Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekpresentatie | Alles of niets! – Gillian King

Gillian King - Alles of niets!

Vandaag is het eindelijk zover; het nieuwste boek van Gillian King, Alles of niets!, is overal verkrijgbaar! Afgelopen donderdag presenteerde Gillian King haar nieuwe parel aan vele geïnteresseerden, waaronder familie, vrienden, collega’s, bloggers en meer, in boekhandel Paagman (Centrum) in Den Haag. Ondanks dat Den Haag voor mij niet bepaald om de hoek is, wilde ik deze presentatie voor geen goud missen. Sowieso vind ik Gillian King een fantastische schrijfster, maar ze heeft ook een sprankelende persoonlijkheid. Ik had Gillian al een paar keer ontmoet, maar was nog nooit naar een boekpresentatie van haar geweest, en daar moest verandering in komen vond ik. Zodoende was ik aanwezig op een ontzettend leuke en gezellige boekpresentatie in het hartje van Den Haag.

Op naar Den Haag

Ik was al vroeg vertrokken en hield rekening met mogelijke files en de kans bestond dat ik het – zelfs met TomTom – niet in één keer zou kunnen vinden. Ik ben namelijk zo iemand die die hele stukken probleemloos kan afleggen en dan op het allerlaatste moment, wanneer ik er bijna ben, in de war te raken en verkeerd te rijden. Zo ook dit keer, haha. Maar toen ik er eenmaal was heb ik snel wat gegeten en zag ik een Primark! Ja, een Primark! Nee, daar was ik nog nooit geweest. Dus ook daar wipte ik snel even naar binnen om te kijken (serieus, wauw, wat een ervaring!), maar hierover meer in een shoplog binnenkort.

Op tijd aanwezig

Boekpresentatie Gillian King

Op de website van Paagman stond dat je het beste op tijd kon komen in verband met verwachte drukte, dus om half zeven was ik aanwezig. Ik bleek de eerste te zijn, op Gillian King en haar man en superleuke kinderen na want die waren er ook al. Haar man, Jeffrey, bleek al gauw net zo vriendelijk te zijn als Gillian en gezellig babbelden we er op los. Op een gegeven moment stelde ik hem de vraag of die boekpresentaties ook zo spannend zijn voor hem. Hij vond het lastig om dit goed onder woorden te brengen. Want aan de ene kant was het nog wel spannend, maar niet meer zoals de eerste keer toen het nog helemaal nieuw was. Je weet inmiddels wat je kunt verwachten. Op een gegeven moment kwam hij met een vergelijking waar ik mij iets goed bij voor kon stellen. Namelijk de route van Drachten naar Den Haag, als je die al meerdere keren hebt afgelegd. Je weet wat je kunt verwachten, maar je moet de weg nog wel afleggen. Het is dus in feite wel elke keer weer bijzonder, maar op een andere manier dan die eerste keer.

Het begint!

Boekpresentatie Gillian King - Zwart-wit en 60 Dagen

Al gauw kwamen steeds meer mensen binnenwandelen, waaronder blogger en proeflezer van Alles of niets! Judith, maar ook Marjolein die gezellig naast mij kwam zitten, en Yara die gezellig met haar vriend kwam (wat een mooi stel trouwens!). Even laten kwamen ook schrijfsters als Lisette Jonkman, Petra Kruijt, en ook het team van Zomer & Keuning (Harma, Monique, Dagmar en Katja) aan. Om zeven uur was het eindelijk zover en opende een medewerker van Paagman de boekpresentatie.

Totstandkoming Alles of niets!

Boekpresentatie Gillian King - Monique Boltje

Harma Nijhuis kwam aan het woord en hierna vertelde Monique Boltje (foto) wat over de totstandkoming van Alles of niets! Het begint namelijk allemaal met een boekidee. Dit boekidee had de titel Zonder jou. Dit werd opgevolgd door een synopsis met de titel Het meisje in de trein. Net op dat moment kwam een thriller uit met dezelfde titel en besloten ze dat een andere titel gekozen moest worden. Het script was klaar en droeg op dat moment de titel De collega. Monique gaf aan hier eigenlijk geen klik mee te hebben omdat de titel zo weinig zegt, al helemaal in vergelijking met bijvoorbeeld Het meisje in de trein gezien het boek daar echt om draait. Dankzij Lisette Jonkman, ook één van de proeflezers, kwam de uiteindelijke titel Alles of niets! tot stand.

Gillian King aan het woord

Boekpresentatie Alles of niets - Gillian King

Hierna kwam Gillian King zelf ook nog aan het woord en vertelde ook zij nog wat over de totstandkoming van Alles of niets! Want in tegenstelling tot anders wist ze bij Alles of niets! wél hoe het zou eindigen; er zou iemand doodgaan. Enthousiast begon ze te schrijven en had ze een script. Ze stuurde het naar de proeflezers, maar direct sloeg de twijfel toe. Moet ze wel dood? Ze herschreef het einde en kreeg wisselende meningen van haar proeflezers. Uiteindelijk verzekert Gillian ons: “Er gaat niemand dood”. Ook vertelde ze nog wat over de titel Het meisje in de trein. Hoe ze hoopte dat het geen hit zou worden, maar dit het wel werd en ze op een gegeven moment zelfs ergens las dat er elke vijf seconden een exemplaar van Het meisje in de trein verkocht werd. Ik vind Alles of niets! echter ook een lekkere pakkende titel.

Het eerste exemplaar

Boekpresentatie Alles of niets - Noraly King

Het eerste exemplaar van Alles of niets! reikte Gillian King aan haar goede vriendin, schoonzus en trouwe proeflezer Noraly uit. Noraly vertelde glunderend over hoe leuk het is om de boeken van Gillian te mogen proeflezen en te zien hoe een boek zich vormt. Noraly weet namelijk ook van alle alternatieve eindes en dingen die de uiteindelijke versies van Gillians boeken nooit hebben gehaald. Noraly noemt Alles of niets! terwijl ze Gillian aankijkt “je mooiste boek tot nu toe”. Noraly is trouwens ook te vinden in de blogwereld op More Please.

Signeren en gezelligheid

Gillian King en Jessica Dillema

Naderhand konden we beneden nog gezellig een hapje en drankje nuttigen en uiteraard een exemplaar van Alles of niets! aanschaffen en laten signeren. Ik heb heerlijk bijgekletst met mijn blogvriendinnetjes en ook met de dames van Zomer & Keuning die altijd zo vriendelijk zijn. Tegen half negen nam ik afscheid en verliep de terugreis voorspoedig (een half uur sneller dan de heenreis). Inmiddels heb ik Alles of niets! bijna uit en kunnen jullie binnenkort een recensie verwachten!

Heb jij Alles of niets! al in huis?

Deze post is al 2008 keer gelezen


Geef een reactie

13 responses to “Boekpresentatie | Alles of niets! – Gillian King

    • Ah kijk dat vind ik fijn om te horen! Ik probeer altijd zo volledig te zijn met dit soort verslagen zodat als je er niet bij kon zijn je toch een indruk krijgt van wat er gebeurd is. 😀

  1. Wat een geweldig verslag heb je erover geschreven! En misschien begint het saai te worden, maar ik moet het toch kwijt: Wauw je foto’s zijn prachtig! Echt genieten om het te lezen, dankjewel 😀