Categorieën: Boeken / Tags: , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Event | VIB YA Event van Luitingh-Sijthoff

VIB YA Event - Leuk aangekleed

Afgelopen vrijdag reisde ik af naar Amsterdam. Ik was namelijk uitgenodigd voor een Top Secret VIB YA Event (Very Important Books) van uitgeverij Luitingh-Sijthoff! Zo secret dat we pas kort van te voren een deel van het programma toegestuurd kregen. Op 23 oktober was het dan zover. Bij binnenkomst bleek ik de tweede pas te zijn en raakte ik in gesprek met Hannerlie Modderman (Redacteur). Ze vroeg me waar ik vandaan kwam en zo kwamen we in gesprek over een auteur bij hun bij wiens zoon ik vroeger in de klas heb gezeten (Pieter Feller, bekend van Kolletje), maar we spraken ook over hoe blogs en social media een steeds grotere invloed hebben wat betreft promotie van YA boeken dan bijvoorbeeld een recensie in de krant. Nadat alle bloggers – in totaal 27! – binnen waren konden de presentaties rond drie uur van start gaan.

p.s. nog een speciale thanks voor de lieve Katja die mij haar reserve SD kaartje leende omdat ik het voor elkaar had gekregen mijn camera mee te zeulen zonder SD kaart (de foto van de theemutsen is hierdoor wat wazig omdat ik die met mijn mobieltje heb gemaakt). Dankjewel Katja! <3

De Theemutsen

VIB YA Event - De Theemutsen

Al eerder heb ik hun naam voorbij zien komen, maar ik had er nog geen interesse in getoond. De dames, Jade en Darcy, hebben een goedbekeken Youtube kanaal waar ze seksuele voorlichting geven. Niet iets waarvan ik dacht ‘Dat moet ik écht zien!’, en uiteindelijk ben ik denk ik ook niet de doelgroep. Maar ik denk wel dat jongeren er veel aan kunnen hebben, zeker toen ik hoorde dat ze ook filmpjes opnemen waarin ze bijvoorbeeld uitleggen hoe je de juiste cupmaat kiest. Jade en Darcy waren de special guests van dit bloggersevent en ze kwamen hun boek (Let’s talk about sex) presenteren dat op 24 oktober uit zou komen.

Drie jaar geleden begon Jade met haar Youtube kanaal Bloemigfeitje, maar al snel voegde Darcy zich bij haar en ontstond De Theemutsen. Inmiddels hebben ze 30.000 abonnees en 1 miljoen kijkers per maand! In het boek behandelen ze op een laagdrempelige manier de 44 leukste en meest gestelde vragen van kijkers. Hoewel je als volwassene het ook kunt lezen, gaan de vragen wel voornamelijk in op vragen van de nog onwetende jongeren. Een beetje vergelijkbaar met de vragen uit die rubriek in de Hitkrant en Break-Out vroeger. Al met al was het een interessante presentatie en ben ik veel meer te weten gekomen over het fenomeen Theemutsen. Op de vraag waarom ze een succes zijn antwoorden ze dat ze eigenlijk een soort van grote zussen zijn voor hun kijkers en er met een bepaalde nuchterheid naar kijken. Tenslotte gaven ze nog een paar tips voor beginnende vloggers, zoals: blijf dicht bij jezelf, geef er je eigen twist aan en bedenk een leuke titel (vb. Tieten in plaats van Vandaag vertel ik over borsten).

Tuvalu Media

VIB YA Event - Tim Beudel Tuvalu Media

Tim Beudel van Tuvalu Media (zij hebben onder andere Ali B op volle toeren ontwikkeld) kwam vervolgens aan het woord en vertelde ons waarom het beeld en video het geschreven woord steeds meer overneemt en echt de toekomst is (erg gevaarlijk onderwerp natuurlijk bij boekenliefhebbers als wij). Een voorbeeld noemde hij bijvoorbeeld in de trant van handleidingen. Als er naar een handleiding gegoogleled wordt zullen de meesten niet gaan voor een PDF’je, maar verwachten ze een video waarin het uitgelegd wordt. Ze hebben ook diverse Youtube kanalen opgezet (vb. PaardenpraatTV) waar ze ook een echte casting voor hebben gehouden. Inmiddels hebben ze 35.000 abonnees en heeft ook paardenliefhebber Britt Dekker (bekend geworden door het programma Take Me Out) zich bij het kanaal aangesloten.

Een feitje dat mij verbaasde? Er komt elke minuut 300 uur aan content bij op Youtube! Wat vooral belangrijk is volgens Tim, is de watchtime; “kijken ze je video ook uit”. Hoe hoger de watchtime is, des te hoger zal je video in de zoekresultaten verschijnen. Ook maakte hij nog wel een interessante vergelijking. Een Youtube kanaal kun je zien als de Tina (tijdschrift). Je bent er abonnee van en waar je de Tina wekelijks/maandelijks door de bus kreeg, krijg je bijvoorbeeld de video van de Theemutsen elke maandag, woensdag en vrijdag. Zijn tips voor een goed Youtube kanaal? Aanhaken bij de actualiteit, series en tutorials opnemen. Hoe je kunt verdienen met een Youtube kanaal? Door reclame op Youtube via bijvoorbeeld AdSense of door een merk in je video te betrekken. Hoewel hij ons aanspoorde om te gaan vloggen, denk ik niet dat ik dat ga doen.

Manon Spierenburg

VIB YA Event - Manon Spierenburg

Ik had nog nooit van haar gehoord, maar het is inmiddels een naam om niet meer te vergeten. Manon Spierenburg is ook scenario schrijver, zo heeft ze bijvoorbeeld lange tijd gewerkt voor GTST. Het grootste verschil, volgens Manon, tussen een boek en een tv-serie is dat voor een tv-serie moet wat geschreven wordt haalbaar zijn en heb je te maken met Nederlandse budgetten. Haar boek Out There – De kristallen sleutel ligt sinds 15 oktober in de boekhandel en belooft veel goeds!

Het is het eerste deel in een trilogie waarvan ze zelf aangeeft dat het een soort Alice in Wonderland meets Lost is. “Ik zou het gewoon gaan lezen,” zegt ze zelf lachend. Over het schrijfproces zegt ze dat ze het zich op een gegeven moment erg moeilijk had gemaakt, maar toen ze het allemaal werkend bleek te krijgen zei ze tegen zichzelf “Son of a bitch, you did it!” Wat ikzelf interessant vind klinken over Out There is het feit dat gespeeld wordt met drie dimensies waarin je bijvoorbeeld Leonardo DaVinci en Michael Jackson tegenkomt. Emmy heeft het boek al gelezen en zei: “Wat een mindfuck.” Dat ik zodra ik tijd heb direct in dit boek ga beginnen, is zeker! Out There zal waarschijnlijk ook tot tv-serie worden gemaakt door Tuvalu en ze zijn bezig met het ontwerpen van een game.

7 Days

VIB YA Event - Lotte Stegeman

Als laatste kwam Lotte Stegeman, hoofdredacteur van Kidsweek en 7 Days, nog aan het woord. Zij vertelde onder andere over hoe je recensies en columns moet schrijven, hoe zij bloggers inzetten, en ze liet ook wat voorbeelden zien van verschillende blogs en columns op de website behorende bij 7 Days. Wat volgens Lotte de succesformule van een blog is? Goed geschreven, herkenbaar, verfrissend, nuttig, en top lijstjes! Ze zoeken ook nog bloggers op diverse gebieden, dus mocht je het leuk vinden om voor ze te schrijven, neem dan even contact met 7 Days op.

Goodiebag en Signeren

VIB YA - Kast kantoor

Hierna vertelde Stéphanie, met wie we allen enthousiast gemaild hadden, terwijl de goodiebags uitgedeeld werden, over dat De Theemutsen en Manon Spierenburg – wiens boeken we in de goodiebag konden vinden! – zouden gaan signeren onder het genot van een hapje en een drankje. (Btw, check die mooie kast met boeken, daar hebben ze het kantoor vol mee staan!)

En raad eens wie als eerst in de rij stond voor een handtekening van Manon Spierenburg? Precies! Ik kan echt niet wachten totdat ik tijd heb om het boek te lezen, want ik ben zó nieuwsgierig! Ik heb ook het boek van De Theemutsen laten signeren en nog een bookswap gedaan met Lisa (thanks voor de mooie boeken <3). Ik heb nog gezellig bijgekletst met een aantal bloggers, waarvan ik sommigen al bijna een week – stel je voor! – niet had gezien, haha (lees alles over de Best of YA Sleepover).

Helaas was het voor ik het wist alweer voorbij en moest ik echt richting huis, Amsterdam is immers niet om de hoek. Ik wil de dames van Luitingh-Sijthoff enorm bedanken voor hun gastvrijheid en de goedgevulde goodiebag waar ook ongecorrigeerde leesexemplaren van Vervloekt: Goddelijk (Josephine Angelini) en Liefdesbrieven aan de sterren (Ava Dellaira) in zaten – en die laatste stond al op mijn verlanglijstje! <3 We zijn weer goed verwend, en na een gezellig en informatief bloggerevent keerde ik met een tevreden gevoel naar huis. Bedankt voor het leuke VIB YA Event iedereen!

VIB YA Event - Goodiebag

Naar welk boek uit de goodiebag kijken jullie uit?

Deze post is al 1528 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Event | VIB YA Event van Luitingh-Sijthoff