Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Gemma & Partners – Petra Kruijt

Gemma & Partners - Petra Kruijt
Boekrecensie | Gemma & Partners – Petra KruijtGemma & Partners door Petra Kruijt
Verschenen: 20 november 2020 bij Zomer & Keuning
Format: Paperback, aantal pagina's: 215
Genre: Chicklit
Lees ook: Laat me jou zijn, Blauwdruk van geluk
Rating: 3 Stars | Goodreads

Als ze met haar vriendinnen in de trein terug naar huis zit na een feestje, schrijft Gemma een prijsvraag in een stapel kranten. Ze belooft de winnaar een date met... haar! Gelukkig komt Gemma er, zodra ze weer nuchter is, achter dat niemand er serieus op heeft gereageerd. Ze vergeet het incident al snel wanneer ze een prachtige Siamese kat en zijn nog knappere baasje Boudewijn tegenkomt, die duidelijk interesse in haar heeft - en zij in hem. Dan krijgt Gemma toch nog een verlate reactie op haar prijsvraag. Ze stuurt de afzender een mailtje terug en zo ontstaat een steeds boeiendere mailwisseling, met een jongen die toch wel heel leuk is. En hij is vasthoudend: hij gaat helemaal voor haar, net zoals Boudewijn dat doet. Hoe is het mogelijk dat iemand die tot voor kort dacht dat ze een eeuwige single zou worden, ineens twee mannen voor zich weet te winnen? En wie is nu eigenlijk de leukste?

Gefeliciteerd!

Hebben jullie Petra Kruijt vandaag al gefeliciteerd? Nee? Ga dan allemaal even massaal naar haar social media, want vandaag zijn al Petra’s eerdere boeken verschenen in een nieuw jasje. Vandaag kun je van elk van deze boeken een recensie voorbij zien komen, en van de uitgeverij mocht ik Gemma & Partners voor mijn rekening nemen. Dit is niet zomaar een boek, het is Petra’s debuut dat in november 2009 voor het eerst uitgegeven werd bij Zomer & Keuning en was de afgelopen jaren al niet meer als fysiek boek verkrijgbaar (tenzij je het tweedehands op de kop wist te tikken). En nu heeft het dus een leuk nieuw jasje gekregen!

Gemma & Partners

Gemma & Partners vind ik als titel leuk gevonden. Het boek gaat namelijk niet alleen over Gemma die op zoek is naar een partner, maar ze wil ook graag partner worden binnen het notarissenkantoor waar ze werkt én haar twee vriendinnen zijn haar partners-in-crime. Na een avond stappen besluit ze in een dronken bui een prijsvraag in de krant te schrijven met als prijs: een date met haar. De dag erna is ze het alweer vergeten, maar zodra ze de reacties leest heeft ze spijt van deze actie. Alhoewel, er zit één leuke reactie tussen. Ondertussen ontmoet ze dankzij een fantastische kat ook een andere leuke man, waar ze direct een klik mee heeft.

Vlot verhaal

Gemma & Partners is een vlot geschreven verhaal dat je snel uit hebt. Helaas kan ik wel echt merken dat Petra in dit debuut nog niet op volle kracht is. De wendingen die onverwacht hadden moeten zijn zag ik al van ver aankomen (op één grote twist na!), en ook hadden de verhalen wat mij betreft nog wel wat iets dieper uitgewerkt mogen worden. Zo wordt er bijvoorbeeld bijna niks gedaan met het feit dat Gemma graag partner wil worden. Behalve dan dat ze haar collega probeert af te troeven door langer op kantoor te blijven.

Weinig feeling met de personages

Daarbij vond ik het ook lastig om feeling te krijgen met de personages in Gemma & Partners. Ik kon mij vrij moeilijk in ze inleven. Zo vond ik vriendin Patty enorm over iedereen heenlopen en veel te makkelijk gebruik maken van het geld van iemand anders. Daardoor stond zij mij tegen. Haar leuke kanten – de kanten waardoor je zou snappen waarom Gemma en zij vriendinnen zijn – zag ik weinig tot niet. Hoewel ik enkele ontwikkelingen voor haar als personage leuk gevonden vind – ook al had ik vrij snel door welke kant het op zou gaan – toch kon ik haar als persoon niet leuk vinden. En dit had ik helaas met meerdere personages om diverse redenen.

Een prijsvraag

Ook kon ik mij af en toe gewoon niet goed in de keuzes van Gemma inleven. Van de twee mannen in haar leven was één enorm onderbelicht. En gezien de ontwikkelingen in het boek, vond ik dat eigenlijk best raar. Maar ze houdt één ook enorm op afstand, terwijl ik dacht: maar jij hebt toch zelf die advertentie gezet? Ikzelf had overigens ook gedacht dat die prijsvraag nog een grotere rol zou spelen in Gemma & Partners, al ligt dat vooral aan hoe de flaptekst is opgezet.

Op en top chicklit

Maar misschien denk ik er ook wel teveel bij na, want Gemma & Partners is natuurlijk een chicklit. En chicklits mogen dit soort flaws hebben. Ze staan er zelfs bekend om. Een vlot verhaal waar je niet teveel bij hoeft na te denken. Maar omdat ik mij regelmatig stoorde aan het karakter van bepaalde personages kon ik het niet onbenoemd laten. Ik denk dat het boek in 2009 supergoed paste in het chicklit genre. Daarbij niet te vergeten dat er specifiek ook dingen in het verhaal voorkomen die je terugbrengen naar die tijd. Zo bestond Netflix toen nog niet, en was de Wii erg populair. Het verhaal is in dat opzicht ook weer een trip down memory lane. Ondanks de verbeterpunten heb ik wel van het verhaal genoten en lijkt het mij het ideale boek voor een dagje aan het strand.

Conclusie

Gemma & Partners is een typische chicklit uit 2009. Hoewel het een lekker vlot boek is, en makkelijk is geschreven, miste ikzelf nog wat meer diepgang. Ook de personages waren in mijn ogen helaas niet likeable genoeg en ik zette met regelmaat vraagtekens die bij bepaalde keuzes zijn gemaakt. Het concept was erg leuk, alsook enkele ontwikkelingen bij bepaalde personages, maar de uitwerking had absoluut beter gekund. Persoonlijk ben ik blij dat Petra Kruijt is blijven schrijven, want haar boeken zijn in de loop der tijd steeds beter geworden. Anders had ik immers nooit kunnen genieten van boeken zoals Laat me jou zijn.

Ben jij een Petra Kruijt fan?

Helaas pakt bol.com in deze widget niet de juiste covers.

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Zomer & Keuning in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 2191 keer gelezen


Geef een reactie

One response to “Boekrecensie | Gemma & Partners – Petra Kruijt

  1. Kate

    hoi, kan ik zien waar je boeken koopt? Ik ben een voorstander van online winkelen en nu probeer ik op deze sites kortingen voor boeken te vinden.
    kun je me vertellen waar je nog kunt kijken, ik zal je dankbaar zijn