Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | La La Land (2016)

La La Land still

La La Land posterTitel: La La Land
Releasedatum: 22 december 2016 (NL)
Regisseur: Damien Chazelle
Hoofdrollen: Ryan Gosling, Emma Stone
Bijrollen: J.K. Simmons, John Legend
Tagline: Here’s to the fools who dream.
Genre: Komedie | Drama | Musical | Romantiek
Kijkwijzer: Alle leeftijden (Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterrenSterrenHalve sterren

Mia (Emma Stone) droomt ervan actrice te worden in Hollywood. Tussen het serveren van koffie door rent ze van de ene auditie naar de andere. Jazzmuzikant Sebastian (Ryan Gosling) speelt piano in sjofele clubs om de eindjes aan elkaar te knopen en droomt van een eigen jazzclub. Voor beiden lijkt het leven waar ze op hopen ver weg.

Het lot brengt deze dromers samen, maar is hun liefde bestand tegen de verleidingen en de teleurstellingen van het hectische leven in Hollywood?

La La Land

Tijden heb ik uitgekeken naar La La Land. Omdat de film Emma Stone en Ryan Gosling bevat, en ik zo van ze heb genoten in Crazy, Stupid, Love. Omdat de eerste stills uit de films mij direct aanspraken. En omdat het alweer een tijdje geleden is dat ik een nieuwe musicalfilm heb gezien. Toen de recensies in december vervolgens bijna allemaal lovend waren wist ik het helemaal zeker; deze film móést ik nog zien in 2016. En dat heb ik gedaan. Op 29 november 2016 zat ik in de Pathé in Groningen, omdat ze de film in de bioscoop in Drachten niet draaiden. Leuk feitje: André van Duin zat ook in de zaal, twee stoelen rechts van mij, naast mijn vader, haha.

La La Land still

Feitje: La La Land – Een euforische droomachtige mentale staat, los van de hardere realiteit van het leven. Ook gebruikt als bijnaam voor Los Angeles, Californië.

Swingend in je stoel

Wauw! Deze film is inderdaad prachtig. De film start direct met een openingsnummer waardoor je swingend in je stoel zit te kijken. Ik zeg het nog maar even: La La Land is een musical, dus mensen zullen soms zomaar in zingen of dansen uitbarsten. Of je La La Land ook leuk zult vinden als je daar gewoonlijk niet van houdt durf ik niet te zeggen. Maar ik wil je graag vragen deze film te proberen.

Gouden duo

De muziek wil ik ook echt complimenteren. De compositie die door de gehele film terugkomt is zó mooi! Vol gevoel en werkelijk een prachtige melodie. Maar alle muziek in de film is mooi, ik draai de liedjes grijs. In sommige recensies las ik dat ze vinden dat Emma Stone en Ryan Gosling helemaal niet zo goed zingen, maar ik vind ze juist verrassend goed zingen. Ik wist namelijk niet eens dat ze konden zingen, haha! Dat dit duo een goede chemie heeft bewijzen ze ook hier in La La Land waarin ze aan de bak proberen te komen als actrice en muzikant. Ik heb gedroomd, gelachen, geswingd en meegeleefd, maar bovenal genoten van de combinatie van alles tezamen.

La La Land still

Feitje: Emma Watson wees de rol van Mia af wegens planningsconflicten met Beauty and the Beast (2017). Ryan Gosling sloeg om dezelfde reden de rol van Beast af.

Prachtig Prachtig Prachtig

La La Land is prachtig gefilmd, en ik vond de sfeer – die mede door het kleurgebruik in de film gebracht werd – fantastisch en dromerig. De film speelt zich af in het heden, maar heeft echt de feel van films uit de jaren van Singin’ in the Rain en Rebel without a Cause, en verwijst hier ook naar. Hoewel de critici het einde denk ik zullen applaudisseren, vond ik het einde helaas ietsje minder. Het laatste stuk was in eerste instantie eventjes verwarrend en vind ik het jammer dat het uiteindelijk zo is geëindigd. Bitterzoet, zoals ik het ergens las, is een correcte term.

Conclusie

Overal hoor je “een musical zoals hij niet meer gemaakt wordt tegenwoordig”, en ik kan het niet anders dan ermee eens zijn. De personages spelen hier eigenlijk ook mee in de film; ze houden van het Hollywood van vroeger en van de Jazz van vroeger, maar het vervaagt. Ik mis dit soort films en ben blij dat we een nieuwe musical aan het rijtje klassiekers mogen toevoegen. Deze film ga ik nog vaak zien, al is het maar voor de muziek en het fijne samenspel van Emma Stone en Ryan Gosling. Het einde is bitterzoet, en dat vond ik jammer, maar al met al heb ik – zoals ik al verwachte – enórm genoten van La La Land. Als je houdt van musicals, of jazz, of van de combinatie Stone en Gosling, dan is dit een film die je gezien moet hebben.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 2696 keer gelezen


Geef een reactie

11 responses to “Filmrecensie | La La Land (2016)

 1. Grappig, ik vond het einde juist niet zoet en onvoorspelbaar. Vond het ook een heerlijke film en dat terwijl ik niet van musicals houd. Die muziek hoor ik nog steeds in mijn hoofd. En als ik in de file sta hoop ik altijd op een spontane dans van al mijn mede-weggebruikers 🙂

 2. Is het nou puur toevallig dat je dit plaatst op de dag dat bekend is hoeveel globes te gewonnen hebben? 🙂 Ik moet de film nog zien, ik hoop er deze naar toe te kunnen gaan! Ik wil het liefst samen met mijn ouders en mijn zusje, al is dat tot nu toe lastig geweest qua agenda!

   • Ik ben er ondertussen, een dag na jou post, heen gegaan! Ik vond het eigenlijk een beetje tegenvallen. Al komt het misschien dat door die globes mijn verwachtingen veel hoger waren geworden. Ik deel je mening over het einde, bitterzoet. Het had zoveel mooier kunnen zijn. Ik vind het wel een goede film, maar niet dé film van 2017 zoals hij in de bioscoop werd aangekondigd! (wat ik sowieso al wilde tegenspreken, want hij komt uit 2016 haha)

    • Oh wat jammer dat hij je tegenviel. Hoge verwachtingen kunnen er zeker mee te maken hebben.
     Haha, hij is inderdaad van 2016, maar ik vind het altijd lastig gezien hij maar een week in 2016 heeft gedraaid. :p