Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Amarins

Boekrecensie | De Troostbibliotheek – Sara Nisha Adams

De Troostbibliotheek - Sara Nisha Adams (1)

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | De Troostbibliotheek – Sara Nisha AdamsDe Troostbibliotheek door Sara Nisha Adams
Verschenen: 22 februari 2023 bij The House of Books
Format: Paperback, aantal pagina's: 398
Genre: Roman
Rating: 5 Stars | Goodreads

Het leven van Mukesh Patel is sinds de dood van zijn geliefde vrouw in het slop geraakt. Naina was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekexemplaar vindt dat ze was vergeten inleveren, begint hij het toch te lezen.

Tiener Aleisha verveelt zich dood tijdens haar vakantiebaantje als bibliotheekmedewerker, tot er op een dag een papiertje uit een boek valt terwijl ze ingeleverde exemplaren incheckt. Het is een lijst met boeken getiteld "Voor het geval je het nodig hebt". Geïntrigeerd en een beetje verveeld, besluit ze om elk boek op de lijst te lezen.

Wanneer Mukesh en Aleisha elkaar ontmoeten in de bibliotheek, geeft Aleisha de leeslijst door in de hoop dat het ook voor hem een reddingsboei zal zijn. Langzaamaan creëren de boeken een band tussen twee eenzame zielen, terwijl fictie hen helpt te ontsnappen aan de pijnlijke realiteit waarmee ze thuis worden geconfronteerd.

Genieten

Genieten jullie ook zo van het fijne lenteweer? Hier in het noorden is het erg winderig af en toe, waardoor de temperatuur achterblijft. Lezen in de luwte, in het zonnetje kan al wel regelmatig. Een tijdje terug viel hier het recensie-exemplaar van De Troostbibliotheek op de mat. Ik had wel eens van het boek gehoord maar meer ook niet. Dus ik heb me door dit boek laten verrassen en ik kan alvast wel verklappen dat dat bijzonder goed gelukt is.

De Troostbibliotheek

De Troostbibliotheek beschrijft het leven van Mukesh Patel, die sinds de dood van zijn vrouw in het slop geraakt is. Naina, zijn vrouw, was een fervent lezer, een passie die Mukesh nooit deelde. Maar wanneer hij een bibliotheekboek van haar vindt dat ze vergeten is in de te leveren, begint hij toch te lezen. Wanneer Mukesh Aleisha treft in de bibliotheek geeft Aleisha de boekenlijst door aan Mukesh in de hoop dat de lijst voor hem ook een reddingsboei zal zijn. Langzaam creëren de boeken een band tussen hen en weet fictie hen helpen ontsnappen aan de pijnlijke realiteit.

De Troostbibliotheek - Sara Nisha Adams 2 (1)

Leeslijst

In De Troostbibliotheek is een leeslijst, die achtergebleven is in een bibliotheekboek, de rode draad in het boek. Het gaat om de volgende lijst: To Kill a Mockingbird van Harper Lee, Rebecca van Daphne du Maurier, De Vliegeraar van Khaled Hosseini, Het leven van Pi van Yann Martel, Trots en vooroordeel van Jane Austen, Onder Moeders vleugels van Louise M. Alott, Beminde van Toni Morrison en De geschikte jongen van Vikram Seth.

Toen ik begon te lezen en nog niet zo veel van het verhaal wist, viel het me op dat het hier voor het grootste deel gaat over grote titels. Een aantal titels heb ik eens opgezocht want ik was nieuwsgierig waar ze over gingen. Mocht je dit boek gaan lezen zou ik dat zeker ook doen, want dan begrijp je waarom gekozen is voor deze titels.

Boek over boeken

Ik lees graag boeken die iets te maken hebben met lezen, en dus met boeken. Dit verhaal over boeken geeft precies weer waarom je zou willen lezen. Je komt regelmatig in een heel andere wereld terecht, het doet je tijdelijk even je zorgen en verdriet vergeten. Maar de belangrijkste boodschap uit De Troostbibliotheek is: het verbindt mensen met elkaar. De auteur heeft op een geweldige en krachtige manier weergegeven wat boeken met mensen kunnen doen. De emoties en de gevoelens in dit boek raken je recht in je hart en laten een diepe indruk achter.

De Troostbibliotheek - Sara Nisha Adams 2 (1)

Personages

Wat heb ik genoten van de personages in De Troostbibliotheek. Vooral van Mukesh, een oude man die zijn vrouw verloren heeft, zijn kinderen verwaarlozen hem. Hij kent diep verdriet en voelt zich vooral eenzaam. Aleisha is een jonge vrouw die een vakantiebaantje heeft in de bibliotheek. Ze zit helemaal niet te wachten op de oude Mukesh en doet dan ook niet aardig tegen hem als ze elkaar de eerste keer ontmoeten. Maar ze besluit het roer om te gooien. Hierdoor groeit er uiteindelijk een intense en prachtige vriendschap. Uiteindelijk bloeit Mukesh op, begint hij weer te genieten van het leven en weet het verdriet om zijn vrouw een plaats te geven. Als dan het leven van Aleisha op z’n kop gezet wordt, is Mukesh er voor haar. Beide personages zijn geweldig neergezet, ze hebben doorzettingsvermogen, staan open voor een nieuwe vriendschap en dat allemaal gedreven door verdriet en eenzaamheid.

Eindoordeel

De Troostbibliotheek is in één woord fantastisch. Het verhaal heeft een hele krachtige boodschap, mooie diepgang en is hartverwarmend. Dit verhaal geeft precies weer waarom je af en toe in een boek moet vluchten. Het verhaal vraagt aandacht voor ouderen, voor eenzaamheid, vergeving en omkijken naar elkaar. Dit boek laat niemand onberoerd en van de eerste tot de laatste bladzijde kun je alleen maar genieten. Het boek heeft me weten te raken en ik denk er nog regelmatig over na. Het verhaal leert je uiteindelijk dat een bibliotheek veel meer is dan alleen het lenen van boeken, het is een bijzondere plaats waar vriendschappen kunnen ontstaan en waar aan eenzaamheid een einde wordt gemaakt. Kwamen er maar veel meer mensen naar de bibliotheek die omkijken naar anderen en die proberen om de eenzaamheid in de maatschappij terug te dringen!

Zou je naar aanleiding van mijn recensie De Troostbibliotheek gaan lezen? Of misschien heb je het al gelezen, laat dan vooral een reactie achter wat je van het boek vond!


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Amarins

Over Amarins: Amarins is één van de drie recensenten uit het Reviews & Roses Review Team. Ze is 51 jaar en woonachtig in Friesland. Ze leest erg graag en vermaakt zich ook heel graag met leesgerelateerde bezigheden zoals het schrijven van een recensie, boekenuitjes of leesclubs. Het feelgoodgenre is haar favoriet, maar daarnaast leest ze ook heel graag historische romans en young – en new adult verhalen. Naast lezen borduurt en haakt Amarins nog en kijkt ze heel graag een fijne serie of film.

Amarins’ favoriete boek op dit moment is Kernpunt van Ryanne Veldkamp.

Deze post is al 1042 keer gelezen


Geef een reactie

One response to “Boekrecensie | De Troostbibliotheek – Sara Nisha Adams