Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | De leesclub-serie – Puck van Amersfoort

De leesclub - Puck van Amersfoort
Boekrecensie | De leesclub-serie – Puck van AmersfoortRaadsels rond Elvira door Puck van Amersfoort
Serie: De Leesclub #1
Verschenen: 18 mei 2022 bij Loft Books
Format: E-book, aantal pagina's: 96
Genre: Feelgood, Roman
Rating: 2 Stars | Goodreads

De leesclub van Puck van Amersfoort is een nieuwe, vierdelige serie. Vijf leden van een leesclub raken bevriend en spotten overeenkomsten tussen de romans die zij bespreken en hun eigen leven.

In dit eerste deel van de serie De leesclub, Raadsels rond Elvira, komen vijf lezers voor het eerst bij elkaar om een boek te bespreken. Trudy, de oprichter van de leesclub, heeft de vier andere leden zorgvuldig geselecteerd. Eva, Marcus, Femke en Jesse zijn stuk voor stuk enthousiast genoeg om levendige besprekingen te mogen verwachten. Ondanks hun verschillen kunnen de leesgroepleden het goed met elkaar vinden en ze bespreken al snel veel meer dan alleen de boeken met elkaar. Zo kan Jesse bij Femke terecht na een gekke date-ervaring. Nadat hij uit eten ging met Elena, een meisje dat hij ontmoette op de atletiekclub, is zij opeens van de aardbodem verdwenen. Is er iets aan de hand of speelt ze gewoon spelletjes met hem?

Lezen over een leesclub

Een boekenserie over een leesclub? Yes, please! Doordat ik enkele jaren geleden zelf een leesclub ben gestart, vind ik het ontzettend leuk om dit onderwerp in een boek voorbij te zien komen. In dit geval is het zelfs de overkoepelende titel van een hele serie. In mijn recensie van vandaag lees je mijn oordeel over alle vier boeken in de serie: Raadsels rond Elvira, Onbereikbaar dichtbij, Een barst in de spiegel en Dromen bij daglicht. Uiteraard houd ik hierbij rekening met spoilers. Hierboven vind je alle informatie behorende bij Raadsels rond Elvira. De details van de andere drie delen vind je onderaan deze recensie.

De leesclub - Raadsels rond Elvira - Onbereikbaar dichtbij

De leesclub

De leesclub-serie draait rond vijf personen uit een nieuw gevormde leesclub. Je hebt de organisator, Trudy, een vrouw van middelbare leeftijd. Twee jongeren, Femke en Jesse. En twee van middelbare tot oude leeftijd, Eva en Marcus. In deze boekenserie lezen ze boeken die ze bespreken, maar ook maken ze dingen in hun privéleven mee en groeien de personages naar elkaar toe. Dat klinkt misschien een beetje vaag. Maar het was dan ook lastig om een echt plot te ontdekken in deze serie. Het feit dat ze overeenkomsten zouden zien tussen hun eigen leven en de boeken die ze bespreken trok mij in eerste instantie aan. Maar na het lezen van de vier delen voelt het vergezocht. Daarnaast wordt er ook weinig aandacht aan besteed door de auteur. De personages vinden het gek, maar doen er verder niks mee. Het voelt als een verwaarloosbaar plotpunt.

Waarom vier delen?

Laat ik beginnen met de vraag: waarom is De leesclub in vier delen opgesplitst? De boeken hebben op zichzelf geen afgerond verhaal. Na deel één was ik zelfs verbaasd: waarom stopt het boek middenin het verhaal? Niet op een cliffhanger-manier, maar écht middenin het verhaal. Het enige dat ze in Raadsels rond Elvira hebben afgerond is het bespreken van een trilogie. Je krijgt zelfs niet eens antwoord op de vraag uit de flaptekst. Ik kan ook niet zeggen dat ik vind dat er echt veel verhaal in zat. Dit wordt wel iets beter naarmate je verder leest in de andere delen van deze serie. Elk personage heeft zijn of haar eigen verhaal en na lang wachten worden deze ook wel afgerond. De opbouw van de verhaallijnen door de vier boeken heen had echter vele malen beter gekund.

De leesclub - Een barst in de spiegel - Dromen bij daglicht

Geen likeable personages

De personages in De leesclub vind ik karikatuurachtig, zo probeert ze de feminist van het stel telkens weer in dat feministische hokje te drukken, zonder succes. De personages zijn oppervlakkig en hebben weinig diepgang. Vaak heb ik mij ook aan de personages geërgerd. Ze zijn allemaal zo zwart-wit. Hun eigen mening is altijd de waarheid. Daarbij zijn ze ook nog eens vaak chagrijnig, heetgebakerd, uit de hoogte, doen ze heel veel aannames en gedragen ze zich soms inconsistent. De schrijfster lijkt daarbij vooral op de slechte eigenschappen van de personages te focussen, waardoor ik als lezer niet van ze ben gaan houden en mij niet goed in ze kon inleven.

Conclusie

Zoals uit bovenstaande al wel blijkt is De leesclub-serie geen serie die ik vol enthousiasme zou aanraden. Voor deze vier korte verhalen is er veel te veel gaande en zijn er teveel personages de hoofdpersoon. Ik denk dat zowel de personages als het verhaal beter uit de verf zouden zijn gekomen als de schrijfster niet vier korte verhalen had geschreven, maar in plaats ervoor had gekozen om maximaal twee volledige boeken te schrijven. Hierbij had ze dan bijvoorbeeld telkens twee personages centraal kunnen stellen. Femke en Jesse, en Marcus en Eva. En wie weet dan nog een kort verhaal over Trudy als toegift. Ze had het verhaal en de personages op die manier beter kunnen uitwerken en meer diepgang kunnen geven. De verhaallijnen hebben potentie, maar de uitwerking laat nu te wensen over.

Heb jij De leesclub-serie al gelezen?


Boekrecensie | De leesclub-serie – Puck van AmersfoortOnbereikbaar dichtbij door Puck van Amersfoort
Serie: De Leesclub #2
Verschenen: 18 mei 2022 bij Loft Books
Format: E-book, aantal pagina's: 96
Genre: Feelgood, Roman
Rating: 2 Stars | Goodreads

In dit tweede deel van de serie De leesclub, Onbereikbaar dichtbij, genieten de leesclubleden van hun zomervakantie en van het boek dat voor de volgende bijeenkomst op de planning staat. Het lukt Eva echter niet zich op de roman te concentreren: haar relatie met haar puberdochter, Danique, is al maanden moeizaam. Wanneer het gezin gaat kamperen in Limburg is Danique op een ochtend zomaar verdwenen uit haar tentje. Zou ze echt zijn weggelopen? Eva gaat op onderzoek uit en wordt daarbij gesteund door leesclublid Marcus. Ondertussen komt Jesse bij toeval Elena weer tegen nadat hij een tijdje niets van haar gehoord had, maar na hun ontmoeting zit hij met nóg meer raadsels.

Boekrecensie | De leesclub-serie – Puck van AmersfoortEen barst in de spiegel door Puck van Amersfoort
Serie: De Leesclub #3
Verschenen: 18 mei 2022 bij Loft Books
Format: E-book, aantal pagina's: 93
Genre: Feelgood, Roman
Rating: 2.5 Stars | Goodreads

In dit derde deel van de serie De leesclub, Een barst in de spiegel, kent de groep elkaar inmiddels vrij goed, al lijkt de vriendschap tussen Jesse en Femke iets te bekoelen. Nu hij de mysterieuze Elena weer heeft kunnen spreken, denkt Jesse dat Femke hem misschien op het verkeerde been heeft gezet toen hij haar om advies vroeg. Elena doet hem een belangrijke bekentenis. Wat gaat dit voor hen betekenen? Dan staat er opeens een paniekerige Femke op zijn stoep, op zoek naar een veilige haven: een oude vakantieliefde heeft haar onverwachts – en ongewenst – opgezocht in Nederland en lijkt zich niet zomaar weg te laten sturen. Hoe komt ze van hem af?

Boekrecensie | De leesclub-serie – Puck van AmersfoortDromen bij daglicht door Puck van Amersfoort
Serie: De Leesclub #4
Verschenen: 18 mei 2022 bij Loft Books
Format: E-book, aantal pagina's: 119
Genre: Feelgood, Roman
Rating: 2.5 Stars | Goodreads

In dit vierde deel van de serie De leesclub, Dromen bij daglicht, worden Femke en Jesse beiden met een verrassing geconfronteerd en trekken ze hun conclusies. Trudy twijfelt of ze de komende leesclubbijeenkomst wel kan laten doorgaan. Ze heeft nog geen boek gekozen en haar werk op school slurpt al haar energie op. Ze voelt zich begaan met een van haar leerlingen, Zoë, die het thuis moeilijk lijkt te hebben, maar de schoolleiding verbiedt het haar om Zoë te helpen. Trudy heeft het gevoel dat de conrector er een verborgen agenda op nahoudt. Wanneer de spanning op school toeneemt, besluit ze een leesclubbijeenkomst over te slaan en groot uit te pakken met kerst. Hopelijk is de nare kwestie tegen die tijd opgelost…

Beschikbaar via Kobo Plus of koop ze via Bol.com

Ik heb een gratis e-book ontvangen van deze serie van Loft Books in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 1048 keer gelezen


Geef een reactie