Categorieën: Activiteiten, Reizen / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Recensie | Ontwerpen Albelli Fotoboek

Met de zomervakantie van 2018 in aantocht moest ik mij toch wel even achter de oren krabben. Ik had namelijk nog stééds geen fotoboek gemaakt van onze vakantie van 2017. En dat terwijl ik de foto’s zelfs al had uitgezocht! Weet je wat het was? Ik heb vanaf 2012 elke vakantie vastgelegd in zogenaamde Magini fotoboekjes. Maar de website waar ik die altijd bestelde, haalde deze afgelopen jaar uit hun assortiment. Albelli benaderde mij dus op precies het goede moment over hun Albelli Fotoboeken. Ze gaven mij een tegoed van €50,- plus gratis verzendkosten en ik mocht helemaal zelf bepalen wat voor fotoboek ik wilde bestellen en hoe ik deze vorm zou geven. Kijken jullie mee naar mijn proces?

Stap 1: Een fotoboek uitzoeken

Allereerst bezocht ik albelli.nl. Direct in de menubalk zie je al de optie ‘Fotoboek’ staan, en ben je slechts enkele stappen verwijderd van het ontwerpen van jouw unieke fotoboek. Als je klikt op ‘Fotoboek maken’ zie je direct allerlei opties staan met betrekking tot het ontwerpen van een fotoboek.

Je kunt kiezen uit diverse soorten en maten fotoboeken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een liggend, staand of vierkant exemplaar, maar kun je ook nog het formaat kiezen: S, M, L of XL. Bij het formaat M, kun je ook kiezen voor een ringband met transparante kaft.

Je krijgt later ook nog diverse opties met betrekking tot de kaft. Ga je bijvoorbeeld voor een foto op de kaft, dan kun je kiezen tussen een harde en zachte kaft. Maar je kunt ook kiezen voor een leren kaft of een linnen kaft, waarbij je meerdere kleuropties hebt.

Er zijn nog enkele opties, maar daar zal ik straks op ingaan.

Stap 2: Offline of online ontwerpen

Je kunt jouw unieke fotoboek zowel online als offline ontwerpen. Het offline fotoboekprogramma kun je gratis downloaden, en is volgens de website de meest gekozen optie. Ikzelf houd er echter niet van om allerlei programma’s te downloaden, dus ik ben voor het Online fotoboekprogramma gegaan. Je krijgt dan het verzoek om Flash in te schakelen, of, als je Flash niet wilt inschakelen, alsnog het Offline fotoboekprogramma te kiezen.

Stap 3: Het formaat kiezen

Nadat ik had gekozen voor het Online fotoboekprogramma, moest ik een keuze maken in het formaat en soort fotoboek. Ik ben uiteindelijk gegaan voor een liggend fotoboek in maat L.

Stap 4: Extra opties

Extra opties

Vervolgens komt er een pop-up omhoog. Daar kan ik kiezen of ik een fotokaft wil toevoegen (€5,- extra) en of ik wil kiezen voor de optie Platliggend premium (€0,25 per pagina extra).

Gezien een linnenkaft mij enorm aansprak omdat het luxer oogt, heb ik gekozen voor ‘Nee, bedankt’. Naast dat ik dacht dat een linnenkaft luxer en in mijn ogen mooier oogt, scheelt het je dus ook nog eens €5,-!

Wel ben ik gegaan voor de optie Platliggend premium. Dit betekent namelijk dat de pagina’s bij de naad helemaal plat komen te liggen. In plaats van dat ze opbollen. Ik denk dat de foto’s dan mooier uitkomen.

Stap 5: Foto’s importeren

Oké, nu kan je beginnen aan het binnenwerk! Ik heb eerst alle foto’s geïmporteerd. Dit gaat heel makkelijk; je klikt op de knop ‘Foto’s importeren’ en kiest welke foto’s je in jouw fotoboek wilt hebben. Het inladen duurde bij mij behoorlijk lang. Maar goed, ik laadde dan ook 151 foto’s in, haha. Bij een test op een vergelijkbare website, duurde het ongeveer even lang.

Stap 6: Jouw fotoboek indelen

Complete pagina plus collage

Gebruik van kader

Zodra de foto’s ingeladen waren ben ik de foto’s in het fotoboek gaan plaatsen. Het fotoboek is standaard gevuld met diverse pagina-indelingen. Waar ik dit op enkele pagina’s heb gehouden. Heb ik ook regelmatig zelf een andere pagina-indeling gekozen.

In het tabblad links klik je hiervoor op de knop ‘Pagina-indeling’. Je krijgt dan opties te zien voor pagina’s met 1, 2, 3 of 4 foto’s, voor 5 of meer foto’s, en er is zelfs een Mozaïek optie.

Ook kun je jouw foto’s voorzien van kaders. Er zijn vele soorten kaders waar je uit kunt kiezen. Ik ben uiteindelijk gegaan voor een kader bij enkele foto’s die het begin aanduiden van een nieuw “hoofdstuk”.

Waar ik geen gebruik van heb gemaakt, maar waar je wel voor kunt kiezen zijn:

  • Het gebruiken van een achtergrond van Albelli (bijv. een specifieke kleur of een achtergrond passend bij een thema zoals Vaderdag). Ikzelf heb uiteindelijk altijd één van mijn eigen foto’s als achtergrond gebruikt;
  • Clipart toevoegen (ook hier kun je weer clipart behorende bij diverse thema’s uitzoeken)

Stap 7: Extra pagina’s toevoegen

Fotoboek Albelli

Fotoboek Albelli

Fotoboek Albelli

Het fotoboek kwam standaard met 24 pagina’s. Hieraan had ik niet genoeg. Je kunt extra pagina’s toevoegen per 2. De kosten hiervoor zijn €1,70 per 2 pagina’s. Ik heb uiteindelijk 24 extra pagina’s toegevoegd om alle foto’s kwijt te kunnen die ik erin wilde. Dit had minder kunnen zijn, maar sommige foto’s vind ik gewoon te mooi om op te nemen in een collage; die verdienen een complete pagina. Het liefst geef ik ze allemaal een eigen pagina, maar dat wordt toch echt wat te prijzig.

Stap 8: Controle

Wanneer je op ‘Bestel dit fotoboek’ klikt, wordt je nog eenmaal gevraagd of je wel of geen fotokaft wilt, waarna je eventueel nog een melding krijgt met betrekking tot problemen in jouw fotoboek. Pagina’s waarop iets niet helemaal goed staat worden gekenmerkt met een oranje driehoek met een wit uitroepteken. Dit ziet er allemaal heel duidelijk uit. Zet nadat je eventuele problemen hebt verholpen een vinkje voor ‘Ik ben tevreden en begrijp dat mijn fotoboek wordt afgedrukt zoals weergegeven in dit programma’ en klik op ‘Bestellen’.

Stap 9: De laatste opties

Kaft

Nu zet je de puntjes op de i voor jouw fotoboek. Ik koos voor een linnenkaft, ook wel ‘Standaardkaft’ genoemd. Hier kun je ook kiezen welke kleur je de kaft wilt geven. Ik ben gegaan voor rood omdat dit mijn lievelingskleur is. Ook kun je de titel opgeven die rechts onder op de kaft komt te staan. Ik wilde er neerzetten ‘Vakantie 2017 – Frankrijk & Italië’, maar helaas bleek die tekst te lang te zijn. Dus ben ik gegaan voor ‘Vakantie 2017’.

Vervolgens kun je ook kiezen of je hoogglans op jouw pagina’s wilt of niet. Dit kost je nog eens €0,20 per pagina. Hoewel het mij wel mooier had geleken, vond ik dat iets te prijzig worden.

Stap 10: Wachten op je bestelling

Klik nog even verder, betaal jouw fotoboek en dan is het wachten tot jouw fotoboek binnenkomt. Laten we nog even kijken naar het kostenplaatje, de wachttijd en mijn oordeel over het fysieke fotoboek. Het ontwerpproces was in elk geval een fluitje van een cent.

Het kostenplaatje

Kostenplaatje

Ikzelf heb uiteindelijk dus gekozen voor een fotoboek maat L liggend. Met 24 extra pagina’s en inclusief de optie Platliggend premium. Dit brengt de kosten in totaal op €53,30. Hier komt vervolgens nog €4,95 verzendkosten overheen. Dit vind ik wel vrij prijzig voor een fotoboek – ook al ben je  en zou ik er persoonlijk niet voor neerleggen. Ik zou er dan voor kiezen om minder pagina’s op te nemen en een strengere selectie te doen qua foto’s die ik in het fotoboek wil. Op een vergelijkbare website – ja ik heb speciaal op een andere website ook eenzelfde fotoboek gemaakt – zou ik voor mijn fotoboek €59,79 kwijt zijn. Het scheelt uiteindelijk dus ongeveer een euro, in het voordeel van Albelli.

De wachttijd

Ik bestelde mijn fotoboek op dinsdag 29 mei en ontving het fotoboek op vrijdag 1 juni. Gelukkig kwam de postbode nét op tijd voordat we vertrokken voor een lang weekend weg.

Hoewel je natuurlijk altijd liever ‘vandaag besteld, morgen in huis’ wilt, vind ik deze bezorgtijd heel normaal. Ze beloven binnen vijf werkdagen bezorgd, en dat doen ze ook.

Het eindoordeel

Een fotoboek bestellen bij Albelli heeft eigenlijk geen uitleg benodigd, want het is hartstikke makkelijk. Qua prijs is het fotoboek vergelijkbaar met andere websites. De kwaliteit van het fotoboek vind ik ook erg goed. De pagina’s zijn zeer stevig; dit was echt iets dat mij opviel. Dit vind ik absoluut een pluspunt. Ook ben ik zeer blij dat ik heb gekozen voor de optie Platliggend premium. De foto’s komen zo inderdaad nog mooier uit. Ook vind ik de linnenkaft erg mooi! Het fotoboek ziet er erg chique uit op tafel of in de kast. Ik ben tevreden. Al blijft het natuurlijk een prijzig iets, zo’n fotoboek, als je het compleet naar jouw wens wilt en met alle extra opties.

Benieuwd naar het gehele fotoboek?

Ik heb een gratis product ontvangen van Albelli in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het product of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 5392 keer gelezen


Geef een reactie

3 responses to “Recensie | Ontwerpen Albelli Fotoboek

  1. Pim

    Dankjewel voor deze lijst stappen voor de aanschaf en ontwerp van je eigen fotoboek. Wat gaaf om op zo’n georganiseerde manier de vakantieherinneringen te bewaren. Zoals jij het uitlegt, lijkt het ineens niet zo ingewikkeld meer.