Categorieën: Beter Bloggen / Tags: , , ,

Geschreven door Jessica

Beter Bloggen | Netwerken

Beter Bloggen Challenge

In de Beter Bloggen Challenge zijn we aangekomen bij de laatste maand en behandel ik vandaag dan ook het laatste thema. Laat ik eerst beginnen te zeggen dat ik jullie reacties op de Beter Bloggen blogjes hartstikke leuk vond! Toen de challenge begon bestond Reviews & Roses pas net een half jaartje en ik vroeg mij af of ik andere (nieuwe) bloggers wel iets kon leren. Ik was zelf immers nog een beginnend blogger, en zo voel ik mij trouwens nog steeds, een beginnend blogger.

Maar ik heb zoveel leuke reacties ontvangen waarin jullie aangaven de Beter Bloggen blogjes erg nuttig te vinden en er altijd wel iets in stond dat jullie konden gebruiken of nog niet wisten. Ik wil jullie bedanken voor deze leuke reacties en ben heel blij dat jullie het nuttige artikelen vonden. Ik hoop dat ik over dit laatste thema ook nog wat leuke tips en trucs kan geven en jullie van nuttige informatie kan voorzien.

Beter Bloggen Challenge PlanningNetwerken

Het thema van de maand september is Netwerken. Normaal gesproken plaats ik hier kort een stukje over wat Craving Pages, de blog die deze challenge organiseerde, verstaat onder dit thema. Maar Craving Pages is inmiddels opgeheven en de informatie over de Beter Bloggen Challenge niet beschikbaar. Daarom heb ik ervoor gekozen dit keer een algemenere beschrijving te nemen, want wat is netwerken? Netwerken is “het leggen en onderhouden van contacten met andere mensen die je mogelijk ooit voordeel kunnen opleveren.” Klinkt interessant!

Mijn ervaringen

Netwerken is een onderwerp waar ik nog veel over kan leren, ook al kwam het om de haverklap aan bod tijdens mijn opleiding. Netwerken associeerde ik daar eigenlijk met iets saais, maar sinds ik klaar ben met mijn studie heb ik geleerd dat netwerken ook op een leuke manier kan en dat je soms niet eens door hebt dat je aan het netwerken bent. Hoe dan ook kan netwerken heel handig zijn!

Eigenlijk netwerk ik heel onbewust. Ik hou ook helemaal niet van het verplicht netwerken. Expres mensen aanspreken met het idee dat ik hun wel goed zou kunnen gebruiken past niet in mijn plaatje. Als ik iemand aanspreek is dat uit interesse, omdat ik diegene wil leren kennen of bewondering heb voor wat diegene doet.

Een voorbeeld

Een voorbeeld zit in dat ik deze week bij Jouw Marktkraam was. Ik was er alleen om wat spulletjes in mijn kraam te leggen, maar er was ook een vrouw die een eigen bedrijfje heeft, en die ook een kraam heeft bij Jouw Marktkraam. Ze bood me thee aan (kraamhouders komen wel vaker gezellig op bezoek bij Jouw Marktkraam en een bakje thee of koffie drinken) en we raakten aan de praat. Ze vertelde enthousiast over haar bedrijfje en geïnteresseerd stelde ik haar veel vragen. Ze maakt alles zelf, van de waxmelts tot aan de doosjes of zakjes die eromheen zitten, dat triggerde mijn nieuwsgierigheid. Dankzij het boek De dochter van de parfumeur weet ik ook een beetje hoe het werkt om geuren te creëren en dat vind ik bere-interessant. Vooral ook omdat ik het zelf niet zou kunnen.

Na een tijdje moest ik echt weer richting huis vertrekken en vroeg ze mij of ik interesse had in een bepaalde geur die zij aanbood. Zodoende ontving ik van haar een zakje waxmelts met de geur van Lady Million. Ikzelf likete haar facebook pagina en zal nu eerder bij haar waxmelts kopen. Daarnaast heb ik een leuk item om voor jullie te reviewen! En dat alles door een onschuldig gezellig praatje met een mede kraamhouder.

Wees jezelf

Netwerken is in feite ook contact onderhouden met bijvoorbeeld uitgeverijen. Zij sturen jou leuke boeken en op jouw beurt breng jij leuke boeken onder de aandacht bij jouw volgers. Zo klinkt het heel erg zakelijk, maar ik denk dat het gewoon belangrijk is om jezelf te zijn. Wees aardig, en zoek af en toe elkaar op, of dat nou via social media, mail of persoonlijk is maakt niet uit. De meeste contacten die ik heb voelen voor mij heel natuurlijk aan. Daarnaast ben ik niet bewust bezig met netwerken, maar zoek ik meer naar gelijke interesses en gezelligheid.

Netwerken kan trouwens op allerlei manier en met allerlei doelen. Ook als je op zoek bent naar een baan kun je hier wat aan hebben. Zo ben ik aan mijn huidige baan gekomen door een tip van een achternicht. Ze gaf aan dat er intern een opening was en dat het misschien wel zou helpen om een open sollicitatie te sturen. Dit heb ik gedaan, en hoewel ik niet die baan kreeg, werd ik later wel uitgenodigd voor een andere functie.

Concrete tips

  • Maak niet alleen contact met iemand omdat je wat van iemand wil. Wees oprecht geïnteresseerd. De contacten die op een natuurlijke en wederzijds geïnteresseerde manier ontstaan zijn vaak de beste contacten die je hebt.
  • Wees jezelf. Wees geen gemaakt iemand. Dan val je zo door de mand. Misschien dat het helpt in de politiek, maar een voorstander daarvan ben ik zeker niet.
  • Netwerken is geven en nemen. Denk niet alleen aan wat zij jou kunnen bieden, maar ook wat jij hun kunt bieden.

Dit laatste artikel vond ik toch wel lastig om te schrijven omdat ik er niet extreem bewust mee bezig ben. Ik ben gewoon op zoek naar leuke contacten en ben heel tevreden met het plezier dat ik eruit haal.

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van de Beter Bloggen Challenge. Wil je alle zeven artikelen nogmaals lezen? Je vindt ze op de speciale verzamelpagina van de Beter Bloggen Challenge.

Heb jij wat gehad aan deze artikelen? Ik hoor het graag.

Deze post is al 1925 keer gelezen


Geef een reactie

9 responses to “Beter Bloggen | Netwerken

  1. Netwerken is iets wat ik voornamelijk doe op het gebied van werk – ik werk freelance en om steeds nieuwe opdrachten te krijgen is het belangrijk om veel mensen te kennen en te zorgen dat zij jou leren kennen. Voor mijn blog daarentegen netwerk ik nauwelijks; ja ik lees en reageer op andere blogs, maar dat is puur uit interesse. Met uitgeverijen heb ik (voorlopig) geen contact, ik blog voor mijn plezier en niet voor gratis artikelen 😉

  2. Goed stuk en ben het helemaal met je eens :). Ik vind het netwerken op social media bijvoorbeeld ontzettend leuk, maar doe het vooral uit interesse en niet omdat ik wat van de ander verwacht. Het voordeel van bloggen is juist dat je in contact kan komen met medebloggers en als je dat uiteindelijk ook nog wat oplevert is dat alleen maar mooi meegenomen, maar moet naar mijn mening nooit de insteek zijn. Het netwerken met bedrijven ben ik zelf net pas aan het ontdekken, dus daar heb ik nog weinig zinnigs over te zeggen helaas :).

  3. Oops! Toen ik jouw blogpost in mijn Newsfeed zag verschijnen bedacht ik me plots dat ik die laatste editie helemaal vergeten ben en de komende weken staat er echt elke dag iets op de blogplanning. Is zien of ik toch nog iets van dat laatste onderwerp kan maken want net als jij ben ik daar eigenlijk niet echt mee bezig

  4. Misschien een beetje laat, maar ik denk dat ik binnenkort ook maar ga beginnen met jouw Beter Bloggen aandachtspunten, maar ipv van een thema per maand er hopelijk iets sneller doorheen ga.