Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Ruby

Boekrecensie | De Schemertuin – Sara Nisha Adams

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | De Schemertuin – Sara Nisha AdamsDe Schemertuin door Sara Nisha Adams
Vertaler: Gerda Lok-Bijzet
Verschenen: 21 februari 2024 bij The House of Books
Format: Paperback, aantal pagina's: 400
Genre: Historisch, Roman
Lees ook: De Troostbibliotheek
Rating: 4 Stars | Spicy: zero-flames
Goodreads

Eastbourne Road, Londen. Tussen de huizen op nummer 77 en 79 ligt een gedeelde tuin. Ooit was het een prachtig stukje groen, een oase van rust in een bruisende stad. Nu is de tuin verwaarloosd en overwoekerd. Buren Winston en Bernice vinden dat niet erg. Ze mogen de tuin dan wel delen, meer hebben ze niet met elkaar gemeen.

Maar op een dag wordt er een mysterieus pakketje bezorgd. Het zijn foto's van de tuin toen deze nog in bloei stond - levendig met bloemen en wilde dieren, toen hij bezocht werd door mensen uit alle hoeken van de gemeenschap. Probeert iemand hen wat te vertellen?

Een zaadje is geplant: Winston en Bernice begraven de strijdbijl en trekken hun tuinhandschoenen aan. Terwijl ze omspitten en planten, schrobben en water geven, begint de tuin uit zijn winterslaap te ontwaken - en ook het ijs tussen Winston en Bernice begint te ontdooien. Kan de tuin helpen bij het opbloeien van het verloren groepsgevoel in de gemeenschap? Met een beetje hulp van de geheimzinnige tuinier die pakketjes blijft sturen, groeien Winston en Bernice steeds meer naar elkaar toe.

Fantastische cover

De cover van De Schemertuin ziet er fantastisch uit. Een donkere maar overvloedige tuin waar de kleur vanaf spat, maar ook het maanlicht en de vos die erin rond sluipt. Het geheel doet een beetje sprookjesachtig aan. Ik heb veel goede dingen gehoord over De Troostbibliotheek, het vorige boek van Sara Nisha Adams, dus ik kon niet wachten om aan De Schemertuin te beginnen.

De Schemertuin - Sara Nisha Adams

De Schemertuin

Tussen twee huizen in Londen ligt een gedeelde achtertuin. Bij de vorige bewoners was de tuin een oase van rust en kleur. De huidige bewoners, Winston en Bernice, hebben er niets aangedaan en de tuin is verwaarloosd en overwoekerd. Dan worden en pakjes bezorgd. Het eerst pakje wordt bij Winston bezorgd, er zitten foto’s en artikelen in over vroeger toen de tuin een heerlijke gemeenschappelijke plek was. Winston gaat langzaam aan de slag. Daarna krijgt Bernice een pakje met ook foto’s en artikelen. Samen gaan ze aan het werk om de tuin weer leefbaar te krijgen.

Buren

Terwijl de twee buren die eerst niet veel gemeen hadden, nu een gemeenschappelijk doel hebben, leren ze elkaar beter kennen. Ze gaan aan de slag met de tuin en komen, terwijl ze bezig zijn, tot de ontdekking dat ze misschien ook andere dingen gemeen hebben. En doordat ze samen bezig zijn, elkaar leren kennen, kunnen ze ook meer begrip voor elkaar opbrengen en begrijpen waarom ze zo reageren. Ze leren niet alleen elkaar maar ook hun buurt, hun gemeenschap, beter kennen en er ontstaan zelfs vriendschappen. Maar waar komen toch die foto’s vandaan?

De Schemertuin - Sara Nisha Adams

Twee verhaallijnen

Terwijl De Schemertuin begint met Winston en Bernice, loopt er ook een verhaallijn over de vorige bewoners doorheen. De vorige bewoners zijn Alma in het ene huis en Prem met Maya in het andere huis. Ook zij hebben enorm aan elkaar moeten wennen toen zij buren werden en samen begonnen met de tuin. Daarbij worden er best wel heftige thema’s behandeld, zoals discriminatie, scheiding en vooroordelen, ouderen en eenzaamheid. Denk hierbij gelijk aan het Londen van 50 jaar terug en ik geloof direct dat dingen zo zijn gegaan.

Eindoordeel

Ondanks dat er heftige thema’s naar voren komen is De Schemertuin vooral een verhaal over allerlei soorten vriendschap en gemeenschapszin in alle soorten en maten. Sara Nisha Adams schetst hier scherp een beeld over het Londen van 50 jaar terug en het Londen van nu, waarbij iedereen op zoek is naar vriendschap in hun eigen leefomgeving. En De Schemertuin verbindt hun allemaal.

Heb jij al een boek van Sara Nisha Adams gelezen?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 190 keer gelezen


Geef een reactie