Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Rivalen – Alyson Noël

Rivalen - Alyson Noel

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Rivalen – Alyson NoëlRivalen door Alyson Noël
Serie: Beautiful Idols #1
Verschenen: 10 mei 2016 bij HarperCollins Holland
Format: Paperback, aantal pagina's: 349
Genre: Young Adult
Lees ook: Zwarte lijst
Rating: 3.5 Stars | Goodreads

BREAKING NEWS: Filmster verdwijnt spoorloos. Hebben drie jonge clubpromotors er iets mee te maken?

Overal hangen de flyers: Wie wordt de beste promotor van de Unrivaled-clubs? Wie het hipste publiek en de populairste sterren naar de Hollywood-clubs weet te lokken, krijgt de meeste punten en wint uiteindelijk een enorme geldprijs.

Layla, Tommy en Aster behoren tot de uitverkorenen die mee mogen doen aan de wedstrijd. Voor alle drie hangt er veel van af, en dus gaat het hard tegen hard - zo hard dat ze zichzelf al na een paar weken nauwelijks nog terug herkennen.

Alles draait al snel om de jonge superster Madison Brooks. Wie háár weet te strikken, heeft al bijna gewonnen. Tot op een dag de filmster spoorloos verdwijnt en alle ogen zich richten op de drie jongeren die haar het laatst hebben gezien...

#TeamZwart vs #TeamWit

Wat ik van Rivalen verwachte? Geen idee. Maar de achterflap trok mij genoeg om het boek te willen lezen en recenseren. Ik ben dan ook erg blij dat ik het boek toegestuurd kreeg door HarperCollins Holland. Er zijn twee verschillende covers verkrijgbaar, als zijnde elkaars rivalen: zwart en wit. Ik heb de zwarte ontvangen en dat is ook de kleur (of nou ja, zwart en wit zijn technisch gezien geen kleuren, maar je weet wat ik bedoel) die ik graag wilde. Ik vind de tekst en de in goud gedipte aardbei veel mooier uitkomen hierop. By the way, de aardbei is niet gefotoshopt; ze hebben hem echt in goud gedipt en druppend gefotografeerd. #TeamZwart Welk team ben jij?

Hype

Rivalen is ook behoorlijk gehypet doordat HarperCollins Holland er een grootste vlogwedstrijd (met Joost, Nanouk en Fleurine) aan heeft gekoppeld en goed de aandacht heeft opgezocht. Ongetwijfeld goed voor de verkoopcijfers, maar ook gevaarlijk: want bij een hype horen torenhoge verwachtingen, maakt het boek deze wel waar? Uiteindelijk ben ik niet verliefd geworden op het boek, maar ik ben wel heel erg benieuwd naar deel 2!

Rivalen - Alyson Noel

Vermist

Waar ligt dat dan aan? Niet aan de schrijfstijl; het boek leest lekker vlot door en zinnen hoef je geen twee keer te lezen. Hoewel ik het boek redelijk makkelijk kon neerleggen, bleef het verhaal wel in mijn hoofd rondhangen. Echter, op de achterflap wordt gesproken over de vermissing van een beroemde filmster, maar deze vermissing komt, naast in de proloog, pas voor na minimaal twee derde van het boek. Ik zat er dus de hele tijd op te wachten. En toen ze eindelijk vermist raakte, was het boek al bijna uit.

Perspectieven

Niet dat die eerste twee derde niet interessant was hoor. Ik vond het wel leuk om te lezen over Aster, Tommy en Layla, maar ook over Madison. Het boek bestaat namelijk uit meerdere perspectieven. We hebben de drie promotors – Aster, Tommy en Layla – maar we kijken ook mee met Madison, en tegen het einde komt er opeens nog een perspectief bij. Dit laatste vond ik wel jammer, het voelt er zo bijgeplakt. Maar ik heb wel zo’n gevoel dat diegene dan misschien in de vervolgdelen een grotere rol zal krijgen. Ben ik helemaal met ze mee gaan leven? Nee, ik heb niet het gevoel gehad dat ik graag wilde dat iemand specifiek zou gaan winnen, maar ik leefde uiteindelijk het meest mee met Aster. Dit komt denk ik door de band die ze heeft met haar broertje, ook al lijken mijn broertje en ik qua levensstijl, gedrag op die leeftijd en de band met hun ouders (die van mij zijn heel erg lief!) totaal niet op Aster en Javen.

Bijzaken

Ik was overigens tijdens het lezen even vergeten dat dit een eerste deel is, en viel dan ook vaak over de vele lijntjes die uitgezet waren, maar waarvan ik het gevoel had dat die nog te weinig terugkwamen, of niet goed genoeg uitgewerkt waren. Alsof de schrijfster meer diepte erin wilde brengen, maar wat iets teveel wordt als je vier hoofdpersonen hebt; dan kun je niet iedereen zo veel bijzaken geven. Zo wordt de homoseksualiteit van Javen heel erg benadrukt, maar ook de geldproblemen van Layla’s vader en ook de verhaallijn rondom de vader van Tommy. Maar toen kwam die cliffhanger op het einde van het boek en toen realiseerde ik mij weer dat het een eerste deel is. Die bijzaken komen ongetwijfeld (hopelijk!) terug in de vervolgdelen en zullen dan vast van grote invloed zijn. Dankzij de cliffhanger kijk ik trouwens enorm uit naar het tweede deel. Hoe gaat het verder? Ik móét het weten!

Rivalen - Alyson Noel

Gossip Girl

Hoe ik het boek het best kan omschrijven? Ik vind het lastig. Het dichtst in de buurt komt denk ik Gossip Girl (de tv-serie, want de boeken heb ik niet gelezen). Het zijn rijkeluis jongeren, of juist niet-rijkeluis jongeren die wel daarbij willen horen, of ze juist onderuit willen halen. Veel intriges, achterbaksheid, drama, spanning, elkaar een oog uitsteken, etc. Ze doen er alles aan om de beste promotor te worden en de meeste celebrities binnen te halen in “hun” club. En als je er dus over nadenkt heeft het best wel veel elementen die we ook in Gossip Girl voorbij hebben zien komen. Zelfs het zogenaamde thrillerachtige deel waarbij Madison verdwijnt en de promotors haar als laatst hebben gezien. En dit alles speelt zich af met Hollywood als centrale locatie.

Conclusie

Rivalen is een boek dat ik niet de hemel in zou prijzen, maar wel een boek dat onverwacht meer in mijn hoofd bleef zitten dan ik had verwacht. Het is ‘gewoon’ een leuk boek (en dat is ook wel eens fijn af en toe). Hoewel ik het heel even vergeten was, is dit het eerste deel, en dus zijn er nog vele beginnende verhaallijnen die ongetwijfeld in het volgende deel een grotere rol gaan spelen en nu dus nog niet afgesloten zijn. De personages hebben mij niet genoeg weten aan te spreken dat ik direct een favoriet had, maar als ik iemand moet kiezen dan spreekt Aster mij het meeste aan. Het is een leuk boek voor iedereen die houdt van de venijnigheid in Hollywood en de intriges en het drama uit Gossip Girl. Het boek eindigt met een cliffhanger en zorgt ervoor dat ik hoop dat het tweede deel ook snel uit zal komen!

Rivalen is verkrijgbaar als paperback (€15,-) en als e-book (€9,06).

Welke kleur wil jij?

Deze post is al 2308 keer gelezen


Geef een reactie

3 responses to “Boekrecensie | Rivalen – Alyson Noël

  1. Het verhaal lijkt me wel cool, maar ik hoor van meerdere bloggers dat de uitwerking niet zo super is, dus… ik wacht nog eventjes denk ik haha.