liane Moriarty heb gelezen. En degene die het meeste indruk heeft gemaakt.

Liane Moriarty - Bijna echt gebeurd

Zo goed in elkaar

Het verhaal is herkenbaar, en zo gruwelijk echt. Het belicht het dagelijkse leven van ouders, vrienden, kinderen en buren. Hun angsten, dromen, of hun gemis. De gebeurtenissen zouden zo in de echte wereld af kunnen hebben gespeeld en dat maakt het relateerbaar. De personages zijn enorm goed uitgewerkt en hebben een interessant verhaal. Ik heb genoten van de onderlinge verhoudingen tussen de personages en de duidelijke ontwikkeling hierin. En wat ik ook altijd goed vind in Moriarty’s boeken is hoe elk detail in het verhaal betekenis heeft. Niks zit er zomaar in. Het kleinste detail, hoe onbenullig het misschien ook lijkt, het komt terug in het verhaal en betekent misschien wel meer dan je denkt. Ik moest bij een zeker hoofdstuk ook even een traantje wegpinken.

Conclusie

Ik weet het wel zeker, dit is mijn favoriete Moriarty boek tot nu toe. Van begin tot eind heb ik genoten. Ja, het begin het best wat korter gekund, maar het las wel prettig dus ik stoorde mij er niet aan. Het ligt er denk ik aan hoeveel geduld je hebt. Het verhaal was heerlijk écht. Ik kon mij goed verplaatsen in de personages en het verhaal is fantastisch uitgewerkt. Je wilt weten wat er is gebeurd bij die barbecue, en zodra je dat weet worden de verdere ontwikkelingen interessant in kaart gebracht. Een goed en interessant verhaal dat indruk heeft gemaakt en waar ik van genoten heb.

Koop bij bol.com RR

Deze recensie is onderdeel van een blogtour, welke is gestart op 18 april en eindigt op 28 april. Op de website van A.W. Bruna vind je een lijst met alle bloggers die meedoen, alsook een leuke winactie waarmee je Bijna echt gebeurd kunt winnen!

Deze post is al 3432 keer gelezen


Geef een reactie