Categorieën: Activiteiten / Tags: , , , , , , ,

Geschreven door Jessica

4x Escape Rooms in Nederland

In 2014 speelde ik mijn eerste Escape Room en ik vond het in één woord ge-wel-dig! Inmiddels heb ik vier heel verschillende Escape Rooms gespeeld, en vind ik het tijd om jullie te vertellen welke mogelijkheden er zijn. De ene Escape Room is namelijk de andere niet, en er zijn zelfs héél bijzondere versies. Lees je mee?

Wat zijn Escape Rooms?

Escape Rooms vliegen de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Waar ze eerst alleen in het buitenland en vervolgens alleen in het midden van het land te vinden waren, vind je ze nu bijna overal.

Escape Rooms zijn ruimtes waaruit je binnen 60 minuten met vaak een groep van 2 tot 6 personen uit moet ontsnappen. Door middel van opdrachten, puzzels en het kraken van sloten ga je op zoek naar de de sleutel over cijfercode van de deur die naar je vrijheid leidt. De ene hint leidt weer naar een andere hint en samenwerken is belangrijk.

Je vind ook steeds meer variaties op deze Escape Rooms, waarbij je niet uit een kamer moet ontsnappen, maar zelfs uit een gevangenis of een hele villa!

1. The Escape Hunt Experience – Website

The Escape Hunt Experience kleine foto

Waar: Groningen
Wanneer gespeeld: februari 2014
Kamer: Theft from the Secret Research Facility
Prijs: €59,- (2 personen) tot maximaal €100,- (5 personen)
Lees ookActiviteit | The Escape Hunt Experience

De kamer die wij destijds hebben gespeeld bestaat inmiddels niet meer, wegens dat er natuurlijk regelmatig nieuwe kamers ontwikkeld moeten worden, zodat je vaker terug kunt komen. The Escape Hunt Experience in Groningen heeft in totaal zes kamers, met drie verschillende spellen. Zo kun je bijvoorbeeld ook in twee teams tegen elkaar strijden.

Van alle kamers die ik heb gespeeld was dit denk ik de makkelijkste. We hadden nog een kwartier over op de teller toen we de kamer uitkwamen. Ik was euforisch. Ik kan mij ook niet herinneren een spelletje zó fanatiek te hebben gespeeld. Mijn vriend en ik vulden elkaar bij dit spel perfect aan. Wat ik niet wist, kon hij uiteindelijk oplossen, en andersom.

De kamer zat geweldig in elkaar. Gezien de kamer nu niet meer bestaat kan ik nu wel zeggen dat de basiskamer leidde naar een tweede ruimte en deze tweede ruimte leidde weer naar een derde ruimte. Er werd gewerkt met sloten, blacklight en meer. Het was fantastisch. Je kon hints vragen, maar wij hebben geen enkele keer de neiging gehad om een hint te vragen. Ik ben nog altijd van plan weer eens een kamer te spelen hier.

2. Escape World – Website

img_4185-interview-met-laure-eve

Waar: Amsterdam Harbour
Wanneer gespeeld: september 2016
Kamer: Down the Rabbit Hole
Prijs: €70,- (2 personen) tot maximaal €110,- (5 personen)
Lees ookInterview (en Escape Room) met… Laure Eve

Deze kamer is nog steeds beschikbaar op moment van schrijven. Het is een kamer geïnspireerd op Alice in Wonderland. Zodra het spel begint krijg je ook een filmpje te zien met Alice in de hoofdrol.

Ik mocht deze kamer spelen met drie andere bloggers en Britse auteur Laure Eve. Heel gaaf, en heel spannend. Want waar mijn vriend en ik al jaren op elkaar ingespeeld zijn (en ik denk dat dit een voordeel is bij een Escape Room) hadden we nu een groep die elkaar nog niet door en door kende.

Het samenwerken ging overigens prima hoor, haha. Maar ik vond deze kamer wel echt héél moeilijk. Ik had het gevoel dat ik toch nog wat intelligentie miste, haha. Ik was blij dat we met z’n vijven waren, want ik denk niet dat we er met twee personen uit hadden kunnen komen. Op de website staat trouwens dat het hun op één na moeilijkste kamer is.

Wat mij opviel ten opzichte van mijn eerste Escape Room is dat we hier best veel hints kregen, zonder dat we erom hoefden te  vragen. Zonder die hints waren we er mogelijk ook wel niet uitgekomen. Met nog anderhalve minuut op de klok wisten we uiteindelijk te ontsnappen uit dit wonderland. Pfiew!

De kamer zat wel prachtig in elkaar. Absoluut een tien voor presentatie.

3. Prison Escape – Website

Prison Escape Breda

Waar: Breda
Wanneer gespeeld: april 2017
Prijs: Afhankelijk van tijdstip variërend van €65,49 tot €75,49 per persoon

Prison Escape is een bijzonder variant van de Escape Room. Je hoeft niet binnen 60 minuten te ontsnappen uit een kamer, maar je moet in een drie uur durend spel ontsnappen uit een echte gevangenis. Waar ze het eerst organiseerden in Rotterdam, verplaatsten ze het spel in 2017 naar Breda; waar wij het spel hebben gespeeld.

Geloof mij dat dit een echt beleving is. We gingen er blanco in en wisten dus niet wat we konden verwachten. Wel is het handig – of eigenlijk vooral leuk – dat je vooraf beschikking hebt tot een cassettespeler. En kijk uit naar je post! Je schrikt je eerst helemaal rot, haha.

Het spel begint stipt op de aanvangstijd. Je wordt opgesteld in rijen op basis van het nummer dat je hebt toegewezen gekregen. Hier werden mijn vriend en ik direct al gescheiden; het was nu ieder voor zich. Er start dan een heel proces en je durft bijna niet te lachen; je voelt je echt een gevangene. Je krijgt een overal aan in één van drie kleuren, je mugshot wordt gemaakt, je krijgt een toespraak, moet push ups doen en je wordt opgesloten in je cel.

Mijn celgenoot was een Engelsman. Supergrappig natuurlijk, want je kent je celgenoot dus écht niet. En je weet ook niet of je hem kunt vertrouwen. Je weet ook niet of je iets moet vinden of verstoppen in je cel. Op een gegeven moment mag je “luchten” en kan het ontsnappen beginnen.

Maar hoe? Het was een verrekte koepel met maar twee uitgangen… Ik vond het écht heel moeilijk. Ook kon ik geen hoogte krijgen van mijn vriend, dus wist ik niet of ik hem nou wel of niet kon vertrouwen. Ik vind het werkelijk ook bijna een wonder dat ik ben ontsnapt. Je moet je in feite echt als gevangene gedragen. De acteurs doen het ook echt supergoed, ik voelde mij af en toe gewoon zenuwachtig als één mij uitkafferde omdat ik verdacht deed, haha.

Maar ik ben ontsnapt! En mijn celgenoot en mijn vriend ook. Alledrie op een andere manier. Het voelde triomfantelijk om De Koepel weer binnen te komen lopen en te zien wie er allemaal niet ontsnapt waren. Naderhand kregen we wat te drinken en werd een groepsfoto gemaakt. We konden kletsen met de acteurs en kwamen er zo achter dat zelfs zij niet eens alle mogelijk manieren om te ontsnappen weten. Mijn beste advies: gedraag je als een gevangene en zie in alles een mogelijkheid tot ontsnapping.

Een aanrader voor iedereen die het wat spannender en uitgebreider wil.

4. Escape the Villa Wierden – Website

Escape the Villa

Waar: Wierden (Overijssel)
Wanneer gespeeld: september 2017
Prijs: €90 (4 tot 6 personen), €120,- (7 tot 9 personen), €150 (10 tot 12 personen) – Het is de totaalprijs

Na gewone Escape Rooms gespeeld te hebben en ook de Prison Escape, vond ik het leuk om weer een andere soort Escape Room te spelen. Mijn ouders waren 30 jaar getrouwd en waren in de buurt van Wierden. Na wat speurwerk naar leuke Escape Rooms ontdekten wij deze Escape the Villa. Natuurlijk konden we dit niet aan ons voorbij laten gaan.

Escape the Villa is eigenlijk een vergrootte versie van een Escape Room. Het vindt plaats in een bestaande villa. Het adres ontvang je echter pas zodra je hebt geboekt. De villa staat te koop, maar zolang hij niet verkocht is kan dit spel er gespeeld worden. Helemaal fantastisch!

Er is maar één verhaal, dus eigenlijk zijn er niet echt mogelijkheden om het spel nogmaals te spelen. Echter, toen wij er waren op 1 september 2017, vertelde “de butler” ons dat er voor die mensen een extra spelelement in ontwikkeling was; een spel in het spel. Dit zou medio oktober 2017 opgeleverd worden, zodat je Escape the Villa nogmaals kan spelen.

Ik vond het superleuk. Sommige dingen waren makkelijk op te lossen, maar we hebben ook behoorlijk tijd verloren met iets waar we niet uitkwamen. Het is fantastisch om in een hele villa die ook echt ingericht is als een huis, dit spel te kunnen spelen. Je weet dat er meer kamers zijn, maar hoe kom je daar? En kun je naast ontsnappen, ook nog de butler redden?

Wat extra leuk is, is een extra spelelement dat je waarschijnlijk niet bij andere Escape Rooms tegen zal komen. Gezien ik het niet wil spoilen, kan ik je alleen zeggen: neem voor de zekerheid contant geld mee. Leuk is ook de foto die naderhand gemaakt wordt. Ik heb mij enorm vermaakt in de villa.

Als je uitgekeken bent op gewone Escape Rooms, dan is dit zeker een aanrader.

Welke Escape Rooms heb jij gespeeld?

Deze post is al 2740 keer gelezen


Geef een reactie

6 responses to “4x Escape Rooms in Nederland

  1. Wat leuk! Ik doe ook regelmatig escape rooms met vriendinnen en ik blijf het een geweldige activiteit vinden, haha 🙂 Er staan er nog heel veel op mijn lijstje die ik zou willen doen!

  2. Leuk ik heb de Escape room nu 3x gedaan telkens met het werk. Is namelijk ook een goede teambuilding oefening 🙂 ik heb hem 2x in Amsterdam gedaan (verschillende locaties) en 1x in Duitsland. Ik vind het tof

  3. Ik heb er twee in Rotterdam gespeeld en vind het ook wel heel erg leuk om te doen. Alleen zijn het wel prijzige uitstapjes, anders zou ik het misschien wel wat vaker spelen.