Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Shazam! Fury of the Gods (2023)

Shazam! Fury of the Gods blu-ray
Shazam! Fury of the Gods

Titel: Shazam! Fury of the Gods
Releasedatum: juli 2023 (blu-ray, DVD en digitaal)
Regisseur: David F. Samberg
Cast: Zachery Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Rachel Zegler, Adam Brody, Ross Butler, Helen Mirren, en meer!
Genre: Actie, Avontuur, Komedie, Misdaad, Fantasy, Thriller
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Angst)

Waardering: 3.5 uit 5.

In “Shazam! Fury of the Gods” van New Line Cinema wordt het verhaal vervolgd van de tiener Billy Batson, die door het uitspreken van het magische woord SHAZAM! verandert in zijn alter ego, de volwassen superheld Shazam.

Nu ze de krachten van de goden bezitten, is het voor Billy Batson en de andere kinderen uit het pleeggezin best lastig om tegelijkertijd gewone tieners en volwassen superhelden te zijn. Maar dan komen de Dochters van Atlas naar de aarde, drie oude goden die de van hen gestolen magie terug willen en uit zijn op wraak. Billy – ofwel Shazam – en zijn familie zullen moeten vechten voor hun superkrachten, hun levens en het voortbestaan van hun wereld.

Een vervolg

In 2019 konden jullie lezen hoe enthousiast ik was over het verrassende Shazam!. Dit jaar kwam het vervolg hierop uit Shazam! Fury of the Gods. Ik wilde de film heel graag in de bioscoop kijken, maar helaas kwam het er niet van. Inmiddels is de film echter uit op blu-ray, DVD én is al te zien via streamingsplatform HBO Max.

Shazam! Fury of the Gods

In Shazam! Fury of the Gods zijn de pleegbroers en -zussen aan het wennen aan hun krachten en hun rol als superhelden. Echter worden ze niet op handen gedragen, ze worden namelijk de Philly Fiasco’s genoemd. Je kan dan wel superheldenkrachten hebben, het zijn toch ook nog steeds kinderen. Maar dan duiken Atlas’ Dochters op en zij willen hun krachten terug. En laten dat nou net díé krachten zijn uit de staf waarvan de pleegkinderen hun Shazam! krachten ontlenen…

Shazam still

Goed, niet sterk

Deze tweede editie is helaas niet zo sterk als het eerste. Zeker in het begin van de film miste ik de humor die juist zo kenmerkend was voor de eerste film. Gelukkig weet Shazam! Fury of the Gods zichzelf te herpakken en krijgen we toch nog de humor waar we voor kwamen. Ondersteunt door goede CGI en special effects. In dit tweede deel lijkt de focus echter verschoven te zijn van Billy’s verhaal naar actie en sensatie en Freddy’s verhaal. Helaas voor mij gaat het vooral om de jeugdige Freddy en niet zijn superhelden alter ego die gespeeld wordt door Adam Brody. Ik was zo enthousiast dat de voormalig The OC ster een rol zou hebben, maar hij kwam maar beperkt voor.

Teveel acteurs

Het nadeel van zoveel acteurs in zowel de kindvorm als de superheldenvorm is dat ze allen maar zo kort in beeld komen. De balans tussen de superhelden en kinderen was in Shazam! Fury of the Gods een beetje zoek, en hierdoor had ik dit keer ook veel meer moeite om mij te hechten aan de personages. Daarbij genomen dat Billy amper voorkwam in het verhaal als zichzelf en er minder werd ingezet werd op de familieband tussen de personages, maakte dat de film minder wist te overtuigen. Echt een gemis, want de opbloeiende band tussen de personages was juist zo’n sterk onderdeel in de eerste film.

Shazam still

Extra’s

De blu-ray van Shazam! Fury of the Gods is voorzien van diverse extra’s. Denk aan deleted scenes, deconstructions en stukjes waarbij ze enorm lovend over elkaar zijn. Het is leuk om te zien, vooral de extra’s waarbij je ziet hoe bepaalde special effects of trucjes zijn gemaakt. Dat zijn dingen waar ik tijdens het kijken namelijk ook nieuwsgierig naar ben. Maar als je de film zonder extra’s ziet, mis je niet perse iets. Het grote gemis vind ik tegenwoordig toch blooper reels. Ook op dit schijfje mist deze.

Eindoordeel

Het verhaal in Shazam! Fury of the Gods is grootser op alle manieren mogelijk, maar verliest daardoor focus. Ondanks de misstappen die de makers hebben gemaakt, blijft het een vermakelijke film en heb je niet door dat je ruim twee uur aan de buis gekluisterd bent. Ik hoop nog steeds op een vervolg, maar hoop wel dat ze dan weer terug naar de basis gaan. Naar hetgeen dat de eerste film juist zo sterk maakte.

Heb jij genoten van het eerste deel? En wat vind jij nu van Shazam! Fury of the Gods?

Deze post is al 425 keer gelezen


Geef een reactie