Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | De kluts kwijt – Vannessa Thuyns

De Kluts Kwijt - Vannessa Thuyns
Boekrecensie | De kluts kwijt – Vannessa ThuynsDe kluts kwijt door Vannessa Thuyns
Verschenen: 28 september 2022 bij VBK Lab
Format: Paperback, aantal pagina's: 304
Genre: Feelgood, Roman
Rating: 5 Stars | Goodreads

Wanneer haar wanhopige ouders hulp nodig hebben, besluit Naomi in te gaan op het onmogelijke voorstel van haar ex en restauranteigenaar Terence. Als zij zich voordoet als culinair journalist en een diepgaand artikel weet te schrijven over zijn mediaschuwe chef-kok zal Terence haar ouders helpen. Piece of cake toch? Alleen moet de stugge chef-kok Jonas van Deurzen niets hebben van journalisten en heeft Naomi allesbehalve verstand van koken. Toch zet ze alles op alles om Jonas’ vertrouwen te winnen en meer over hem te weten te komen. Ondertussen belandt haar vader in de laatste fase van Alzheimer en is hij totaal de kluts kwijt. De tijd begint te dringen en het artikel moet worden ingeleverd. Maar wat als Jonas’ verleden te heftig is om te delen met de buitenwereld en Naomi moet toegeven dat ze hem meer dan gewoon aardig vindt? Is het dan nog mogelijk om niemand teleur te stellen...

Feelgood Five

In aanloop naar het Feelgood Five event van afgelopen 30 oktober, besloot ik dat ik van alle aanwezige auteurs minimaal één boek gelezen wilde hebben. Dat was op zich niet moeilijk, want van drie van de vijf auteurs had ik al meerdere boeken gelezen. Dus bleven alleen Susan Muskee en Vannessa Thuyns nog over. Beiden kende ik al wel van naam en ook hun boeken heb ik wel voorbij zien komen, maar ik had nog geen boeken van hen gelezen. Ik besloot van Vannessa Thuyns De kluts kwijt te gaan lezen. En vandaag vertel ik jullie hoe mijn eerste ervaring met een Vannessa Thuyns is bevallen.

De Kluts Kwijt - Vannessa Thuyns

De kluts kwijt

In De kluts kwijt lopen we mee in het leven van journalist Naomi. Haar ouders wonen in een prachtig huurhuis dat in bezit is van haar ex Terence. Wanneer hij mededeelt dat ze de woning moeten verlaten, terwijl haar vader in de laatste fase van Alzheimer zit, zet ze alles op alles om dit te voorkomen. Zelfs als dat betekent dat ze zich voor moet doen als culinair journalist en een persoonlijk stuk moet schrijven over de gesloten chef-kok Jonas. Maar dan leert ze hem beter kennen…

Alzheimer

Ik vind dat ze het verhaal rondom haar vaders Alzheimer heel mooi heeft beschreven in De kluts kwijt. Zelf heb ik ook ervaring met Alzheimer doordat mijn beide opa’s hier een vorm van hebben (gehad), en mijn ouders hier ook heel open over zijn. Daarbij heb ik ook eens een presentatie mogen bijwonen over Alzheimer en jongdementie van het VUmc Alzheimercentrum in het kader van de film Still Alice. Het is prachtig hoe Vannessa Thuyns je laat zien hoe dit eruit kan zien (zowel de mooie als de mindere zaken) en je tegelijkertijd ook vertelt hoe je hier als familielid goed mee om kan gaan. Daarnaast weet ze ook andere thema’s in het verhaal heel mooi te beschrijven, zoals de situatie tussen haar zus Daantje en hun ouders, alsook het verhaal van chef-kok Jonas.

De Kluts Kwijt - Vannessa Thuyns

Luchtig, vlot, maar met diepgang

Ik vind dat Vannessa Thuyns een heerlijke en vlotte schrijfstijl heeft. Ze weet je bij de personages te betrekken, om ze te laten geven en mee te leven (er was zelfs een traantje bij betrokken). Of juist een gruwelijke hekel te laten hebben aan een zeker iemand… haha. De kluts kwijt bevat interessante thema’s die ook in het dagelijks leven voorkomen. Thema’s die wat zwaarder aanvoelen, maar toch luchtig neergezet worden zonder deze diepere laag teniet te doen. En natuurlijk bevat het zoals de meeste feelgood verhalen een fijne dosis romantiek en een vleugje humor.

Eindoordeel

De kluts kwijt is het eerste boek dat ik heb gelezen van Vannessa Thuyns, maar het zal zeker niet het laatste zijn. Gelukkig heeft ze nog veel meer boeken geschreven. Ik kan dus een tijdje vooruit! Ze heeft een hele fijne schrijfstijl en ze heeft laten zien dat ze kan schrijven over interessante onderwerpen en mooie personages. Ik kijk nu al uit naar haar nieuwste boek Door een roze bril, welke in januari 2023 zal verschijnen.

Welke boeken van Vannessa Thuyns kan jij mij aanraden?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 808 keer gelezen


Geef een reactie