Categorieën: Boeken / Tags: , , , ,

Geschreven door Jessica

Interview met… Marijke van den Elsen

Interview Marijke van den Elsen

Een paar weken geleden konden jullie al mijn recensie lezen van het nieuwste boek van Marijke van den Elsen: Lekker Fout. Al had je mijn enthousiasme voor deze schrijfster al eerder kunnen opmerken tijdens mijn recensies van Vamp on Heels en Vamp in Love. Het leek haar leuk om enkele dingen die ik benoemde in mijn recensie te verklaren, en toen ik vroeg of ik haar nog wat meer vragen mocht stellen stond ze hier enthousiast tegenover. Gezien Marijke van den Elsen in Panama woont, heeft het interview plaatsgevonden via e-mail. Ik hoop dat jullie net zo genieten van de antwoorden als dat ik dat doe.

Over Marijke

Vamp on Heels - Marijke van den Elsen

Wie is Marijke van den Elsen?

Marijke is gezellig en spontaan, maar kan ook heel verlegen zijn afhankelijk van de situatie. Ze volgt haar gevoel, kan zich overal en nergens zorgen over maken, maar tegelijkertijd kan ze zich ook zonder nadenken ergens in of op storten met het vertrouwen dat het allemaal wel goed komt.

Je woont nu in Panama en gaf aan te gaan verhuizen naar New Jersey. Is dit iets dat je altijd hebt geambieerd te doen?

Ja, eigenlijk wel. Mijn man houdt van reizen en heeft mij met het reisvirus aangestoken. Tijdens mijn studie heb ik voor mijn afstudeeropdracht vier maanden in Sydney gewoond en dat vond ik echt super gaaf. Sindsdien is wonen in het buitenland op de achtergrond blijven hangen. Toen mijn man de kans kreeg om voor zijn werk naar Panama te gaan hebben we geen moment geaarzeld. En nu dan door naar de VS. Weer een heel nieuw avontuur waar we allemaal erg veel zin in hebben.

Wie is jouw favoriete schrijver, en wat is jouw favoriete boek?

Moeilijk. Ik heb vroeger genoten van Harry Potter. De manier waarop J.K. Rowling je het verhaal intrekt vind ik echt ongelofelijk. Maar ik vind Jane Austen met Pride and Prejudice ook heel mooi en voor mij is dat een chicklit avant la lettre.

Als je op een verlaten eiland zat, welke 3 personen zou je dan bij je willen hebben? Houd hierbij de volgende criteria in acht: kies 1 personage uit jouw boeken, 1 personage uit ieder ander boek, 1 beroemd persoon dat geen familielid of vriend van jou is.

Grappig, ik ben juist afgelopen weekend op een onbewoond eiland geweest haha. Eerlijk gezegd vind ik alle hoofdpersonen uit mijn boek wel leuk. Ik denk dat ik voor Kim kies de hoofdpersoon uit Lekker Fout. Erik kan ook, maar ik ben bang dat mijn man dat niet zo’n goed idee vindt ;-). Als tweede persoon kies ik Elizabeth Bennet (van Pride and Prejudice) en tot slot Megan Markle (van de televisieserie Suits en de vrouw van Prins Harry).

Ik denk dat ze alledrie heel sterk en stoer zijn, maar tegelijkertijd ook heel vrouwelijk. Ik vind namelijk helemaal niet dat mannen en vrouwen hetzelfde zijn. Gelukkig niet. Wat niet betekent dat een vrouw niet hetzelfde kan bereiken als een man. We doen het alleen op onze eigen vrouwelijke manier en daar zit onze kracht.

Over het schrijven van boeken

Vamp in Love - Marijke van den Elsen

Hoe ziet jouw schrijfroutine eruit?

Ik heb niet een hele strikte schrijfroutine, maar er zijn wel een paar dingen die ik altijd doe voordat ik begin met schrijven. Allereerst doe ik mijn Morning Pages, en dat betekent dat ik pen en papier pak (geen computer!) en alles opschrijf wat in me opkomt. Er is geen goed of fout. Alles waar ik me zorgen over maak, dingen die de dag ervoor gebeurd zijn of die ik nog moet doen, het maakt niet uit.

Het enige dat belangrijk is, is dat ik minstens drie pagina’s vol schrijf. Op die manier zorg ik dat mijn hoofd leeg is. Vervolgens lees ik wat ik de dag ervoor geschreven heb en daarna ga ik beginnen. Die Morning Pages heb ik overigens niet zelf bedacht. Dat komt uit ‘The Artist Way’ van Julia Cameron. Een boek over inspiratie, hoe het werkt en vooral wat je moet doen als je even vast zit. Dit boek kan ik iedereen (niet alleen schrijvers) aanraden.

Hoe bedenk je de verhaallijnen in jouw boeken?

Tja, dat gaat eigenlijk een beetje vanzelf. Zodra ik begin met schrijven komen de ideeën eigenlijk vanzelf. Niet alleen tijdens het schrijven, maar vooral als ik met andere dingen bezig ben. Als ik even niet meer weet hoe het verhaal verder gaat, dan ga ik naar buiten, wandelen. Dat helpt mij enorm.

Wat is de moeilijkste scène die je hebt geschreven?

Wat ik altijd lastig vind zijn de eh seks scenes (*bloos*). Ik probeer op tijd ‘de deur dicht te doen’, maar soms ontkom je er niet aan.

Kan je ons een leuke fun-fact geven over jouw boeken?

Mijn eerste boek was ‘Leuk voor één nacht’ en hoewel het al in 2009 uitkwam wordt het nu nog steeds veel geleend en (als ebook) gekocht. Tot nu toe is het meer dan 30.000 keer uitgeleend of verkocht.

Heb je ook een favoriet personage in jouw boeken? Zo ja, wie en waarom?

Kim denk ik, omdat ze niet bang is om de uitdaging aan te gaan. Ze voelt dat er iets mis is op kantoor en in plaats van het te negeren gaat ze Erik helpen om erachter te komen wat er aan de hand is. Angela vind ik ook leuk omdat ze zo heerlijk van het leven kan genieten. En dan hebben we Fieke nog, zij is enorm gegroeid van volwassen puber tot zelfstandige vrouw die weet wat ze wil.

Hoe bedenk je de namen van jouw personages?

Ook de namen komen vaak vanzelf. Vaak bedenk ik me pas op het einde dat er een naam in staat van iemand die ik goed ken. Een keer heb ik de naam veranderd toen ik merkte dat de persoon zich op een bepaalde manier ontwikkelde waarvan ik zeker wist dat mijn zus (ik had de naam van mijn neefje gebruikt) dat echt niet leuk zou vinden. Maar ik heb nu ook een boek waarvan de hoofdpersoon dezelfde naam heeft als een goede vriend. Dit kon ik niet meer veranderen, omdat ik er in het vorig deel al mee begonnen was en dat boek was al gepubliceerd…

Marijke van den Elsen - Lekker Fout

Sommige schrijvers stoppen stukjes van zichzelf in hun personages. Doe jij dit ook? (en kun je een voorbeeld noemen?)

Ja, elke hoofdpersoon heeft een stukje van mij. Kim is in het begin een echte huismus. Dat ben ik ook. Fieke is soms wat naïef of liever goedgelovig, dat heeft ze van mij, vrees ik. En Eva uit Pretty Perfect is een perfectionist en dat ben ik ook (wat niet betekent dat ik altijd alles perfect doe, en dat is ook de grootste frustratie van een perfectionist, maar dat is weer een heel ander verhaal).

Verstop je geheimen in jouw boeken, die slechts enkelen zullen vinden?

Nee, niet echt. Wel gebruik ik soms situaties die echt gebeurd zijn, waarvan ik weet dat alleen goede vrienden ze zullen herkennen.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een boek te schrijven?

Tja, dat weet ik niet. Lekker Fout kwam pas vier jaar na Vamp in Love. Maar ik heb er geen vier jaar over gedaan om het te schrijven. De reden dat het zo lang geduurd heeft is deels door de verhuizing en deels omdat de uitgever het pas dit voorjaar kon inplannen. Toch blijf je dan met het boek bezig in je hoofd en heb ik het ook verschillende keren gelezen en daarna weer bijgeschaafd. Ik denk dat het daardoor wel steeds beter wordt. Wanneer ik een manuscript na een paar maanden weer lees zie ik elke keer weer iets wat beter kan. Dit is ook meteen een nadeel, want wanneer is een boek af?

Over Lekker Fout en de Vamp-serie

Marijke van den Elsen - Lekker Fout

De Vamp on Heels-serie bevat een unieke combinatie van chicklit en misdaad. Hoe kwam je erbij om dit zo te combineren?

Ik hou van spannende boeken en ik hou van romantiek en ik denk dat dat een hele goede combinatie is. Maar ik vond het ook wel eng om over misdaad te schrijven, het is echt een heel ander genre waarbij details heel belangrijk zijn. Alles moet kloppen. Dus ben ik heel voorzichtig begonnen door in Vamp in Love wat meer actie te stoppen en ben ik in Lekker Fout weer een stap verder gegaan.

Naar aanleiding van mijn recensie gaf je aan dat je enkele vragen die ik hierin stelde graag wilde beantwoorden. Wat zijn jouw antwoorden hierop?

Allereerst de titel. Ik ben destijds begonnen met Vamp on Heels. Die naam kwam net voor het slapen gaan naar boven drijven en ik vond (en vind nog steeds) dat dat heel goed bij het boek paste. Toen kwam Vamp in Love, ook een prima titel, maar het probleem is dat niet iedereen weet wat ik met Vamp bedoel. Ik zag vaak reacties van mensen die zich dat hardop afvroegen en er waren mensen die dachten dat het over vampieren ging. Dus toen deel 3 uitkwam vond ik het beter om de titel helemaal om te gooien.

Als je de lezers van dit interview zou moeten overhalen om Lekker Fout te lezen, waarom zouden ze het dan moeten lezen?

Moeilijk aangezien ik ook best bescheiden ben. Zelf vind ik het vooral leuk omdat het een boek is waarbij je weg kan zwijmelen, maar waarbij je soms ook op het puntje van je stoel zit omdat het spannend is en er soms afvalt van het lachen. Ik zou zeggen koop het of leen het in de bieb en laat me dan weten wat jij van Lekker Fout vindt ;-).

Over de toekomst

Waar werk je op dit moment aan, en wat kun je ons hierover vertellen?

Ik werk aan deel vier in de Vamp-serie, maar zolang ik nog echt aan het schrijven ben, vertel ik niemand (zelfs mijn man niet) waar ik mee bezig ben.

Wanneer kunnen wij deze verwachten?

Ik ben er al aan begonnen maar ik vrees dat, nu we weer gaan verhuizen, het nog wel even duurt voordat dit in de winkel ligt…

Heb jij ook een boek gelezen van Marijke van den Elsen?

Deze post is al 1226 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Interview met… Marijke van den Elsen

 1. Eline Wilde Noijen

  Ik heb het boek ontvangen, heel erg blij mee. Alleen nou vraag ik me af of ik eerst Vamp om Heels en Vamp in Love moet lezen om lekker te kunnen lezen? In ieder geval super bedankt voor het boek! ❤️

  • Dag Eline,

   Fijn om te horen dat het boek goed is aangekomen! 🙂

   In principe zou je Lekker Fout los kunnen lezen, maar ikzelf vond het leuker dat ik ook voorgaande delen had gelezen. De personages uit de eerste twee delen komen zeg maar weer voorbij in Lekker Fout.