Categorieën: Activiteiten, Boeken, Films, Tv-series / Tags: , , , , , ,

Geschreven door Jessica

Verslag | Amsterdam Comic Con 2016

Het is alweer een tijdje geleden dat ik Amsterdam Comic Con bezocht. Ik kwam er helaas niet aan toe om dit verslag eerder te schrijven, maar wilde nog wel graag vertellen over de indruk die ik van deze eerste Amsterdam Comic Con heb verkregen. Amsterdam Comic Con komt van diegenen die ook achter de vele andere Comic Cons in europa zitten, zoals London Film & Comic Con. Er werden daarnaast grotere namen aangekondigd dan voor Dutch Comic Con, dus de verwachtingen waren, alles tezamen, zeer hoog.

Kosten

Amsterdam Comic Con Welkom

Hoewel er nog niet veel gasten waren aangekondigd had ik al direct een Early Bird ticket gekocht. Ik dacht namelijk dat dat het wel waard zou zijn als het veel groter zou zijn dan Dutch Comic Con. Dit kaartje koste mij €26,-.

Natuurlijk blijft het daar niet bij. Wil je namelijk een handtekening of een foto dan ben je ook al gauw €30,- per stuk kwijt. Hoewel ik even heb getwijfeld een photo-op te kopen voor James Marsters heb ik uiteindelijk besloten dit niet te doen. Ik vond het toch te prijzig, en hoewel ik fan van hem was vroeger, is hij niet mijn idool of iets dergelijks.

Ook waren er twee Q&A’s waar je €10,- voor moest betalen. Wat ik jammer vond, omdat dat de enige twee waren die mij wel leuk leken. Ik besloot de dag van te voren dan toch een kaartje te kopen voor de Q&A van James Marsters. Ik had geen photo-op gekocht en zo kon ik in elk geval zelf een paar foto’s maken.

Website/Facebook

Amsterdam Comic Con hal

Ik hou ervan om mij op dit soort evenementen voor te bereiden. Nog even kijken welke gasten komen, een plattegrond bekijken, zien wat voor parkeermogelijkheden er zijn, etc. Wat ik echter merkte is dat er maar weinig werd gecommuniceerd op hun website. Dit alles gebeurde eigenlijk allemaal via Facebook, dus je moet ze aandachtig volgen om up-to-date te blijven.

Zo kon je bijvoorbeeld goedkoper parkeren bij de RAI door je kaartje vooraf online te kopen. Dit heb ik gelukkig gedaan doordat ik de aankondiging las op Facebook. Hierdoor koste het parkeren bij de RAI slechts €8,-. Helaas had niet iedereen dit gelezen die in de auto kwam. Zo las ik dat sommige andere €27,- hebben neergeteld.

Gasten

Amsterdam Comic Con Sean Lord of the Rings

Er zouden vele gasten komen. Nog steeds geen mega grote acteurs die ik wel eens zou willen ontmoeten, maar wel velen waar ik enthousiast van werd. Ik was bijvoorbeeld wel enthousiast over James Marsters, Kristian Nairn, Julie Benz, Jodi Lyn O’Keefe… Maar helaas heeft letterlijk iedereen waar ik voor kwam – op één na – afgezegd. Ik snap dat het voor kan komen dat iemand afzegd, maar er waren echt heel veel afzeggingen. En als juist één van die gasten je heeft overgehaald om naar Amsterdam Comic Con te gaan is dit wel heel erg zuur.

Maar ook de mededeling dat Kristian Nairn toch niet zou komen. Dat was pas in de ochtend op die 27e augustus, toen ik nog in de auto zat, gemeld op Facebook. Ik was na de Q&A van James Marsters even van plan geweest misschien toch nog naar de Q&A met hem te gaan en de tijd daartussen gewoon te wachten, maar achteraf las ik dus op Facebook dat hij er überhaupt niet was. Op zich is het handig dat dit soort informatie ook op locatie wordt verspreid voor diegenen die niet de hele dag op social media zitten. Anders had ik namelijk voor niks gewacht.

Aankomst

Ikzelf had dus gelukkig een Early Bird ticket. Om 9 uur kwam ik aan in de parkeergarage. Het was ontzettend makkelijk te vinden. Je komt van de Ring af en je bent er eigenlijk al. Toen ik uit de auto stapte bleek ik ook nog eens vlakbij de uitgang van de parkeergarage – en dus de ingang van de RAI – te staan. Ideaal. Wat ik wel miste was iets als een grote banner buiten met daarop groot Amsterdam Comic Con ofzo, want er was nu eigenlijk geen aankleding.

Entree

Amsterdam Comic Con Entree

Eenmaal buiten zag ik een lang rij staan. En links een deur waar hooguit vijf mensen voor stonden. Ik wist niet zeker of ik in die rij moest gaan staan, dus liep ik maar naar de linker deur. Als er twee ingangen waren, waarom stond er dan niemand voor die linker? Pas later kwam het besef dat die lange rij bestond uit mensen met tickets voor entree om 11 uur, en de linker voor entree om 9 uur. Toen was ik toch wel blij met mijn early bird ticket. En niet alleen daarom, maar daarover meer onder het kopje “Hallen”.

Bij binnenkomst kreeg ik een bandje om mijn pols en kreeg ik de mededeling dat ik verder mocht lopen. Na een paar stappen bleef ik staan. Ik wachtte op de persoon die mij een programmaboekje zou uitreiken. Links zag ik een tafel staan met een rij mensen ervoor. Was dat de plek met programmaboekjes? Een medewerker sprak mij aan en vroeg naar mijn ticket. Weer kreeg ik de mededeling dat ik door mocht lopen. Nog altijd wist ik niet wat ik moest doen of waarheen ik moest gaan.

Amsterdam Comic Con - Entree DeLorean

In de hal bij de ingang stond de DeLorean met een wassenbeeld van Doc en McFly (deze laatste heb ik zelfs over het hoofd gezien). Dit was overigens ook het enige speciale item dat aanwezig was. Verderop stonden trappen om omhoog te gaan. Ik maakte wat foto’s en ging vervolgens met de trap omhoog. Hier kwam ik tot de ontdekking dat Comic Con hier pas echt begon.

Ik hoorde ook dat door de lange rijen velen niet op tijd waren voor hun photoshoot, dat lijkt mij echt vreselijk. Wederom communiceerden ze via Facebook dat een aantal helemaal op het eind van de dag alsnog de photoshoot mochten doen, maar aan de reacties te zien kwam die mededeling bij velen pas aan toen ze al thuis waren. Jammer, weer iets dat niet zo goed verliep.

Hallen

Amsterdam Comic Con tweede hal

Dutch Comic Con had meerdere hallen waarover de activiteiten verspreid waren. Een speciale hal voor merchandise, en diverse andere ruimtes voor sprekers, handtekeningen, fotoshoots, etc.

Bij Amsterdam Comic Con bleken er slechts twee hallen te zijn. Eén met daarin zowel de merchandise, het handtekeningengedeelte, het fotogedeelte en het cosplay gedeelte. De andere hal bevatte ongeveer drie eettentjes, zitplekken en tafels, en het gedeelte waar de Q&A’s gehouden werden. Later hoorde ik ook dat helemaal achterin ruimte was voor de professionele worstelaars. Het viel dus erg klein uit.

Ik stapte de hal met onder andere merchandise binnen en had het binnen twee uur allemaal wel gezien. Uiteindelijk was ik erg blij met mijn early bird kaartje, want na 11 uur was het er niet meer te doen. Megadruk! In die eerste twee uur heb ik in alle rust rond kunnen lopen en alles rustig kunnen bekijken. En toen ik in de middag met Mike van Mike’s Movie Review nog een tweede rondje deed kon je amper nog wat zien. Echt wel een aanrader dus zo’n early bird kaartje.

Onhandig was de positionering van de acteurs om handtekeningen te halen. Dit was recht tegenover een aantal merchandise stands. Zowel de rijen als de bekijkers van de stands moesten door elkaar heen. Daarnaast waren de rijen erg rommelig, wie stond nou in welke rij? Ikzelf hoefde dit gelukkig niet mee te maken omdat ik geen handtekening gekocht had. Maar als ik dat wel had gedaan was ik wederom gebaat geweest bij het early bird kaartje. Toen was het namelijk nog heerlijk rustig en was je vrij snel aan de beurt.

Netflix

Amsterdam Comic Con - Netflix

Als eerste ben ik naar de Netflix stand gegaan. Daar wilde ik het liefst heen gezien ik op Facebook had gelezen dat je er leuke dingen kon doen. Ik vond deze toevoeging echt heel tof omdat je hierdoor ook zelf actief iets kon doen. Zo tilde ik een auto op met de superkracht van Jessica Jones; je moest de auto overigens echt lichtelijk optillen en dat was best zwaar. Ik hing aan een hoog gebouw in de wereld van Daredevil. Ik sloeg glas kapot zonder hier letsel aan over te houden zoals Luke Cage. En als laatste kon je nog een rol spelen in bijvoorbeeld Stranger Things, maar dat heb ik niet gedaan. Ook kon je een gratis poster van bijvoorbeeld Jessica Jones ophalen.

Dit was trouwens niet de enige aanwezigheid van Netflix. Ze hadden ook zitruimte met heerlijke zitzakken op twee locaties in de hal. En er stond een foodtruck: Netflix & Grill.

Merchandise

Amsterdam Comic Con - My Moviestuff

De merchandise die verkrijgbaar was, was wel leuk, maar niet heel bijzonder. Leuk was natuurlijk dat ik Wendy en Bram tegenkwam van My Moviestuff. Het zijn dit soort evenementen waarop we elkaar “live” zien en weer eens kunnen bijkletsen. Ontzettend leuk en Wendy was zelfs als één van de weinigen met een stand in cosplay gegaan!

Voor de verandering kocht ik dit keer eens van die lucky bags, maar man, wat is dat een afzetterij. Ik kocht voor een tientje een lucky bag van Marvel, waarin slechts twee items zaten en ook nog eens van Spider-Man. En voor €12,50 kocht ik één met items van Supernatural. Een aantal items waren wel leuk, maar al met al was het de prijs echt niet waard.

Amsterdam Comic Con - Aankopen

Ook kocht ik de voorkant van een krantenpagina van Harry Potter voor mijn broertje als verrassing. Het zag er echt heel gaaf uit, alleen de foto’s bewogen niet, haha.

En tot slot kocht ik nog een boek. Boekenwurm dat ik ben. Net als op Dutch Comic Con was Zilverspoor weer aanwezig, en heb ik een leuk gesprek gehad met één van de auteurs.

Uiteindelijk was er verder veel van hetzelfde. Leuk was natuurlijk wel dat ik Patricia van Mcurl tegenkwam bij de stand van Dirtees en ik hier ook wat andere filmliefhebbers heb ontmoet.

Lunch

Ik had met Gwen van Be Cool, Sodapop en haar zus afgesproken om samen te lunchen. Tijdens de Filmblog Get Together hadden we elkaar amper gesproken dus dat konden we nu ruimschoots inhalen.

We hadden niet veel standjes met eten gezien en wat we zagen was erg druk, dus liepen we de trap op naar het restaurant dat ook open was. De rij ging vrij snel en het eten (een hamburger met friet) was eigenlijk best lekker. Alleen was het jammer dat er daar te weinig zitplek was. We hebben het wel erg gezellig gehad, dus dat was zeker een pluspunt. En ook las ik dat de hamburgers van de standjes beneden niet te eten waren, dus hebben we het in feite getroffen, haha.

Activiteiten

Amsterdam Comic Con - Props en activiteiten

Er waren natuurlijk ook een aantal activiteiten. Blijkbaar was er ook een worstelwedstrijd, maar dat heb ik überhaupt niet meegekregen. Ook was er een Marvel vs DC shoot, maar hier heb ik totaal niks van meegekregen en ik wist ook niet waar het was of hoe laat. Ik deed dan wel niet aan cosplay, maar het is jammer dat dit soort informatie zo moeilijk vindbaar was.

Verder kon je Q&A’s bijwonen, filmprops bekijken, op de foto met de Tardis uit Doctor Who en de nieuwste Final Fantasy spelen. O, en je kon vet gaaf op de foto in The Walking Dead. Maar gezien ik niks met die serie heb ben ik niet op de foto geweest, maar dit soort dingen vind ik wel echt ontzettend leuk.

Q&A Robert Englund

Amsterdam Comic Con - Robert Englund

Toen ik om 11 uur eigenlijk alles wel gezien had en vervolgens ook al gekletst had met Patricia, wist ik niet zo goed wat ik nog kon doen. Ik had pas om 1 uur afgesproken te luchen met Gwen en haar zus en pas om 2 uur was de Q&A van James Marsters. En gezien ik voor dit laatste geld had betaald wilde ik ook nog niet naar huis.

Dus besloot ik de Q&A van Robert Englund bij te wonen. Ik verbaasde mij erover dat er nog zoveel plek was om te zitten. Het aantal stoelen was niet veel meer dan bij Dutch Comic Con, maar er waren nog zoveel lege plekken. Helaas vond ik niet alles goed te verstaan en heb ik zijn films nooit gekeken, maar het was wel leuk om naar deze man te luisteren.

Q&A James Marsters

Amsterdam Comic Con - James Marsters

Om twee uur was dan eindelijk de Q&A van James Marsters. Helaas was hij wat verlaat dus moesten we even wachten. Gelukkig werd een deel van de tijd overbrugt met leuke trailers.

Maar om ongeveer twintig over twee was hij er en is het een hele leuke Q&A geworden. Het is zo’n leuke man en het was een hele leuke Q&A dus ik ben blij dat ik hier heen ben geweest. Die man beeld toch ook wat jeugdsentiment uit gezien hij in mijn allereerst serieverslaving speelde: Buffy the Vampire Slayer. Hij vertelde erg leuk en er werden interessante vragen gesteld.

Wat echter jammer is, is dat er gaten zaten tussen de schotten die de Q&A omhulden. Zo konden ook mensen zonder kaartje binnenlopen. Een aantal werden gespot en werden weer naar buiten gebonjourd, maar als je gewoon bij de opening ging staan kon je de Q&A ook prima volgen. Het enige voordeel dat wij – diegenen met een kaartje – hadden was dat we konden zitten. Erg jammer. Waarom moesten wij er dan in hemelsnaam voor betalen?

Volgend jaar

Amsterdam Comic Con The Walking Dead

Groots hadden ze een datum aangekondigd welke mij prima uitkwam. Helaas waren er veel klachten omdat het met een ander evenement samen zou vallen. Dus besloten ze het te verplaatsen naar een datum die mij minder goed uitkomt. Ik twijfel nog of ik erheen ga, maar ik ben wel nieuwsgierig of ze zichzelf verbeteren na alle feedback die ze hebben gehad na deze eerste keer in Nederland. Ik zie dus nog wel even of ik weer ga volgend jaar. Voor de geïnteresseerden: het vindt plaats op 2 en 3 september 2017. P.s. ze organiseren ook een Comic con in maart in Rotterdam.

Conclusie

Het was gezellig dankzij de vele leuke mensen die aanwezig waren, maar verder ik had het vrij snel gezien. Na de Q&A van James Marsters ben ik lekker naar huis gegaan en was ik mooi op tijd voor het avondeten. Ik miste een programmaboekje en plattegrond, dit is echt wel een belangrijk verbeterpunt voor de volgende keer. Ook moeten ze niet alles in twee hallen proberen te stoppen, het oogt rommelig en doet geen recht aan de verschillende activiteiten. Een early bird ticket is een must als je alles in rust wilt bekijken en niet in een lange rij wilt staan. Ik had er gewoon meer van verwacht gezien ze dit soort cons al jaren organiseren in het buitenland.

Ben jij geweest? Wat vond jij ervan?

Deze post is al 2982 keer gelezen


Geef een reactie

10 responses to “Verslag | Amsterdam Comic Con 2016

 1. Ik vond het zelf ook heel erg rommelig en ik vond het echt belachelijk dat je extra moest betalen voor sommige Q&A’s. Verder heb ik me zeker wel vermaakt maar het kon zoveel meer zijn.

 2. Mooi verslag, Jessica! Ik vond het erg gezellig met je! 😀

  Die lucky bags koop ik ook niet meer. Had er vorig jaar één gekocht van The Walking Dead op Dutch Comic Con en er zaten 3 crappy buttons in en een crappy sleutelhanger die op een button leek.

 3. Ik ben het met je eens, ze hadden echt wel een programmaboekje mogen maken, en de zalen beter inrichten was ook wel fijn geweest. Ik snap op zich dat het niet helemaal geweldig was, omdat ‘t voor hun de eerste keer was hier, en waarschijnlijk hebben ze gewoon niet genoeg ruimte gekregen van de RAI zelf. Maar ik hoop gewoon dat ze volgend jaar luisteren naar kritiek en dat het gewoon twee fijne cons worden!

 4. Ik blijf het grappig vinden dat we elkaar zo misgelopen hebben. Ik was namelijk ook gewoon bij die Q&A’s, maar ik heb je helemaal niet gezien, haha. Al was het natuurlijk ook vreselijk druk, dus helemaal vreemd is het niet.

  Overigens, eindelijk iemand anders die ook geen handtekeningen en foto’s heft gekocht! Vrijwel iedereen die ik sprak daar had tenminste 1 handtekening o.i.d. gekocht en ik begon me al Scrooge te voelen omdat ik niks had gekocht. Maar ik had dus hetzelfde als jou, het was de prijs niet echt waard, vooral omdat ik van niemand een huge fan was.

  • Haha, inderdaad knap dat we elkaar ondanks alles toch gemist hebben (of heb je je gewoon stiekem voor mij verscholen? Haha.)

   En precies, als er dan ooit iemand komt waar ik wel echt huge fan ben, dan geef ik het geld er wel aan uit, maar dit keer vond ik het niet nodig.