Categorieën: Accessoires / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Mijn ervaringen met de Fitbit Flex

Fitbit Flex

Iets waar ik al tijden nieuwsgierig was: een Activity tracker. Ik wilde er zo graag eens één proberen om te zien of dit goed zou bevallen. Zodoende kreeg ik half augustus de Fitbit Flex binnen. Het testen kon beginnen, en nu, na twee maanden, ga ik jullie vertellen wat ik van de Fitbit Flex vind.

Over de Fitbit Flex

Voluit wordt het de Fitbit Flex Wireless Activity + Sleep Wristband – Zwart genoemd. Hij kost €78,95 en je krijgt er automatisch twee bandjes bij in verschillende maten.

De specificaties zoals omschreven op Smartphonehoesjes.nl:

 • Fitbit Flex Wireless Activity + Sleep Wristband
 • Te gebruiken in combinatie met smartphones en tablets
 • Via Bluetooth 4.0 te verbinden met uw apparaat
 • In de verpakking vindt u bandjes met twee verschillende maten
  * Maat S: past om polsen met een omtrek van 14 tot 16,5 cm
  * Maat L: past om polsen met een omtrek van 16,5 tot 21 cm
 • Het flexibele siliconen bandje heeft een breedte van 15,2 mm
 • De Fitbit Flex houdt allerlei activiteiten bij en meet daarbij:
  * Het aantal verbrande calorieën
  * Het aantal gemaakte stappen
  * Het aantal actieve minuten
  * De afgelegde afstand
 • Monitort uw slaapkwaliteit en beschikt over een stille wekker
 • Stel een persoonlijk doel in en de Fitbit Flex houdt de vorderingen bij
 • Beschikt over een schermpje met LED-lampjes
 • Lees uitgebreide statistieken terug in de Fitbit applicatie
 • Houdt van minuut tot minuut gedetailleerde data bij voor 7 dagen
 • Bewaart uw totale dagelijkse prestaties voor 30 dagen
 • De Fitbit Flex is zweet- en waterproof
 • Getest tot op 10 meter onder water
 • De lithium-polymer gaat na één keer opladen tot wel 5 dagen mee
 • Is in slechts 1 tot 2 uur volledig op te laden
 • Wordt geleverd met een oplaadkabeltje
 • Inclusief wirelss sync dongle
 • 1 jaar garantie

Bij aankomst

Fitbit Flex

Ik kreeg de Fitbit Flex binnen in een mooi doosje. Het bandje met een andere maat zat eronder, inclusief een dongel om de fitbit te verbinden met je computer. Ook zit er een USB-kabel bij waarmee je de fitbit kunt opladen. Er zat alleen geen verbindstuk bij waarmee je hem in het stopcontact kunt stoppen. Gelukkig zat dat wel bij mijn telefoonlader en gebruik ik die daarvoor.

De fitbit tracker is een klein vierkant dingetje dat je in de polsband kunt schuiven.

Verder zit er geen uitleg bij. Alleen een kaartje met een link naar de website waar je hem kunt activeren en meer informatie kunt vinden. Wel is alles in het Engels. Wat uiteraard jammer is omdat sommige specifieke termen duidelijker zijn in je moedertaal. En persoonlijk zou ik ook graag gewoon een soort quick startguide bij dit soort producten ontvangen.

Computer vs Smartphone

Behalve die eerste keer gebruik ik de computer eigenlijk totaal niet voor de fitbit. Je vindt namelijk dezelfde informatie in de app op je telefoon. En dat is erg overzichtelijk en wat mij betreft makkelijker gezien je telefoon vaak al wel aan is. Als je wilt kun je de vakjes zelfs verschuiven en in de volgorde zetten die jij wilt. Zo kun je direct in beeld zien wat jij het belangrijkst vindt.

Om de app te verbinden met de fitbit moet je het internet en bluetooth aanzetten. Helemaal bovenaan wanneer je de app opent kun je op de pijltjes drukken en dan haalt hij automatisch de informatie op die jouw fitbit heeft verzameld. Soms doet hij dit ook uit zichzelf zodra je de app opent en internet en bluetooth al aan hebt staan.

Verbrande calorieën + Foodplan

Calorieen

Met de fitbit, en in de app, kun je aflezen hoeveel calorieën je elke dag verbrand. Op basis van je gewicht, lengte, leeftijd en de informatie over jouw stappen en activiteiten, afgelezen uit jouw fitbit tracker, beoordeeld hij hoeveel calorieën je hebt verbrand. Hierbij gaat deze tracker er ook vanuit dat je calorieën verbrand terwijl je stilzit, want het verbanden van calorieën staat nooit stil. Het aantal calorieën dat je per dag moet verbranden hangt onder andere af van je lengte, leeftijd, gewicht en hoeveel je wilt afvallen (als je dat hebt ingesteld).

Ook kun je een Foodplan kiezen. Zelf vind ik het veel te veel werk om elke dag elke seconde in te vullen wat ik eet, en hoeveel calorieën dit heeft. Daarnaast bevat het ook nog geen Nederlandse database met producten, dus ben je er nóg meer tijd aan kwijt. Nee, mij teveel werk. Ik zie dus alleen hoeveel calorieën ik heb verbrand en niet hoeveel er elke dag bijkomen en hoeveel ik nog zou mogen innemen die dag.

Stappenteller

Fitbit - Hourly Activity

De stappenteller is natuurlijk het hoofdonderdeel. Standaard zijn er een paar zaken ingesteld, maar deze kun je gewoon aanpassen als je wilt. Ikzelf heb het doel met het aantal stappen per dag gelijk gelaten. Dit staat op 10.000 en heb ik pas zelden gehaald, maar uiteindelijk zou ik hier wel naartoe willen. Het is voor mij dus een langetermijndoel. Met een zittende baan is het sowieso lastig om dit elke dag te halen.

Verder is bekend dat het goed is voor je hart als je elk uur minstens 250 stappen doet. Je kunt zelf een tijdpad van maximaal 14 uur kiezen, maar dit mag ook korter. Ik heb echter wel de volledige 14 uur gekozen omdat ik aan het begin en einde van de dag het meest loop. Bij mij staat deze tracker dus ingesteld op van zeven uur ‘s ochtends tot negen uur ‘s avonds. Zelfs wanneer ik aan het werk ben probeer ik toch zo vaak mogelijk toch die 250 stappen te halen.

Actieve minuten + afstand

Active Minutes and excercise

Het beste is dat je per dag 30 minuten beweegt. Ook de fitbit gaat hiervan uit en maakt dit jouw dagelijkse doel. Beweeg je 30 minuten dan heb je weer een groene balk extra in beeld (heel voldoeninggevend kan ik je zeggen!). Ook kun je instellen dat je bijvoorbeeld vijf dagen per week actief wilt zijn (minimaal 30 minuten per keer dus).

Hij registreert echter alleen lopen, wandelen en rennen. Wanneer je fietst moet je dit handmatig toevoegen (dit heb ik nog niet eerder gedaan). Je kunt als je specifiek gaat wandelen specifiek kiezen voor de optie Track your excercise. Je kunt dan specifiek aangeven dat je op dat moment begint met lopen en wanneer je stopt.

Als je dan je telefoon meenement en de GPS aanzet – er zit namelijk geen GPS in de fitbit tracker – dan registreert hij ook nog eens nauwkeurig de route die je hebt gelopen. Je kunt aflezen hoe snel je elke kilometer hebt gelopen, hoeveel calorieën je hebt verbrand en hoeveel stappen van de gehele dag binnen die activiteit horen.

Echter heb ik ook gemerkt dat hij uit zichzelf actieve minuten registreert wanneer je stevig doorstapt. Dit doet hij als het goed is zodra je langer dan tien minuten actief bent, hij rekent die eerste tien minuten uiteraard mee. Zo was ik een dag heel actief bezig in de tuin en rekende hij hier actieve minuten voor. Zeker een pluspunt. Ook toen ik een dag in Amsterdam was en goed doorstapte rekende hij het automatisch als actieve minuten.

Slaapkwaliteitsmeter + wekker

Fitbit - Slaapkwaliteit en wekker

Ook was ik erg nieuwsgierig naar mijn slaapritme, maar uiteindelijk kun je daarvoor beter een veel nauwkeuriger apparaat kopen.

Je kunt op de fitbit tikken om aan te geven dat je slaapt en nogmaals als je wakker wordt. Dit kan echter ook via je telefoon, net als de Track your excercise functie. Het probleem is dat ik niet direct slaap als ik erop tik, maar hij wel registreert dat je slaapt als je gewoon heel kalm in bed ligt.

Wanneer je wat meer beweegt registreert hij dit als onrustig en dat trekt hij van je totaal geslapen tijd af en heel soms registreert hij het als awake. Maar dit laatste is vooral voorgekomen toen in een keer midden in de nacht van bed ging om mijn luchtbed op te pompen of toen ik een keer van bed ging om een aspirine te nemen.

Je hoeft er echter niet perse op te tikken. Toen ik tijdens mijn vakantie onbewust een uurtje geslapen had bij het zwembad had hij uit zichzelf geregistreerd dat ik had geslapen doordat ik zo stil lag. Ook vergeet ik wanneer ik wakker word vaak genoeg erop te tikken, maar door de bewegingen die je maakt weet hij dat je in beweging bent en niet meer slaapt.

Ook zit er een soort wekker op die je zelf kunt instellen (meerdere zelfs). Ik heb hem ingesteld voor elke dag behalve zaterdag (de dag waarop ik mag uitslapen, haha). Het werkt eerlijk gezegd beter dan mijn gewone wekker. De fitbit begint te trillen – drie keer achter elkaar – en als je niet van bed gaat trilt hij tien minuten later weer drie keer achter elkaar.

Nauwkeurigheid + gevoeligheid

Tsjah, het is natuurlijk niet geheel nauwkeurig, maar ik denk wel dat het aantal stappen dicht bij de werkelijkheid zit. Je moet erop letten dat wanneer je loopt, je per stap met je arm zwaait. Hou je je arm stil, of draag je iets, dan wordt dit waarschijnlijk niet gezien als stap. Echter bepaalde bewegingen, zoals het aantrekken van wc papier ziet hij wel weer als stap door de beweging die je maakt.

Zoals ik net al aangaf moet je tikken op de fitbit tracker om aan te geven dat je gaat slapen. Hij is echter erg gevoelig voor trillingen. Ga je bijvoorbeeld met een winkelkarretje over klinkers, dan trilt dat door tot in je arm en registreert hij het alsof je erop tikt. Echter registreert hij ook dat je actief bent en doet hij het direct teniet.

Wanneer je de fitbit even afdoet registreert hij automatisch dat hij niet meer om je pols zit en registreert hij die tijd niet als stilzitten.

Waterinname + Gewicht

Water inname - Fitbit

Een volgende mogelijkheid is ook het invoeren van je waterinname. Volgens mij basseerd hij dat ook op je leeftijd, lengte, gewicht en hoeveel je wilt afvallen. Ik heb namelijk best een apart aantal liter: 1.893 liter. Je moet wel elke keer handmatig invoeren hoeveel water je hebt gedronken.

Daarnaast kun je dus instellen hoeveel je wilt afvallen (als je dat wilt). Dit moet je ook handmatig bijhouden. Echter, hou ook rekening met toename van het aantal spieren, dus als je niet afvalt, betekent het niet automatisch dat je geen vet kwijtraakt. Mocht je een luxe weegschaal hebben die ook vetpercentage meet, dan kun je dit ook invoeren.

Waterproof

In de specificaties stond dat de fitbit zweet- en waterproof is. Dit zegt natuurlijk niks tenzij iemand je daadwerkelijk bevestigd dat het echt zo is. Productomschrijvingen kunnen immers zeggen wat ze willen. Dus heb ik het voor jullie getest!

Eerst testte ik het in het badje achter huis op een zomerse dag. In principe zou mijn pols met de fitbit vooral telkens boven het water uitkomen omdat ik graag een boek lees ondertussen, maar die paar keer dat ik hem onder water had gehad had hij geen beschadigingen opgelopen. Hooguit was hij iets viezer door de zonnebrand.

Vervolgens testte ik hem onder de douche. Ik schoof de fitbit wederom wel even iets strakker om mijn pols, maar na het douchen was hij ook nog prima in orde.

En toen heb ik hem eens goed getest. In het zwembad op vakantie. Ik heb er dagelijks mee gezwommen en tijden lang onder water gehouden. Hij werkt nog altijd prima. Dus inderdaad: waterproof!

Opladen

Net als bij het stukje hierboven klopt ook de omschrijving over het opladen. De fitbit gaat standaard vijf dagen lang mee voordat hij opnieuw opgeladen moet worden. En het opladen hoeft helemaal niet lang te duren, want in één tot twee uur is hij weer helemaal vol.

Conclusie

Dashboard

Ik denk dat ik wel kan stellen dat de fitbit doet wat in de specificaties staat omschreven. Wat ikzelf ook erg fijn vind is dat de fitbit mij bewuster maakt van de beweging die ik wel of juist niet krijg. Vervolgens motiveert het mij om actiever te zijn. Als ik aan het eind van de dag een laag aantal stappen op de teller heb baal ik ontzettend. Tijdens mijn vakantie in Tenerife was ik dus in een opperbest humeur. Ik haalde elke dag alle doelen omdat ik tijdens vakanties veel actiever ben. Thuis, en wanneer ik werk, lukt het behalen van die doelen zelden omdat ik voor mijn werk achter de computer zit. Maar ik word wel gemotiveerd meer te bewegen en registreer het wanneer ik ga wandelen. Hopelijk heb ik mijn conditie daarmee binnenkort genoeg opgebouwd om ook weer te gaan joggen.

De fitbit is niet altijd even nauwkeurig, maar zit er qua aantal stappen wel altijd dicht in de buurt. Wanneer je echt wilt registreren hoe je slaapt is hij niet heel nauwkeurig. Ik lig soms wel een uur wakker voordat ik in slaap val, maar toch zegt hij dat ik slaap of onrustig ben. Hij “weet” niet dat je dan wakker bent zeg maar. Hij weet het alleen als je daadwerkelijk van bed gaat en bijvoorbeeld naar de wc gaat, die tijd registreert hij wel als awake.

Wat ik nog mis, en nog graag hierin had gezien, is een heartrate monitor. Ik denk dat die namelijk ook heel veel informatie kan geven. Hier heb ik niet specifiek op gelet bij het uitzoeken van deze fitbit. Dit besef kwam tijdens het uittesten van deze fitbit. Ook mis ik toch ook een display. Toen ik de fitbit namelijk begon te dragen kwam ik erachter dat hij bij voorkeur om de pols van je niet-dominante arm gedragen moet worden voor het beste resultaat. Dat is toevallig ook de arm waaraan ik mijn horloge draag. Die heb ik nu dus al twee maanden niet gedragen en mis ik wel regelmatig.

Absoluut voordeel is dat hij waterproof is en niet snel begint te irriteren – je draagt hem immers dag en nacht. Ik hoop dat jullie veel inzicht hebben gekregen in de Fitbit Flex dankzij deze recensie.

Hebben jullie ook een activity tracker?

Ik heb voor deze review een gratis product ontvangen van Smartphonehoesjes.nl. Naast activity trackers hebben ze bij Smartphonehoesjes ook een heleboel andere telefoon accessoires en natuurlijk telefoonhoesjes. Ook voor de minder bekende telefoons, zoals Blackberry DTEK50 hoesjes.

Deze post is al 3867 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “Mijn ervaringen met de Fitbit Flex

 1. Ik heb een fitbit charge HR en die heeft wel een hartslag. Heb hem sinds juli en ben er superblij mee. Hiervoor moest ik mijn stappen tracken via Google fit, maar dit is toch fijner. En ik vind het fascinerend hoe mijn hartslag soms omhoog schiet tijdens spannende momenten (een presentatie, een spannend stuk in een tv serie) of hoe mijn gemiddelde hartslag tien slagen per minuut fluctueert tijdens mijn maandcyclus. Wel lachen!
  Ik ben super blij met mijn fitbit <3

  Het enige nadeel is dat als je hem op 'continuous tracking' zet, via bluetooth, dat je de 5 dagen batterijtijd dan bij lange na niet redt. Ik zit eerder op 3.5 dag, terwijl mijn man met zijn cheapo miband2 echt weken voort kan voordat hij weer moet opladen…

  • Precies! Ik ben ook erg nieuwsgierig hoe het zit met mijn hartslag.

   Ik heb hem zelf eigenlijk direct van continuous tracking afgehaald, dus ik heb niet getest hoe het is als het wel aan zou staan. Mijn verwachtingen zijn, zoals jij bevestigd, dat de accu het dan inderdaad een stuk minder lang volhoudt (het vreet ook energie van je telefoon).

 2. Aan de ene kant zou ik wel een fitbit willen omdat ik denk dat het idd goed is om je bewust te zijn van je beweging en alle info die hij geeft is wel super interessant. Maar of ik hem nou echt veel zou willen gebruiken…
  Ik ben sowieso al verknocht aan mijn horloge, dus dan moet ie toch al snel aan mijn dominante arm… Ik weet gewoon niet zo goed of ik het ook echt mooi vind en dan vind ik het zonde om er toch best veel geld aan uit te geven.