Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Laat me jou zijn – Petra Kruijt

Petra Kruijt - Laat me jou zijn
Boekrecensie | Laat me jou zijn – Petra KruijtLaat me jou zijn door Petra Kruijt
Verschenen: 18 november 2014 bij Zomer & Keuning
Format: Paperback, aantal pagina's: 302
Genre: Chicklit
Lees ook: Gemma & Partners, Blauwdruk van geluk
Rating: 4 Stars | Goodreads

Laat me. Dat is alles wat Susan nog wil. Ze heeft een goede (maar erg drukke) baan, een relatie met een man die stappen wil zetten waar zij nog niet klaar voor is en vooral een enorme vrijheidsdrang. Daar geeft ze gehoor aan door te verhuizen naar de andere kant van de wereld, naar San Francisco.

Jou zijn. Lisan staat altijd al in Susans schaduw. Wat ze ook probeert, ze wordt nooit zo succesvol als haar zus. Totdat Susan vertrekt en er een gat ontstaat. Lisan springt daarin en neemt langzaam haar hele leven over.

Petra Kruijt reist het liefst zo veel en ver mogelijk. Niet zo gek dus dat ze in Laat me jou zijn een van de hoofdpersonen laat verhuizen naar San Francisco. De auteur is onder andere bekend van De mannenmaker.

Smaakt naar meer

Eindelijk had ik tijd om Laat me jou zijn van Petra Kruijt te lezen. In oktober won ik het voorproefje van Laat me jou zijn en dit voorproefje smaakte naar meer. Tijdens de bloggersborrel die tevens als boekpresentatie diende voor Laat me jou zijn ontving ik ook direct het boek en gezien Petra Kruijt aanwezig was liet ik ook de kans om het boek direct te laten signeren niet aan mij voorbij gaan. Nu eindelijk, weet ik hoe het verhaal verder gaat en afloopt en zal ik mijn mening hierover delen met jullie.

Twee perspectieven

Door het voorproefje had ik al direct een indruk van het boek. Ik gaf aan dat ik wat lastig vond in het verhaal te komen doordat het begin, dat vanuit het oogpunt van Lisan is, wat chaotisch overkwam, maar dat dit eigenlijk ook wel weer bij haar schizofrene persoonlijkheid past. Maar het verhaal wordt niet alleen vanuit Lisan verteld, het wordt namelijk ook verteld vanuit het oogpunt van haar vier jaar oudere zus Susan.

Petra Kruijt - Laat me jou zijn

Sterke karakterontwikkeling

Hoewel het verhaal voor mijn gevoel op bepaalde punten iets inkakte, en ik soms bepaalde gebeurtenissen te plotseling in elkaar over vond gaan, vind ik de karakterontwikkeling erg sterk. Lisan hecht niet genoeg waarde aan wat ze kan en wie ze is, en dit wordt duidelijk uit het feit dat ze zich altijd voordoet als iemand anders. Een voorbeeld hiervan is dat ze altijd een andere naam op haar koffiebeker bij Starbucks laat zetten, maar ook uit het feit dat ze maar al te graag in de voetsporen zou willen treden van Susan die alles voor de bakker heeft.

Susans verhaallijn is heerlijk

Maar Susan denk er anders over dan Lisan, want Susan beseft plotseling dat het ook heel anders kan en besluit haar baan op te zeggen, haar vriend aan de kant te zetten en te emigreren naar San Fransisco. Uiteindelijk moet ik wel eerlijk bekennen dat ik Susans verhaal het meest interessant vond. Het ging niet over de weg naar de top, om het te maken, maar juist om haarzelf te vinden en te zien wat haar gelukkig maakt zonder te doen wat anderen van haar verwachten. Haar belevenissen in San Fransisco, en met haar nieuwe vrienden, waren heerlijk en ik keek na elk stuk van Lisan – ze komen om en om aan het woord – weer extra uit naar het stuk van Susan.

Petra Kruijt - Laat me jou zijn

Elk hoofdstuk een maand

Origineel vind ik dat niet elk hoofdstuk gewoon een hoofdstuk is. De hoofdstukken zijn weliswaar iets langer, maar heeft duidelijk betekenis doordat elk hoofdstuk voor een maand staat en wat er in die maand gebeurt. Ook vond er een stuk herkenning plaats doordat ze bijvoorbeeld films en liedjes noemde in het verhaal die ikzelf ook ken en het feit dat de hoofdpersonen in dezelfde leeftijdsgroep zitten als ik. Het einde is uiteindelijk verrassend, want ik had aan het begin van het verhaal totaal niet gedacht dat het zo zou gaan eindigen.

Conclusie

Hoewel voor mijn gevoel hier en daar het verhaal even wat inkakte, met name in de verhaallijn van Lisan, vind ik Laat me jou zijn een heerlijk boek! De karakterontwikkeling is sterk doordat zowel Lisan als Susan het plotseling over een andere boeg gooit en we zien hoe ze daarmee omgaan en zichzelf ontwikkelen. De personages zijn daarmee enorm goed uitgewerkt. De achterliggende gedachte van het boek vind ik ook prachtig, en natuurlijk kun je in Laat me jou zijn ook heerlijke humor en wat romantiek vinden. Je hebt Laat me jou zijn in een mum van tijd uit. Als laatste toch ook nog even een compliment voor de cover, want: wauw! Ik zei het al eerder bij het voorproefje, maar; waar koop ik dat rokje?!

Koop bij Bol.com

Deze post is al 1901 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Boekrecensie | Laat me jou zijn – Petra Kruijt

  1. Dat rokje is inderdaad wel heel gaaf ja, haha 😛 Geen idee of dit boek iets voor mij is, maar na het lezen van je recensie ben ik er wel erg benieuwd naar geworden 😀