Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Warcross – Marie Lu

Warcross - Marie Lu
Boekrecensie | Warcross – Marie LuWarcross door Marie Lu
Serie: Warcross #1
Verschenen: 4 oktober 2017 bij Best of YA
Format: Paperback, aantal pagina's: 290
Genre: Sciencefiction, Young Adult
Rating: 4 Stars | Goodreads

Voor de miljoenen spelers die elke dag inloggen is Warcross niet zomaar een virtual reality-game. Het is een hype, een lifestyle - en een belangrijke bron van inkomsten voor spelers over de hele wereld. Dat geldt ook voor hacker Emika, die als premiejager illegale gokkers opspoort.

Als ze dringend geld nodig heeft, neemt Emika een groot risico door de internationale Warcross-kampioenschappen te hacken. Ongewild belandt ze midden in de game en ineens is ze wereldberoemd. Emika is ervan overtuigd dat ze gearresteerd zal worden, maar tot haar verbazing wordt ze benaderd door Hideo Tanaka, de steenrijke bedenker van het spel. Hij wil haar inhuren om een hacker te traceren die het hele Warcross-imperium dreigt plat te leggen. Halsoverkop vertrekt Emika naar Tokyo, naar Hideo's wereld van roem en rijkdom. Maar al snel raakt ze zelf verstrikt in een duister complot.

Warcross

Eén van de voordelen van een leesclub? Af en toe lees je boeken die je anders misschien wel nooit gelezen zou hebben. Zo ook Warcross, geschreven door Marie Lu. Voor de bijeenkomst van afgelopen 6 september kozen we uit drie boeken: Een van ons liegt, Verleiding en Warcross. Ikzelf koos toch ook voor Warcross omdat dat de enige van de drie was die ik nog niet had gelezen. Ondanks dat het boek mij eigenlijk niet heel erg trok. Dat bleek ook te gelden voor diverse anderen. Nu is het natuurlijk de vraag: vond ik het ook niks, of bleek Warcross uiteindelijk stiekem best leuk?

Vlotte schrijfstijl

Ik kwam in elk geval makkelijk in het verhaal. Door de vlotte schrijfstijl van Marie Lu zat ik er vanaf het eerste woord goed in en was ik al vlot op de volgende pagina beland. Ik was stiekem ook iets te laat aan het boek begonnen en moest Warcross dan ook binnen drie dagen uitlezen. Het scheelt dan dat een boek vlot leest en het ook daadwerkelijk met gemak lukt om snel door het verhaal heen te vliegen. Warcross is dus een lekker vlot, maar zeker ook spannend boek met mysterieuze elementen en actie. Ik snap dat ze het een YA-thriller noemen.

Warcross - Marie Lu

Virtual reality

Het spel waar het verhaal om draait is Warcross. Een soort virtual reality game waarbij je jouw personage kunt aansturen. Er worden kampioenschappen gehouden, net zoals deze bijvoorbeeld worden gehouden bij het WK en EK, maar dan met gemengde groepen. Het spel zelf deed bij denken aan een variant op Risk en Schaken.

Eén van de leesclubleden – ons eerste mannelijke lid! – benoemde overigens dat de technologie in het boek en de beschreven gamewereld heel dicht bij de werkelijkheid zit en zeer goed is beschreven.

De minpunten

Hoewel ik makkelijk door het verhaal heen vloog, vond ik sommige dingen ook wat opvallend minder. Zo snapte ik de toevoeging van zangeres Frankie Dena niet helemaal. Ze werd continu genoemd, maar voor mijn gevoel had ze niet echt noemenswaardige rol. Als ze ook in Wildcard (het vervolg) niet een noemenswaardige rol krijgt, had ze van mij geschrapt mogen worden. De namen van de teams hoefden van mij ook niet allemaal genoemd te worden, daar las ik toch overheen omdat ze verder niet echt een rol hadden.

Warcross - Marie Lu

Een diepere laag

Wat ik niet had verwacht bij dit boek, is dat er ook nog een sprankje romantiek in zit. Voor mij altijd zeer welkom haha. Maar mocht je daar niet van houden, laat je dan niet afschrikken. Het is nog steeds vrij minimaal. Wat ik ook leuk vond aan Warcross is de diepere laag. De personages zijn niet plat, maar ze worden echt uitgediept. Er zit zelfs een onderwerp in waar filosofen eeuwen over door zouden kunnen discussiëren. Fijn ook was dat de schrijfster mij, zeker tegen het einde nog wat verrassende plotwendingen voorschotelde!

Conclusie

Warcross trok mij in eerste instantie niet perse vanwege het game aspect. Gelukkig kan ik concluderen dat ik het boek wél leuk vond en ook het vervolg, Wildcard, zal gaan lezen. Het verhaal leest heerlijk vlot waardoor je er makkelijk doorheen vliegt. Ik werd tegen het einde verrast met leuke plotwendingen, maar Warcross bevat ook nog een onderwerp waar je eeuwen over kunt filosoferen en leuke personages met een diepere laag. Conclusie: ik ben blij dat ik dit boek heb gelezen.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 2678 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Boekrecensie | Warcross – Marie Lu

  1. Do

    Fijne recensie weer! Ik heb dit boek ook gelezen en ik vond hem wel oké, ik had er denk ik té hoge verwachtingen van aangezien ik Ready Player One geweldig vond…

    • Oooh wat jammer! Maar iedereen heeft natuurlijk ook andere dingen waar ze op letten die ze wel of niet leuk vinden. Dus misschien is het bij mij juist wel andersom. :p