Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Me Before You

Me Before You still

Me Before You posterTitel: Me Before You
Gebaseerd op: Me Before You (Voor Jou) door Jojo Moyes
Releasedatum: 16 juni 2016 (NL)
Regisseur: Thea Sharrock
Hoofdrollen: Sam Claflin, Emilia Clark
Bijrollen: Vanessa Kirby, Jenna Coleman, Janet McTeer, Charles Dance, Samantha Spiro, Brendan Coyle, Matthew Lewis, Stephen Peacocke
Genre: Drama | Romantiek
Kijkwijzer: 12+ (Angst)

HartjeHartjeHartjeHartjeHartje

Vaak vind je de liefde waar je haar niet verwacht, soms brengt het je naar een plek waar je nooit had gedacht te zullen gaan…

Louisa ‘Lou’ Clark (Clarke) woont in een afgelegen dorpje op het Engelse platteland. Zonder duidelijke richting in haar leven, hopt de eigenzinnige en creatieve 26-jarige van baan naar baan, voornamelijk om het hoofd boven water te houden.

Haar vrolijke voorkomen wordt op de proef gesteld, wanneer ze weer eens switched van baan. Ze wordt ingehuurd om de zorg op zich te nemen van Will Traynor (Claflin), een welgestelde jonge bankier wiens leven na een ongeluk compleet is veranderd. Hij was een echte avonturier, maar zijn handicap heeft hem cynisch gemaakt en zijn levenslust is verdwenen. Lou is vastberaden hem ervan te overtuigen dat het leven zeker nog zin heeft. Samen brengen ze veel tijd door en langzaamaan merken ze dat, door al hun belevenissen, zowel hun leven als hart een richting heeft gekozen, waarvan ze beiden niet wisten dat deze bestond.

Me Before You

Het boek waarop de film gebaseerd is, las ik slechts twee dagen voordat ik de film ging kijken uit. Ik was dus voorbereid op wat er zou gaan komen en het verhaal zat nog erg vers in mijn geheugen. De zakdoekjes legde ik vast klaar, want tijdens het lezen van Voor Jou biggelden de tranen over mijn wangen als een waterval.

Een verhaal dat je bijblijft

Voordat ik inga op de film als verfilming, eerst even een stukje over de film als film. Het verhaal is prachtig. Me Before You is aan de ene kant een film met een zwaar onderwerp, maar aan de andere kant is het heel luchtig opgezet en moet je zelfs regelmatig lachen. Ook zal je ongetwijfeld wat tranen moeten laten. Toen ik de film in de bioscoop keek barstte de zaal spontaan in lachen uit omdat je iedereen om je heen hoorde sniffen haha.

Me Before You still

De acteurs

Ik benoemde het ook al in mijn boekrecensie, maar Emilia Clark en Sam Claflin zijn perfect gecast als Louisa en Will. Ik heb enorm kunnen lachen om Emilia Clark en haar aparte gezichten, en de manier waarop Sam Claflin Will neerzette. De diverse bijpersonages had ik hier en daar iets anders verwacht. Zou zag ik de vader van Will (Charles Dance, Game of Thrones) heel anders voor mij, maar de vader van Louisa (Brendan Coyle, Downton Abbey) was dan weer perfect. Maar allen geloofde ik ze. Ze wisten mij ondanks dat ik het verloop van het verhaal al wist mee te slepen. En hoewel ik iets minder heb gehuild dan bij het boek, wisten de acteurs mij toch genoeg te ontroeren dat ik een zakdoekje nodig hadden om de tranen op te vangen.

De film als verfilming

Laat ik maar direct met de deur in huis vallen; ik vind dit echt een goede verfilming. Nee, het is niet woord voor woord en scène voor scène verfilmd, maar het is wel erg trouw gebleven. Hier en daar zijn wat stukjes weggelaten en hier en daar zijn wat stukken ingekort, waarna ze bijvoorbeeld later door iemand anders even tussen neus en lippen genoemd werden. Het meeste zat dus wel in de film.

Natuurlijk waren er ook een aantal stukjes waar ik het niet mee eens was, of die ik echt miste. Sommige stukken waar zodanig ingekort dat ik het echte effect, dat ik wel voelde bij het lezen van het boek, miste. Bijvoorbeeld het concert, waarbij de aanleiding uiteindelijk heel anders was in het boek, en ook veel korter waardoor bij mij de impact minder goed overkwam. Ook is een personage geschrapt. Ik snap wel dat het anders niet in twee uur paste, maar toch is het jammer. Hoe dan ook blijft het wel één van de betere – of eigenlijk trouwere – verfilmingen die ik heb gezien.

Me Before You still

Het boek heeft zoveel meer diepgang

Als je het boek niet hebt gelezen zou ik kunnen indenken dat het hier en daar iets te snel gaat en dat je misschien niet direct bepaalde verbanden ziet. Bij het kijken wist ik precies wie wat met welke reden deed omdat het verhaal vers in mijn geheugen zat, maar als kijker – zonder het boek gelezen te hebben – weet je dat niet altijd. Als je de film leuk vond, raad ik je daarom ook zeker aan het boek te gaan lezen, want het boek heeft nog zoveel meer diepgang. Het leuke aan de film is trouwens dat bepaalde grappige scènes uit het boek nu nog grappiger zijn omdat je het echt kunt zien (bijvoorbeeld de gezichten die Patrick (Matthew Lewis, Harry Potter) trekt wanneer hij Will en Louisa samen ziet, geweldig!).

Conclusie

Me Before You is een prachtige film met een zwaar onderwerp, maar een luchtige opzet en ook nog behoorlijk wat humor. De acteurs weten je mee te slepen en zetten hun rollen goed neer. Emilia Clark en Sam Claflin zijn perfect gecast als de hoofdpersonen van dit verhaal. Als verfilming ben ik er ook erg tevreden over; ze zijn erg trouw gebleven aan het boek, en de kleine aanpassingen die zijn gemaakt of dingen die zijn weggelaten vind ik begrijpelijk. Al met al zeker een film die je moet zien als je van bijzondere en romantische films houdt.

Koop bij bol.com RR

Deze post is al 6254 keer gelezen


Geef een reactie

12 responses to “Filmrecensie | Me Before You

  1. Ik heb alles even vluchtig doorgescanned, want: het boek is vandaag binnengekomen hier 😀 Ik heb nog wat boeken die ik eerst wil lezen, maar hij is zeker snel aan de beurt!

  2. Ik heb ‘m gisteren gezien en kan me heel erg vinden in je recensie! Het is een supermooie film, maar ik vond dat de focus soms net niet helemaal goed lag waardoor de diepgang uit het boek niet volledig werd overgebracht. Is natuurlijk ook enorm moeilijk en ik vind dat ze het sowieso heel goed gedaan hebben – het had een stuk erger kunnen zijn!