Event verslag | Dit was YALFU 2018

Yalfu, niet te verwarren met Yalfest, was een event dat plaatsvond op 23 september 2018. Het was onderdeel van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) en vond plaats tijdens de boekenweek voor jongeren. Er zouden leuke auteurs komen naar Yalfu 2018, een ruimte vol met gezellige kraampjes en een mooie goodiebag. Kon je er niet bij zijn, of wil je dag herbeleven? Komt dat even goed uit, ik heb namelijk een verslag geschreven over Yalfu 2018.

Sterren

Binnenkomst

Grietsje en Irene bij de Reviews and Roses stand

Gezien ikzelf drie petjes op had deze dag, verliep de dag voor mij anders dan voor andere bezoekers. Ik was er namelijk als 1. blogger, 2. standhouder, 3. expert voor Lees Magazine. Zodoende ging ik gezellig met leesclubleden Grietsje en Irene op pad. Net na elven kwamen we aan bij Tivoli Vredenburg, waar het event gehouden werd, en mochten we bepakt en bezakt via de artiesteningang naar binnen.

Nogmaals enorm bedankt Grietsje en Irene voor al jullie hulp met de stand van de Reviews & Roses Shop!

Toen de deuren open gingen voor de bezoekers was het tijd voor mij om mijn interview met Becky Albertalli te doen, en bemanden de lieve Grietsje en Irene mijn kraampje.

Sterren

Interview met Becky Albertalli

Jessica Dillema en Becky Albertalli

Voor bol.com Lees Magazine mocht ik Becky Albertalli interviewen, en dat was in één woord fantastisch! Het was even chaotisch omdat ik helemaal niks meer had gehoord nadat bol.com mij had gevraagd of ik haar wilde interviewen. Maar gelukkig is Sandra van De Gouden Zebra direct voor mij op onderzoek gegaan toen ik bij Tivoli aankwam. Ondanks dat ik dus niet zeker wist of het überhaupt doorging, had ik mij goed voorbereid met vele vragen.

Cadeautje

Ook nam ik een totebag uit de Reviews & Roses Shop mee met daarop de quote “I fall a little bit in love with everyone” en daarin verschillende soorten verpakking Oreo Original. Je wilt niet weten hoe blij ze daarmee was, echt fantastisch! De tas vond ze supercute, en de Oreo’s zou ze allemaal gaan opeten in het vliegtuig terug, haha.

Becky Albertalli

Het interview

Het interview duurde ruim drie kwartier, maar ik heb het de aansluitende week direct uitgewerkt en opgestuurd naar bol.com. Het is nog niet duidelijk wanneer ze het online plaatsen; ik laat het jullie natuurlijk direct weten als het zover is. Daarna zal ik ook het uitgeschreven interview plaatsen op Reviews & Roses.

Signeren

Ook signeerde ze voor mij De voordelen van onbeantwoorde liefde en De eigenzinnigheden van Leah Burke. Ze had zelf nog geen exemplaar van De voordelen, dus dit was voor haar de eerste keer dat ze de Nederlandse versie in handen had. Gezien het ook nog mijn favoriete boek van haar is, vond ze het helemaal perfect dat ik het eerste gesigneerde Nederlandse exemplaar had. Meer hierover lees je in het interview.

Becky AlbertalliStandjes bezoeken

Na het interview was er nog eventjes tijd over en wilde Becky héél graag even naar de stands beneden. Dit mocht onder begeleiding van me, myself and I, haha. Ik moest bij haar blijven en kreeg een pasje van de lift. Heel bijzonder en supercool!

Uiteindelijk heeft ze van de kraampjes maar weinig van gezien, aangezien ook de standhouders boeken bij zich hadden die ze graag wilden laten signeren, haha. Ze heeft nog wel haar eigen boek kunnen kopen. En uiteindelijk moest ze er ook nog met spoed bij weggetrokken worden, omdat de eerste helft van het programma iets eerder afgelopen was en er dus een hele horde fans aan zat te komen, haha.

Sterren

De eerste helft van het programma

(geschreven door Irene Folkers)

Edward van de Vendel

“Aangezien Jessica druk bezig was met andere dingen tijdens  het eerste deel van het programma van het YALFU – zoals Becky Albertalli interviewen (jaloers!) –, ga ik mijn ervaringen delen met jullie namens haar. In dit deel van het programma interviewde Edward van de Vendel drie Nederlandse auteurs, namelijk Buddy Tegenbosch, Erna Sassen, en Margje Woodrow. Hun boeken, die in de afgelopen jaren zijn uitgebracht, werden hierbij besproken. Respectievelijk Livestream, Er is geen vorm waarin ik pas, en Snitch. Ik had nog nooit een boek gelezen van welk van deze auteurs ook, dus ik ging er met een aardig neutrale en onbevooroordeelde houding naar dit deel van het programma.

Het interview was erg leuk om naar te kijken. De verhalen die de schrijvers vertelden, maakten de boeken voor mij veel dieper. Nu met het interview in mijn achterhoofd kan ik denk ik meer genieten van hun boeken. Ik ben dan ook zeker van plan hun boeken te lezen. Daar ben ik nu toch wel te nieuwsgierig naar geworden.

Yalfu 2018

Livestream

Zo lijkt Livestream mij erg leuk omdat het in New York afspeelt, waar Buddy Tegenbosch ook grotendeels zijn onderzoek en bijna al zijn schrijfwerk heeft gedaan voor het boek.

Er is geen vorm waarin ik pas

Met de gedachtegang van Er is geen vorm waarin in pas kon ik mij erg identificeren. Het is ook geschreven op basis van de ervaringen van de schrijfster zelf in haar pubertijd. Vooral met de onzekerheid en problemen met eigen identiteit van de hoofdpersonage van het boek kon ik mij erg bij invoelen.

Snitch

En tot slot lijkt Snitch mij leuk omdat een goede thriller altijd leuk is om te lezen op zijn tijd.

Maar ook mede door de interview-skills van Edward van de Vendel ben ik erg enthousiast geworden over deze auteurs. Hij kon perfect deze drie totaal verschillende boeken in één interview combineren. Dit is dan weer geen onbevooroordeelde mening, want ik houd van Edward van de Vendel (Serieus, lees zijn boeken!!).”

Hayley Barker

Om eerlijk te zijn vond ik haar boek, Showstopper, niet heel leuk. Dit was vooral vanwege de overdreven instalove die er in voorkwam. Dit heeft ze geadresseerd in dit interview en uitgelegd waarom ze er dus bewust voor had gekozen. In het tweede deel, Showstealer, wordt hun liefde beter uitgewerkt en is er de kans voor die twee elkaar beter en dieper te leren kennen. Aangezien ik het concept van het boek erg leuk vond (en omdat ik stiekem wel van gory boeken houd), en hun liefde beter uitgewerkt gaat worden, denk ik dat ik toch maar een poging ga wagen en het tweede deel ga lezen.

Sterren

Kraampjes

Kraampjes Reviews and Roses stand op YALFU

Dan waren er dus ook nog allemaal kraampjes. Sowieso vond ik het leuk om enkele kraamhouders voor het eerst te ontmoeten, of om vrienden, zoals Esmee die die dag de stand van Letters & Lights bemande, weer te zien.

Kraampjes die je kon vinden op Yalfu waren: uitgeverijen Dutch Venture Publishing en Godijn Publishing, webshops Till & DillJuni JarsProud Book JunkRomemadecandlesLetters & Lights, de Nederlandse Goodreads Hebban, subscription box BOOX, en mij dus! Ik deelde een kraampje samen met Dutch Venture Publishing.

Hoewel ik door mijn andere “petjes” dus niet de hele dag bij mijn kraam ben geweest, heb ik die momenten dat ik er wel was, héél veel energie van jullie gekregen. Wauw! Het was zó fantastisch. Ik heb enorm veel reacties gekregen op de met de hand beschilderde totebags, en ook de buttons, kaarten en stickers liepen goed. Het tasje dat ik ook Becky cadeau heb gedaan is zelfs compleet uitverkocht!

Hoewel er ‘s ochtends even een pinstoring was bij iedereen die dat merk pin gebruikt – wat best veel standhouders waren – kon er ook contant betaald worden en deed de pin het weer na de eerste helft van het programma.

Sterren

De tweede helft van het programma

Tijdens de tweede helft van het programma zat ik samen met Irene in het publiek.

Tiny Fisscher en Sophie Pluim

Tiny Fisscher en Sophie Pluim Schetsen Sophie Pluim

Edward van de Vendel – die inderdaad goede interview skills heeft – kondigde Tiny Fisscher en Sophie Pluim aan. Tiny is de schrijfster van het bij Blossom Books uitgegeven boek Romeo & Julia, en Sophie Pluim deed hiervoor de illustraties.

Dit interview is heel verhelderend voor mij geweest, want ik had dus totaal niet door dat deze Romeo & Julia niet een hertelling is maar een hertaling. Het is niet zoals Hof van Doorns en Rozen die het verhaal van Belle en het Beest erin verwerkt. Romeo & Julia is het verhaal zoals het was, maar dan vergemakkelijkt voor jongeren. Ik zie mijzelf namelijk ook geen oud-Engels of of oud-Nederlands lezen. Romeo & Julia is één van mijn favoriete verhalen, maar ik heb het uit films, toneelstukken en van het internet. Ik kijk er dan ook belachelijk veel naar uit om dit boek te lezen. Zodoende heb ik het boek een week later ook direct gekocht bij Blossom Books. Tijdens het interview zagen we ook allemaal schetsen van Sophie Pluim voorbij komen.

Becky Albertalli

dward van de Vendel en Becky Albertalli

Ik denk dat ik wel kan zeggen dat Becky Albertalli de hoofdact was van dit event. Helemaal terecht ook, want haar boeken zijn fantastisch en zijzelf is ook de meest lieve vrouw ooit.

Edward van de Vendel interviewde ook haar. Wat op zich wel grappig was, is dat hij diverse vragen stelde die ik ook had gesteld tijdens het interview eerder die dag. Hierop wist ik dus al haar antwoorden, haha.

Het interview was megaleuk. Voor diegenen die er niet bij konden zijn heb ik het live uitgezonden via Instagram. Helaas is dat nu niet meer terug te zien gezien dat maar 24 uur online blijft. Becky Albertalli is een enthousiaste verschijning en weet dit enthousiasme ook over te brengen op het publiek. Het interview had nog veel langer mogen duren, maar Edward heeft zeker uit de tijd gehaald wat erin zat. We hebben ervan genoten.

Sterren

Signeren

Auteurs Yalfu 2018 Hayley Barker Wachtrij Wachtrij

Zodra Edward van de Vendel de tweede helft van het programma had afgesloten was het een stormloop naar beneden. Hier stonden niet alleen de kraampjes, maar zou ook de signeersessie plaatsvinden aan een lange tafel met alle auteurs naast elkaar. Hiervoor was te weinig tijd ingepland (van half 4 tot half 5). Hierdoor stonden er uiteindelijk mensen nog in de rij, terwijl enkele auteurs al weg moesten. Nadelig was ook dat als je alleen voor bijvoorbeeld Erna Sassen in de rij stond, je achter iedereen stond die ook een handtekening van Becky wilden.

De signeersessie liep dan ook meer dan een uur uit. Gelukkig heeft de organisatie er wel alles aan gedaan om iedereen die een handtekening wilde van een auteur die (bijna) weg moest, deze nog wel kon krijgen. Zo ook ik. Ik stond in de rij voor Hayley Barker en Buddy Tegenbosch.

Buddy Tegenbosch was overigens weer net zo fantastisch als anders. Ik vond het jammer dat ik het programmaonderdeel had gemist met hem, maar we hebben nog even gezellig bij kunnen kletsen tijdens het signeren. Uiteraard heb ik ook even gevraagd wanneer we een nieuw boek kunnen verwachten, maar dat wordt vermoedelijk pas volgend jaar zomer.

Sterren

Goodiebag

Goodiebag Yalfu 2018

De bezoekers van Yalfu gingen niet naar huis zonder goodiebag! De goodiebag bevatte twee boeken, waarvan één aangekondigd was, en de ander volgens mij al eens in de goodiebag had gezeten bij Yalfest.  Het gaat om het net verschenen De Laatste Magiër door Lisa Maxwell en De Glazen Troon door Sarah J. Maas. Beide boeken die ik nog erg graag wil lezen.

De goodiebag zelf bestond uit een totebag van Young & Awesome. Een mooie stevige tas met geweldige opdruk. Er zat ook nog een Young & Awesome pen in.

Verder vond je er vond je vooral promotiemateriaal in de goodiebag en de wereld aan boekenleggers, en een kaart uit de shop van Letters & Lights.

Al met al een hele mooie goodiebag, al overheersten de boekenleggers misschien wel een beetje. En dat zegt iemand die boekenleggers spaart, haha.

Sterren

Einde

Met Grietsje en Irene

Een veelgehoorde opmerking was dat de mensen die achteraan in de rij stonden, geen bezoek meer hebben kunnen brengen aan de kraampjes. Deze zouden namelijk ook tot half vijf staan. Samen met Grietsje en Irene zijn wij nog een uur langer gebleven en ruimden uiteindelijk als laatste kraam toch onze spullen op (we moesten immers nog helemaal terug naar Friesland, eten, en de volgende dag weer werken). Hiermee hopen we dat we enkele bezoekers nog een plezier hebben kunnen doen. Een echte afsluiting was er verder niet.

Hoewel het event dus zeker geslaagd is, zijn er nog wel wat verbeterpunten. Gelukkig kun je daarvan leren. Ik heb het in elk geval erg gezellig gehad, en ook Grietsje en Irene hebben van het event genoten.

Was jij bij Yalfu 2018? Wat vond je ervan?

Deze post is al 1028 keer gelezen

Ook interessant:

Geplaatst op 15 oktober 2018 door Jessica

Categorieën: Activiteiten, Boeken / Tags:

Geef een antwoord