Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Filmrecensie | Verliefd op Cuba (2019)

Verliefd op Cuba still

Verliefd op CubaTitel: Verliefd op Cuba
Releasedatum: 14 februari 2019 (NL)
Regisseur: Johan Nijenhuis
Cast: Susan Visser, Jan Kooijman, Abbey Hoes, Maarten Dannenberg, Tjebbo Gerritsma, Barbara Sloesen, Rolf Sanchez, Niek Roozen, Maaike Martens
Genre: Komedie | Drama | Romantiek
Kijkwijzer: 12+ (Geweld, Grof taalgebruik, Drugs- en/of alcoholgebruik)

SterrenSterrenSterrenHalve sterren

Als Loes wordt gebeld vanaf de Cubaanse Ambassade staat ze met haar mond vol tanden. Ze wist niets over de relatie van haar dochter, laat staan dat ze gaat trouwen met een Cubaan… Ze boekt de eerstvolgende vlucht naar Havana en is vastberaden om een stokje voor dit gedoemde huwelijk te steken. Tijdens haar verblijf op het eiland hervindt Loes haar geloof in de liefde. Net als haar dochter wordt ook Loes Verliefd op Cuba.

Nederlandse films

Ondanks dat ik de afgelopen jaren meerdere leuke Nederlandse films heb gezien, blijf ik toch huiverig. Dus aan de ene kant was ik wel benieuwd naar Verliefd op Cuba – mede dankzij mijn vroegere liefde voor Dirty Dancing 2 – en aan de andere kant ging ik er niet van uit dat het een hele sterke film zou worden. Op een gezellig vrijdagavond, bezocht ik samen met een collega Pathé Groningen om te zien wat we ervan vonden.

Cuba

Gek genoeg had ik het idee dat ze de film niet opgenomen hadden in Cuba. Maar ik bleek het mis te hebben. Ze blijken namelijk het grootste deel gewoon opgenomen te hebben op Cuba, en een paar door het regime afgekeurde scènes hebben ze opgenomen op Ibiza. Ikzelf ben nog nooit op Cuba geweest, ik had dan ook geen goed referentiepunt, haha. Maar volgens mij hebben ze enkele Cubaanse gewoontes en gebruiken wel goed opgenomen. Zoals het ruilen van spullen in plaats van verkopen voor geld.

Verliefd op Cuba

What did they do?!

Wauw, Jan, wat hebben ze met je gedaan. Normaal gesproken vind ik je een knappe vent, maar in Verliefd op Cuba… Je bent bijna onherkenbaar! Voor een romantische komedie als deze had ik het logischer gevonden dat ze jou juist niet zo onaantrekkelijk hadden gemaakt. Luizenmoederfans zullen vooral ook kunnen lachen om Maaike Martens, die de vriendin van Loes’ ex-man Alex speelt. Ik had helemaal niet door dat zij ook in Verliefd op Cuba zou spelen.

Typisch Nederlandse film

De acteerprestaties van de cast zijn regelmatig wat over-de-top en dat is denk ik ook zo bedoeld. Maar ik heb in elk geval zeer regelmatig moeten lachen om de acteurs en de scènes. Er waren ook vrij weinig dingen in de film waar ik mij aan ergerde – zoals ik wel heb bij diverse andere Nederlandse films. De film is misschien vrij standaard en bevat weinig diepgang, maar bevat genoeg leuke humor. Alles bij elkaar vind ik Verliefd op Cuba best een leuke film die zeker goed op je lachspieren werkt. Fans van Zwaar Verliefd! zien Barbara Sloesen trouwens ook nog op een hilarische andere manier in een bijrol in Verliefd op Cuba.

Verliefd op Cuba

Was het nodig?

Toch zijn er ook weer enkele dingen die ik niet nodig vond in deze film. Twee scènes die voor mij echt niks toevoegden en ik misschien zelfs wel een beetje onprettig vond: de scène met een bepaald gevecht, en de scène die betrekking heeft op een parel in je snikkel. Al vond ik de scène waarin het broertje van Maartje rum proeft, ook niet nodig. Goed, je snapt het wel een beetje. En als je wilt weten wat de scènes precies inhouden, maar de film niet in de bioscoop wilt zien? De dvd verschijnt in juni en ik verwacht dat de film mettertijd ook wel op Netflix of Videoland zal verschijnen. Tot slot denk ik dat ze ook wat teveel diversiteit in deze film hebben proberen te proppen, wat niet altijd goed uit de verf komt of een beetje doelloos aanvoelt in deze film.

Conclusie

Hoewel ik hierboven toch ook wel enkele dingetjes aankaart die ik minder sterk vond, hebben mijn collega en ik zeker wel genoten van Verliefd op Cuba. De film was vooral enorm grappig, dus je lachspieren worden echt aan het werk gezet. De acteerprestaties zijn in mijn optiek gemiddeld, waarbij de één (Susan Visser) wat beter speelt dan de ander (Rolf Sanchez). Verwacht er niet teveel van en het komt wel goed. Maar als je niet een gezellige meidenavond hebt georganiseerd en de film niet persé hoeft te zien: bewaar hem dan gewoon voor een regenachtige middag.

Ga jij Verliefd op Cuba kijken?

Deze post is al 1940 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Filmrecensie | Verliefd op Cuba (2019)