Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Ultimo Tango

Ultimo Tango still

Ultimo Tango posterTitel: Ultimo Tango
Alternatieve titel: Un tango más
Releasedatum: 10 november 2016
Regisseur: German Kral
Documentaire over: María Nieves, Juan Carlos Copes
Acteurs: Juan Malizia, Ayelén Álvarez Miño, Alejandra Gutty, Pancho Martínez Pey, Pablo Verón
Genre: Documentaire | Musical
Kijkwijzer: Alle leeftijden (Grof taalgebruik)

SterrenSterrenSterren

Ultimo Tango is een prachtig liefdesverhaal tussen twee beroemde tangodansers en hun liefde voor elkaar en de ‘dans van de liefde’.

María Nieves Rego (80) en Juan Carlos Copes (83) ontmoetten elkaar toen zij 14 en 17 waren. Zij dansten bijna vijftig jaar samen. Geen vrouw die zo goed kon dansen als María en geen man die zo goed kon dansen als Juan! In al die jaren hadden zij een haat-liefdeverhouding; vaak ging het uit tussen de twee dansers, maar pijnlijke scheidingen werden altijd weer bijgelegd. Uiteindelijk verliet hij haar voor een 20-jaar jongere vrouw met wie hij twee kinderen kreeg. Nu, op het einde van hun levens, vertellen Juan en María openhartig over hun liefde, hun haat en hun passie.

In ‘Ultimo Tango’ delen Juan en María hun verhaal met een groep jonge tangodansers en choreografen in Buenos Aires. De dansers vertalen op hun beurt de mooiste, ontroerendste en meest dramatische momenten uit het leven van Juan en María in prachtige choreografieën. De hartverwarmende interviews en documentaire elementen zorgen samen met het mooie camerawerk voor een onvergetelijke reis naar het hart van de tango.

De Tango

Van de diverse soorten stijldansen zijn denk ik de Tango en Paso Doble mijn favorieten. Het zijn dansen waarbij je vaak de échte passie en liefde ziet. Ik schreef al een keer eerder over Dancing with the Stars en wanneer ze daar een Tango of Paso mogen dansen word ik heel blij. Dit was dan ook de reden dat ik nieuwsgierig was naar deze docu.

Ultimo Tango still

Liever als film

Persoonlijk vond ik het verhaal als documentaire minder prettig om naar te kijken. Ik had het denk ik liever gezien als een levensverhaal dat verfilmd was, en dat die stukjes achtergrond, waarin de echte Juan en María aan het woord waren, als bonusmateriaal waren gereleased. Die stukken vond ik namelijk wat saaier, en lieten de documentaire lang aanvoelen. Ik zal ongetwijfeld wat documentairemakers op hun tenen trappen zo, maar in dit specifieke geval had ik het liever als film gezien. Ook zaten er mij wat te veel shots in waarin María, Juan en de acteurs werden gefilmd terwijl ze bijvoorbeeld nostalgisch door de straten liepen.

Goede chemie tussen acteurs

Ik denk echt dat het verhaal als verfilming heel goed had gewerkt. Mijn favoriete stukjes in de documentaire waren dan ook de stukken waarin Juan Malizia en Ayelén Álvarez Miño zich inleefden in Juan en María en de sterren van de hemel dansen op mooie choreografieën. De chemie tussen hen beide is ook duidelijk zichtbaar. Ik vond het dan ook jammer dat ze in de nieuwe fase van het leven andere acteurs gebruikten.

Ultimo Tango still

Interessant verhaal

Toch is de documentaire wel leuk om te bekijken als geheel, want zoals ik al zei is het verhaal zeker interessant. Anders had ik niet gezegd dat het zo goed zou werken als er een film van was gemaakt. Twee Argentijnse jongeren, verliefd op elkaar en verliefd op de tango. Twee mensen die voor elkaar gemaakt waren als partners in de tango, maar uiteindelijk niet in het gewone leven en dit deed hen van elkaar scheiden. Twee mensen die de tango tot grote hoogte hebben gebracht. Hoewel de documentaire beiden in beeld brengt, komt het tragische leven van María meer naar voren.

Conclusie

De documentaire is mooi gefilmd, ikzelf echter merkte dat ik de stukken waarbij de echte Juan en María aan het woord waren, ik de documentaire iets minder prettig vond om naar te kijken. De stukken waarbij door acteurs werd gedanst waren echter prachtig en zijn één van de redenen waarom ik dit graag als film had gezien in plaats van documentaire. Het verhaal heeft genoeg in zich om compleet verfilmd te worden. En voor de grote liefhebbers van tango, en voor diegenen die bekend zijn met deze twee beroemdste tangodansers zal dit ongetwijfeld een fantastische documentaire zijn.

Ultimo Tango is sinds 10 november 2016 in geselecteerde bioscopen te zien.

Ik heb een screener ontvangen van Your Media Wave

Deze post is al 1578 keer gelezen


Geef een reactie