Categorieën: Activiteiten, DIY / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Ontwerp je eigen Escape Room!

Heb je ooit wel eens jouw eigen escape room willen ontwerpen? Ik wel. Het leek mij namelijk fantastisch om voor mijn familie een escape room te ontwikkelen. We vieren kerst elk jaar namelijk met mijn moeders kant van de familie, en de “kinderen” mogen dan de spelletjes bedenken. Voorheen deden we vaak een quiz en een speurtocht buiten. Maar ik wilde er eens echt iets bijzonders van maken. Dit jaar was het bij mijn ouders thuis en opperde ik het idee om mijn oude slaapkamer te gebruiken als escape room. Vandaag vertel ik jullie hoe we de kamer hebben ontworpen, en wat voor opdrachten we hebben gebruikt. Gezien ik zelf zo weinig kon vinden over het zelf ontwerpen van een escape room, hoop ik anderen hiermee te helpen bij de ontwikkeling van een eigen escape room.

Sterren

Google is (not) your friend

In eerste instantie was het enige idee dat we hadden, dat we een escape room tijdens kerst wilden doen. De rest van het thema, en de opdrachten? Géén idee! Dus ben ik gaan googlelen. En googlelen. Eigenlijk vond ik maar weinig dat mij echt hielp bij het ontwikkelen van een eigen escape room. Er waren wel kant-en-klare escape rooms voor kinderfeestjes. Fantastisch dat dat bestaat trouwens! Maar helaas heb je er niet veel aan bij het ontwikkelen van een room met je eigen thema. En opdrachten werden al helemaal niet genoemd. Met mijn eigen kennis van escape rooms ben ik dus maar wat dingen gaan bedenken.

Sterren

Thema

Escape room - Brief begin

Als thema hadden we dus “iets met kerst en familie”. Mijn broertje verzon uiteindelijk een verhaal rondom de vader van mijn oma (beppe). Dat hij in het nazitijdperk onderduikers in huis had en zij een riante schat hadden achtergelaten. Zogenaamd sloten mijn broertje en ik onze familie omdat wij de locatie hadden achterhaalt en de buit niet met hun wilden delen. Als ze zouden ontsnappen mochten ze aanschuiven bij het diner, én zouden we onze buit met ze delen. Eén van de opdrachten speelt hier vervolgens weer een beetje op in. Uiteindelijk maakt het thema niet enorm veel uit, zolang de opdrachten leuk en niet te moeilijk én niet te makkelijk zijn. Dus ga los, verzin iets leuks.

Zodra de tijd in was gegaan schoven we bovenstaande brief onder de deur door. De brief heb ik opgemaakt met PicMonkey. Voor de achtergrond heb ik gezocht op plaatjes rondom het thema ‘schatkist’. Dit is dus geen foto die ikzelf heb gemaakt en is alleen gebruikt voor privégebruik.

Sterren

Opdrachten

Voor de opdrachten ben ik veel aan het googlelen geweest. Ik heb niet perse gezocht op ‘Escape Room’, maar ook bijvoorbeeld op ‘woordzoeker’. Dit zijn de opdrachten die ik uiteindelijk allemaal heb verzonnen:

Opdracht voor de eerste code

Plattegrond De Bronzen Emmer

De eerste opdracht die ze moesten voltooien was een puzzel. Vroeger bezochten we met de hele familie elke Pinksteren de camping De Bronzen Emmer. Hiervan had ik een plattegrond gevonden. Op de achterkant had ik de cijfers 236 getekend. Hierna heb ik de plattegrond gelamineerd, waarna mijn broertje hier puzzelstukjes van heeft geknipt. Deze puzzelstukjes waren door de gehele kamer verspreid. Ze moesten deze stukjes dus verzamelen en de plattegrond omdraaien om de code van de eerste koffer te ontdekken.

Ondertussen konden ze ook al andere dingen vinden die ze nodig hadden voor opdrachten die ze later tegen zouden komen. Uiteraard denk je strategisch na over welke items je waar neerlegt, en welke je pas vrijgeeft na het ontdekken van een cijfercode.

Opdracht voor de tweede code

De tweede code was wat lastiger te kraken. Hiervoor moesten ze namelijk door middel van drie opdrachten, de cijfers voor één code bij elkaar sprokkelen. Voor het gemak hadden we de code 444 gemaakt, zodat de volgorde niet zou uitmaken. Dit wisten de deelnemers natuurlijk niet, haha.

Deel 1: Kerstbalkraker

Kleurcode Rekensom

Om de eerste 4 te ontdekken moesten ze een rekensom maken. Achter het rolgordijn vonden ze deze opdracht (zie foto rechts). In de kamer en in de eerder geopende koffer hebben ze de drie kleuren kerstballen met daaraan deze zelf ontworpen plaatjes (1, 2, 3) gehangen. Hierdoor konden ze zien dat bijvoorbeeld een groene kerstbal gelijk staat aan 4, een blauwe aan 3 en de rode aan 6,2.

Als je de vijf blauwe ballen en de vijf groene ballen bij elkaar optelt. En het totaal van de vijf rode ballen vervolgens daarvan aftrekt. Blijft er een 4 over.

Deel 2: Geheimschrift

Om de tweede 4 te ontdekken, moesten ze wederom een rekensom doen. Echter om deze rekensom te kunnen doen, moesten ze eerst twee dingen vinden. Het Anna en Elsa dagboekje. En bijbehorende UV-licht pen. Het dagboekje vonden ze in de eerste koffer die ze open maakten. De pen zat verstopt in het hoesje van een DVD (Fame).

Als ze één en één bij elkaar op wisten te tellen, zouden ze dankzij de pen met UV-licht de volgende opdracht lezen in het Anna en Elsa boekje: Als je van alle Euromunten één stuk hebt, hoeveel euro heb je dan in totaal? Het gaat alleen om de euromunten die we in Nederland nog in gebruik hebben. Rond dit getal af naar boven. Het cijfer voor de komma is het tweede cijfer in de reeks.

Brief Hendrik NederlandsDeel 3: De spion

Om de laatste 4 te vinden, moesten ze de meest ingewikkelde opdracht van de dag doen. Lees zelf eerst eens de opdracht hiernaast, en kijk eens of jij het antwoord kunt ontdekken? Klik op het plaatje om de foto te vergroten.

Heb je het gelezen? Want hier komt het antwoord: Je moet het getal niet door de helft doen, maar het aantal letters van het woord opgeven. Lees het nog maar eens. Het is puur toeval dat de helft van het cijfer toevallig gelijk was aan het aantal letters van dat cijfer.

Deze opdracht werd als de meest lastige opdracht beschouwd, en hiervoor hadden ze soms ook even een hint nodig. Om het ze nog moeilijker te maken hadden we de opdracht ook nog eens in het Fries gegeven (wel de cijfers in het Nederlands!). Als ze er niet uitkwamen, dan konden ze Bohemian Rhapsody zingen om de Nederlandse versie van ons te ontvangen.

Opdracht voor de derde en laatste code

Escape Room - laatste code

Op diverse plekken in de kamer, en in de koffers die ze hebben geopend, waren namen van de “kinderen” in de familie te vinden. Met kinderen bedoel ik alle kleinkinderen van mijn oma, hieronder val ikzelf dus ook. Deze namen had ik gewoon op een A4’tje geprint, gelamineerd en vervolgens elke naam uitgeknipt.

Als ze deze opdracht zouden oplossen zouden ze de code vinden voor het potje waarin de sleutel van de deur zat. En daarmee zouden ze dus ontsnappen! Om de code te krijgen moesten ze de namen op volgorde van oud naar jong zetten, waarna ze van bepaalde namen de zoveelste letter moesten nemen. Je leest de opdracht hier.

In de koffer vonden ze ook een plaatje van het toetsenbord van een oude mobiele telefoon. Hierop staan letters bij de cijfers, zoals op dit plaatje. Elke letter zou op deze manier dus gekoppeld kunnen worden aan een cijfer. Hieruit zou de code 258 komen, waarmee ze het slot konden openen, en met de sleutel konden ontsnappen. Hurray!

Sterren

Hints

Hiernaast hadden we ook nog een tweetal opdrachten waarmee ze een hint konden krijgen.

Escape Room - WoordzoekerOpdracht 1: Woordzoeker

Via de website woordzoekerfabriek.nl – die ik vond na wat googlelen – maakte ik een eigen woordzoeker. Dit is helemaal gratis en je kunt zelf woorden opgeven die je in de woordzoeker wilt hebben. Het algoritme gooit deze woorden vervolgens door elkaar en maakt er een woordzoeker van. Let op: het kan voorkomen dat niet álle woorden in de woorzoeker opgenomen kunnen worden, simpelweg omdat het aantal letters niet uitkomt tot een vierkant. Welke woorden dit zijn geeft het programma ook nog eens netjes aan. Ideaal! De oplossing van de woordzoeker was: achterkant rolgordijn. Dit was een hint naar de kerstballenopdracht die we daarachter hadden verstopt.

Escape Room - KruiswoordpuzzelOpdracht 2: Kruiswoordpuzzel

De tweede hint was een woordpuzzel. Als ze de juiste antwoorden wisten (dit waren namen van familieleden) en de vakjes die ik groen gekleurd had (niet te zien op de foto), dan zouden ze vier letters krijgen. Als ze die in de juiste volgorde zouden zetten zou daar Fame uitkomen; De DVD hoes waar de UV-lichtpen in zat. Deze hadden ze echter ook kunnen vinden als ze alle DVD hoesjes zouden openen (ik had expres een rij DVD’s neergezet met Fame ergens in het midden). De kruiswoordpuzzel maakte ik helemaal zelf via puzzel.org. Ook deze website kun je gratis gebruiken.

Tip

Lamineer deze opdrachten en leg ergens in de kamer ook een uitwisbare marker neer die ze kunnen gebruiken om de opdrachten in te vullen. Op die manier kun je alles makkelijk weer uitwissen en klaarleggen voor de volgende groep.

Sterren

Inkopen

Om deze escape room mogelijk te maken heb ik dingen gekocht, maar ik had ook al redelijk wat spullen in huis die we hiervoor hebben gebruikt. Deze items hebben we gebruikt:

Sterren

Het grote moment

Zelf een escape room ontwerpen - Fer en Jess

Na lang beraad hebben we besloten de groepen op te delen in groepen van vier à vijf personen. Op die manier was de groep niet te groot en niet te klein. Ze liepen elkaar niet in de weg, en ondertussen hadden ze gezamenlijk genoeg kennis om de kamer uit te komen. We hadden drie groepen, dus in totaal waren we meer dan drie uur bezig. Je moet ook rekening houden met dat je tussendoor alles weer klaar moet leggen voor de volgende groep. Vergeet hierbij niet dat je eventuele aantekeningen die ze (stiekem) hebben gemaakt uitwist!

Terwijl onze familie opgesloten zat in mijn oude slaapkamer, zaten mijn broertje en ik zo’n beetje met onze oren tegen de deur gelijmd om alles te horen wat daarbinnen gezegd werd. Waar professionele escape rooms mooi mee kunnen kijken via een cameraatje, hadden wij die luxe natuurlijk niet. Gelukkig was het overgrote deel goed te verstaan, haha.

Tijdens het spel beseften we ook dat hints af en toe nodig waren om de “spelers” verder te helpen of te ondersteunen. Deze verzonnen we gaandeweg en schreven we gewoon op een papiertje. We konden de kamer ook niet testen van te voren. Hierdoor wisten we niet waar ze eventueel tegenaan konden lopen. Daarnaast bleek ook dat alle drie groepen heel anders waren. De ene groep deed enorm lang over de puzzel, terwijl een ander het in een paar seconden klaar had. Bij een andere opdracht was het juist weer andersom. Ook introduceerden we de Escape Room hotline. Na 30 minuten in de kamer zei mijn broertje dat de Escape Room hotline geopend was, en ze twee vragen mochten stellen. De ene groep stelde de perfecte vraag, terwijl een andere groep een vraag verkwiste.

Sterren

Conclusie

Mijn broertje en ik zouden eerst om de beurt een groep begeleiden. Maar het was zó leuk om mee te luisteren dat we allebei drie uur lang aan de deur gekluisterd waren, haha. Waar we eerst nog bang waren dat ze allemaal binnen een kwartier klaar zouden zijn. Bleek juist dat we het precíés goed hadden uitgekiend qua tijd. De ene groep was in drie kwartier klaar, de andere had nog twee minuten op de klok, en de derde groep haalde het nét niet. Extra opdrachten waren dus echt niet nodig en zo paste het perfect in een uur.

De reacties waren natuurlijk onbetaalbaar. De familie vond het origineel en ontzettend leuk om te doen. En ze waren te spreken over de verschillende opdrachten. Toen ze de kamer uitkwamen – ofwel doordat ze het hadden gehaald, ofwel doordat wij ze eruit hadden gehaald – gaven we ze een grote euromunt van chocolade (gekocht bij de HEMA), bij wijze van de buit die wij met hen zouden delen, en een gelukskoekje.

Hebben jullie wel eens zelf een Escape Room bedacht? Hoe zat die in elkaar?

Volg mij op: Bloglovin | Facebook | Twitter | Instagram | Goodreads

Deze post is al 37867 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Ontwerp je eigen Escape Room!