Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Livestream – Buddy Tegenbosch

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Livestream – Buddy TegenboschLivestream door Buddy Tegenbosch
Verschenen: 8 september 2017 bij Best of YA
Format: Paperback, aantal pagina's: 190
Genre: Young Adult
Lees ook: Oog om oog
Rating: 3.5 Stars | Goodreads

Hey.
Ik ben Rick en ik heb echt de meest bizarre dag achter de rug.
In New York. Met Kris.
Of eigenlijk: zonder Kris, want ik had haar nog maar net ontmoet of ze was alweer verdwenen. En dan bedoel ik ook echt verdwenen. Vanished.

Rick heeft nog niet veel van de wereld gezien. Tot nu dan. want na weer een mislukt schooljaar besluit hij om tijdens de kerstvakantie naar zijn achterneef in New York te gaan. In de metro ontmoet hij Kris. Ze is anders dan de meiden in zijn klas, dan de meiden in zijn dorp, dan ieder meisje dat hij ooit ontmoet heeft. Wanneer ze hem vertelt van haar plan doet hij mee. Tegen iemand als Kris zeg je geen nee.
Dat is het begin van een absurde, twintig uur durende zoektocht dwars door Manhatten, met een basejump, een dragqueen, een ontvoering, een explosie, een kopstoot, en uiteindelijk... met Kris.

Livestream

Herinneren jullie nog het boek Oog om Oog door Buddy Tegenbosch? Nou, ik absoluut, want jongens, wat vond ik dat een sterk boek! Zijn debuut, Pokerface, heb ik ook allang in huis, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen. Wel heb ik inmiddels zijn nieuwste boek gelezen: Livestream. Needless to say: ik had enorm hoge verwachtingen voor dit boek.

Livestream - Buddy Tegenbosch

Vlot geschreven

Ik had geen moeite met in het boek komen. Je leert de hoofdpersoon kennen, die een nogal spontaan besluit neemt – of voor hem laat nemen. Vervolgens kom je in een wild verhaal terecht met bijzondere personages – en Livestream bevat zelfs een cameo! Livestream is een vlot geschreven boek en je hebt hem in een mum van tijd uit. Het helpt natuurlijk dat Livestream niet bepaald een dik boek is, maar de vlotte en laagdrempelige schrijfstijl van Tegenbosch helpt ook zeker. Net als Oog om Oog is het verhaal zo geschreven dat het lijkt alsof de hoofdpersoon het verhaal achteraf op papier heeft gezet speciaal voor jou als lezer.

Het Engels

Zowel een plus- als minpunt is het gebruik van Engels in het boek. Vooral in het begin worden de stukken die in het Engels gesproken worden, compleet geschreven in het Engels. Dat vond ik fijn, want dat helpt de geloofwaardigheid van het verhaal gezien het in Amerika afspeelt – al snap ik ook dat mensen die juist Nederlandse boeken lezen, omdat Engels hun bijvoorbeeld misschien niet ligt, dat minder fijn zouden kunnen vinden.

Echter, al vrij snel worden gesprekken half in het Engels en half in het Nederlands geschreven en op een gegeven wordt door ons Nederlandse hoofdpersonage ook in zijn gedachtegangen willekeurig Engelse termen gebruikt. Dit vond ik toch wel storend omdat het niet meer functioneel was. Ik had dan liever gehad dat hij het Engels compleet had doorgezet, of juist niet. Maar niet half.

Livestream - Buddy Tegenbosch

Tempo en onvoorspelbaarheid

Het verhaal speelt zich in ongeveer een dag tijd af, op 24 december, en je merkt dit echt aan het tempo van het verhaal. Net als Rick heb je het gevoel dat je continu moet opletten. Wat wel fijn is, is dat zodra je denkt dat het boek voorspelbaar wordt, het toch een andere route neemt. Dat einde echter… ik vraag mij af of ik het misschien niet helemaal snap, want ik heb daar nog wat vragen over. Waarom eindigt het op deze manier? Als ik in de schoenen van onze hoofdpersoon had gestaan, had ik een andere keuze gemaakt. Maar misschien ligt dat juist aan een verschil tussen Rick en ik.

Conclusie

Is Livestream beter dan Oog om Oog? Nee, ik blijf Oog om Oog een veel sterker boek van Buddy’s hand vinden. Ook is Livestream veel minder realistisch – alleen qua gebeurtenissen, want de omschrijvingen van New York zijn hartstikke goed. De kans dat dit iemand echt overkomt acht ik zeer klein. Is Livestream daarom slecht? Nee! Hoe kom je daar nou bij? Livestream is juist een heerlijk boek als je zin hebt in een lekker vlot boek met een verhaal waarvan je van te voren niet goed weet welke kant het opgaat, vol actie, mysterie en onverwachte wendingen.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 5233 keer gelezen


Geef een reactie