Categorieën: Films / Tags: , , , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Split (2017) | Filmrecensie

SplitTitel: Split
Releasedatum: 19 januari 2017 (NL)
Regisseur: M. Night Shyamalan
Cast: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley, Haley Lu Richardson, Jessica Sula
Tagline: Kevin has 23 distinct personalities. The 24th is about to be unleashed.
Genre: Horror | Thriller
Kijkwijzer: 16+ (Geweld, Angst)

SterrenSterrenSterrenSterren

Hoewel Kevin 23 persoonlijkheden kent die zijn vertrouwde psychiater Dr. Fletcher heeft aangetoond, bezit hij er nog een die op het punt staat zich te ontwikkelen en alle andere over te nemen. Wanneer drie tienermeisjes zijn ontvoerd, komt het aan tot een gevecht om te overleven tussen de verschillende persoonlijkheden die in Kevin schuil gaan, alsmede voor iedereen die zich om hem heen bevinden.

Split

Na het kijken van Unbreakable was het tijd om Split te kijken. Beide films komen namelijk samen in de film Glass die afgelopen januari (2019) werd gereleased. Unbreakable had ik al wel eens eerder gekeken, maar Split nog altijd niet. De film stond wel op mijn te-zien-lijst, maar ik bleef twijfelen. Want soms werd de film als horror bestempeld (vind ik niet leuk) en andere keren weer als thriller (vind ik wel leuk). Dus je snapt mijn twijfel deze film te gaan kijken. Voor Glass ben ik uiteindelijk toch overstag gegaan en keek ik samen met mijn vriend Split.

Een gespleten persoonlijkheid

Split is een film over een man met een gespleten persoonlijkheid, die drie jonge meiden ontvoert, en ondertussen bij een psycholoog loopt. Waar ik Unbreakable traag noemde en de film er af en toe voor zorgde dat mijn aandacht verslapte, was dat niet het geval bij Split. De film is ontzettend spannend omdat je gewoon niet durft te gokken op een goede of slechte afloop. Door de gespleten persoonlijkheid is ons hoofdpersonage onbetrouwbaar en is het lastig te voorspellen wat hij gaat doen. Het onderzoek naar de oorzaak, ontwikkeling en gevolgen van deze psychische stoornis maakt Split nog interessanter.

Split Still

IJzersterke performance

James McAvoy maakt wel weer duidelijk wat voor acteur hij is. IJzersterk zet hij vele verschillende persoonlijkheden neer die goed uit elkaar te houden zijn. Van de drie gekidnapte meiden was Anya Taylor-Joy een sterke tegenspeelster. De andere twee waren nogal standaard en niet heel boeiend. Wel zette ik mijn twijfels bij de snelheid waarmee Kevin zich voor elk van zijn persoonlijkheden omkleedde. Ik bedoel… wauw! Geef mij ook wat van die superkrachten, haha.

Conclusie

Split is een spannende thriller (met slechts tegen het einde een klein horrorelement). James McAvoy zet op een meesterlijke manier een man neer met meer dan twintig verschillende persoonlijkheden. Split is een film die prima op zichzelf kan staan. De band met Unbreakable komt pas na de credits. Op welke manier deze werelden straks samen passen is mij nog niet honderd procent duidelijk, en qua sfeer vond ik ze ook erg van elkaar verschillen. Dit maakt mij echter nóg nieuwsgieriger naar Glass – waar ik nog geen trailers van heb gekeken. Tegen het einde komt een verrassende twist die ik niet had verwacht, maar misschien wel had moeten verwachten gezien ik de inhoud van Unbreakable al kende. Hoe dan ook: op naar Glass!

Wisten jullie al dat deze films bij elkaar horen?

Volg mij op: Bloglovin | Facebook | Twitter | Instagram | Goodreads

Deze post is al 4657 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Split (2017) | Filmrecensie

  1. Ik vond het een geniale film en wist van tevoren niet de link met Unbreakable, dat maakte de schok en impact enorm. Dat je de hele tijd naar een origin story had zitten kijken.

  2. Ik vond het horrorelement aan het einde zó jammer. Ik zat echt van: ‘huh? Wat gebeurt er nou?’ en vond het heel erg afbreuk doen op de film, maar smaken verschillen! De acteur is daarentegen wel geweldig…