Categorieën: Boeken, Persoonlijk / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekbloggers enquête #1 | Terugblik op wat ik gelezen heb

Boekbloggers enquête terugblik

Bij Craving Pages kwam ik de boekbloggers enquête tegen. Ik noem mijzelf een omni blogger gezien Reviews & Roses niet toegespitst is tot alleen boeken, maar ik houd van lezen en doe ook veel met boeken op Reviews & Roses, dus ik vul de boekbloggers enquête graag in! Hij is in drie delen opgedeeld. Vandaag zie je mijn Terugblik, morgen het deel Boeken en Bloggen en op de laatste dag van het jaar kun je meekijken tijdens mijn Vooruitblik. Lees je mee?

1. Wat was het beste boek dat je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Gezien ik voornamelijk Chicklit en Young Adult lees wil ik deze vraag onderverdelen in deze twee genres. Ik noem dus bij elk genre een beste boek. Ik moet wel zeggen dat ik deze keuze vrij lastig vond, ook al heb ik niet eens zo heel veel boeken gelezen.

Beste Chicklit: Ik wist het – Chantal van Gastel
De meest recente chicklit die ik heb gelezen en die mij een enorm warm gevoel gaf. Dit boek is met zijn 478 pagina’s eigenlijk nog veel te dun ook; een echte aanrader!

Beste Young Adult: The Selection (serie) – Kiera Cass
Deze keuze was al wat lastiger omdat ik aardig veel favorieten heb dit jaar qua YA boeken die ik heb gelezen. Toch kies ik voor deze serie omdat ik hier zo intens van heb genoten; ja, van alle drie boeken in de serie!

Ik wist het & The Selection

2. Welk boek heeft je het meest teleurgesteld het afgelopen jaar?

Ik las The Spectacular Now omdat ik de film wilde zien, en ik verwachte ook dat het een “spectacular” verhaal zou zijn. Hoewel er zeker leuke stukken in zaten, was het niet “spectacular” en viel het eigenlijk best tegen. Dit boek heeft mij daardoor teleurgesteld.

3. Door welk boek ben je het afgelopen jaar aangenaam verrast?

The Fault in our Stars. Het boek was al een hele hype tegen de tijd dat ik het ging lezen, maar ik wilde wel kijken waarom hij zo populair was. Ik had alleen het idee bij het boek dat het een lastig literair boek zou zijn. Integendeel! Het boek las zo makkelijk weg, en voor zo’n zwaar onderwerp was het boek eigenlijk nog best luchtig geschreven met een grapje hier en daar.

The Fault in our Stars - John Green

4. Als je van alle boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen slechts één titel aan mocht raden.., welk boek zou je dan kiezen?

Dit vind ik een hele moeilijke vraag. Want van de vijftien boeken die ik dit jaar heb gelezen zou ik er zeker elf sowieso aanraden. Dus om daar maar één te van mogen aanraden… moeilijk! Bij vraag één werd mij nog toegestaan om de beste boeken die ik heb gelezen  op te delen in genre, en nu mag ik daar maar één van noemen. Dan ga ik uiteindelijk toch voor The Selection van Kiera Cass. Velen kunnen genieten van dit boek, en het mooie is dat er meerdere delen volgen die ook allemaal goed zijn!

5. Wat is de beste boekenreeks die je het afgelopen jaar hebt ontdekt?

Nu merk ik dat ik vaak hetzelfde antwoord geef hier… want weer ga ik de The Selection Series van Kiera Cass noemen. Ik zou ook best Divergent willen noemen, of The Maze Runner, maar bij Divergent vond ik het derde deel wat tegenvallen en van The Maze Runner moet ik deel twee en drie nog lezen, maar zelfs als ik die wel had gelezen had ik The Selection Series waarschijnlijk wel beter gevonden.

Gesigneerde exemplaren Kiera Cass

6. Welke nieuwe, veelbelovende auteurs heb je het afgelopen jaar ontdekt?

Pfoeh… Als het echt nieuwe auteurs moeten zijn… geen idee. Volgens mij hebben de schrijvers die ik dit jaar gelezen heb allemaal al een boek uitgegeven voor 2014. Dus noem ik auteurs die voor mij nieuw en veelbelovend zijn: Kiera Cass, Veronica Roth en Chantal van Gastel.

7. Heb je dit jaar nog andere genres verkend?

Ja! Ik heb romans van Meridiaan Uitgevers uitgeprobeerd, maar na het lezen van Het Labyrint van Sigge Eklund besefte ik wel dat mijn voorkeur toch echt bij Young Adult en Chicklit ligt.

Sigge Eklund - Het Labyrint

8. Wat was het meest meeslepende, niet-neer-te-leggen boek dat je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Weer kom ik dan uit op The Selection, maar ook Ik wist van Chantal van Gastel heb ik amper neer kunnen leggen en Zwart-wit van Gillian King heb ik in een dag uitgelezen!

9. Welk van de boeken die je dit jaar hebt gelezen heeft de allermooiste cover?

O jeetje… weer noem ik een boek van Kiera Cass. Ik vond de cover van The One echt he-le-maal het einde! Ook de cover van The Selection was erg mooi en ik ben ook helemaal verliefd geworden op de cover van Ik wist het van Chantal van Gastel. En eigenlijk vind ik de covers van de Divergent serie ook erg mooi, en die van Zwart-wit van Gillian King ook, o, en eigenlijk de cover van De 100 ook. Oeps… hoeveel mocht ik ook alweer kiezen?

Kiera Cass - The One

10. Wie is je favoriete personage uit alle boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Deze vraag lees ik even als “Van welk personage zou je het allerliefst nog een boek willen lezen?” En dat is dan toch echt America uit de The Selection Series. Ik kon zo heerlijk met haar meeleven en ze had zo’n heerlijk karakter; ik kon mij goed in haar verplaatsen.

11. Welk boek heeft de grootste indruk op je gemaakt in 2014?

Dat is absoluut The Fault in Our Stars! Een zwaar en luchtig boek tegelijk. Verhalen waarin een ziekte centraal staat maken over het algemeen sowieso vaak een grote indruk op mij.

12. Welk boek had een scène die je zo enthousiast maakte dat je niet kon wachten om er iemand over te vertellen?

The One van Kiera Cass heeft op het einde een vrij heftige scène waarbij iets gebeurt met een personage waar we in dat deel toch zijn gaan houden. Ik móést daar echt even over praten met iemand. Maar dat is ‘enthousiast’ op een niet vrolijke manier, maar vind dat wel de kunst van schrijven dat je zoiets onverwachts erin stopt en de lezer choqueert.

The Fault in Our Stars, The Selection, The Spectacular Now, Zwart-wit, De 100, Four, Divergent, Insurgent, Allegiant

13. Wat is je favoriete relatie (romantisch, vriendschappelijk, familie, enz.) uit de boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Deze vragen waren al een stuk makkelijker geweest als ik in elk geval een top 3 had mogen maken. De relaties waar ik enorm van heb genoten zijn namelijk heel uniek – vind ik. Zo vond ik de relatie tussen Mia en Axel heel mooi door het boek (Ik wist het) ontwikkelen, maar ook America en Maxon (The Selection Series), Tris en Four (Divergent Series), Hazel en Gus (The Fault in Our Stars) en Elin en Nick (Zwart-wit) zijn allen relaties waar ik enorm van heb genoten. Ik ben nou eenmaal een echte romanticus.

14. Wat is het beste boek dat je hebt gelezen op basis van een recensie?

De boeken die ik op basis van een recensie heb gekocht heb ik helaas nog niet gelezen.

15. Welk boek zou je het allerliefst terug willen zien in de bios, en met welke acteurs in de hoofdrollen?

Oeh, dat is een hele leuke – maar ook moeilijke! – vraag. Een aantal boeken die ik heb gelezen zijn al te zien op het grote of kleine scherm (Divergent, The Fault in Our Stars, The Spectacular Now, The Maze Runner en The 100), en diverse andere boeken zou ik ook nog wel graag willen zien. Zo zei ik in mijn recensie over Zwart-wit al dat ik dat boek graag op het grote scherm zou willen zien, maar daarna las ik de The Selection Series en ook nog Ik wist het en die wil ik ook wel graag op het grote scherm zien. Moet ik echt één noemen? Oké, dan kies ik toch voor de The Selection series.

In de hoofdrollen zie ik graag deze acteurs:

Cast The Selection

America – Audrey Hollister (geen actrice, maar voor mij is het meisje op de cover echt America), maar Sophie Turner zou ook goed kunnen.
Maxon – Een mix van Max Irons, Toby Regbo en Daniel Sharman
Aspen – Een mix van Benjamin Stone en Luke Mitchell
Queen Amberly – Mix van Amanda Peet, Andie McDowell en Melissa Ponzio
King Clarkson – een mix van Anthony Stewart Head, Alan Van Sprang en Pierce Brosnan
Gavril Fedaye – Stanley Tucci
Celeste – Yael Grobglas
Marlee – Chrystal Reed

Welk boek dat jij in 2014 hebt gelezen raad jij aan?

Deze post is al 1813 keer gelezen


Geef een reactie

8 responses to “Boekbloggers enquête #1 | Terugblik op wat ik gelezen heb

  1. Wat een leuk overzicht zeg 🙂 Ik vond the fault in our stars ook echt prachtig en moet eerlijk bekennen dat ik minder genoten heb van de film: boeken geven toch meestal net dat beetje extra (vind ik vaak). Ik zie hier trouwens veel boeken die ik nog niet kende: dank je wel voor nog meer inspiratie.

  2. Hahah ik zie zo veel Selection voorbij komen, maar ik vind die boeken juist helemaal niks hahah 😛 Maar als je van romantische boeken houdt, denk ik dat je Fallen, de boeken van David Levithan, Eleanor & Park en de boeken van Gayle Forman leuk zal vinden. En persoonlijk is Percy Jackson en Helden van Olympus van Rick Riordan mijn favoriete serie, echt de leukste boeken die ik heb gelezen 🙂

  3. Phew, ik ben niet de enige die het moeilijk vindt om favorieten te kiezen. 🙂 Dit weekend heb ik deze Boekblogger Enquete op de planning ingevoerd. Sommige vragen waren echt moeilijk om te beantwoorden.