Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Dickens’ Kerstverhaal – Merel Leene

Dickens' Kerstverhaal - Merel Leene
Boekrecensie | Dickens’ Kerstverhaal – Merel LeeneDickens' Kerstverhaal door Merel Leene
Serie: Wereldklassiekers #4
Verschenen: 25 november 2020 bij Blossom Books
Format: Hardcover, aantal pagina's: 158
Genre: Kerst, Klassieker, Young Adult
Rating: 3.5 Stars | Goodreads

‘Geest!’ zei Scrooge. ‘Laat me alsjeblieft niet méér zien. Breng me naar huis. Waarom vind je het zo leuk om me te kwellen?’

Op 24 december 1843 verscheen de allereerste druk van Dickens’ A Christmas Carol in Prose, en alle 6.000 exemplaren waren diezelfde avond nog uitverkocht. Sinds die tijd is het altijd een klassieker gebleven. Want wie kent het verhaal over de gierige zakenman Ebenezer Scrooge niet?

Met deze nieuwe uitgave in de Wereldklassiekers-serie kan iedereen voor zich bepalen of The Muppet Christmas Carol dichtbij het origineel bleef en of Kermit en Miss Piggy recht deden aan het verhaal.

Merel Leene hertelt deze klassieker en Sophie Pluim maakt er spookachtig mooie illustraties bij. Dickens’ Kerstverhaal wordt uitgegeven met linnen omslag, folieopdruk en geïllustreerde beginkapitalen.

Wereldklassieker

Mijn recensie is ietwat verlaat, maar ik begon toch echt rond de kerstdagen in de destijds allernieuwste toevoeging aan de Wereldklassiekers lijn van uitgeverij Blossom Books: Dickens’ Kerstverhaal. Alleen al om hoe prachtig deze boeken eruit zien wil ik ze al hebben. Maar stuk voor stuk geniet ik ook van elke Wereldklassieker. Van de één meer dan de ander, maar allen zorgen ze ervoor dat ik nu eindelijk die bekende verhalen lees. Deze boeken van Blossom Books zijn namelijk hertalingen van oude klassiekers. Waar je bij de echte klassiekers snel afhaakt – of niet eens begint – door het oude en soms moeilijke taalgebruik, of de droge stof, zorgen de hertalers ervoor dat ze ook prettig leesbaar zijn voor de huidige generatie. Op die manier kan je tóch genieten van de echte klassiekers.

Dickens' Kerstverhaal - Merel Leene

Dickens’ Kerstverhaal

Dickens’ Kerstverhaal gaat over Ebenezer Scrooge. Een zakenman die alleen oog heeft voor zichzelf en zijn geld. Een geest in de vorm van zijn overleden compagnon verschijnt op een avond voor de feestdagen tot hem om hem te vertellen dat hij bezocht zal worden door geesten. De geesten nemen hem door de nachten heen mee naar het verleden, het heden en de toekomst. Zij proberen hem tot diverse inzichten te brengen en hem zo een betere versie van zichzelf te laten worden.

Het verhaal

Als ik heel eerlijk ben – en zoals jullie weten ben ik dat altijd – wist ik niet waar Dickens’ Kerstverhaal over zou gaan. Dickens ken ik wel. En de titel A Christmas Carol ook. Maar de inhoud van het verhaal? Euh… Tja, dat wist ik dus niet. Ik was dan ook aangenaam verrast om te merken dat het mij deed denken aan het plot van Ghosts of Girlfriends Past, een film uit 2009. Zij hebben A Christmas Carol hiervoor dus als inspiratie gebruikt!

Dickens' Kerstverhaal - Merel Leene

Actueel

Dickens’ Kerstverhaal heeft mij niet gegrepen zoals sommige andere boeken dat wel doen, maar ik heb wel van het verhaal genoten. Het is interessant om te lezen over het leven van Scrooge en hoe hij langzaam maar zeker beter inziet hoe hij is geworden tot wie hij vandaag is, en welk effect dit heeft op het heden en de toekomst. De inzichten die hij opdoet zijn inzichten die vandaag de dag nog steeds opgedaan kunnen worden (en sommige mensen ook echt zouden moeten opdoen). Wat is belangrijk in het leven? Geld zonder liefde en vriendschap, of een leven vol vreugde en gezelligheid? En bovenal: wat houdt de ware kerstgedachte in? Hiermee blijft Dickens’ Kerstverhaal nog steeds actueel.

Conclusie

Hoewel ik het ene boek interessanter of leuker vind dan de ander, wil ik ze allemaal aanraden. Dus ook Dickens’ Kerstverhaal. Ik ben blij dat ik dankzij de Wereldklassiekers van Blossom Books de ware verhalen van deze klassiekers kan lezen en zo mijn kennis van de literatuur te verbreden. Daarnaast zijn ze, zoals ik eerder al zei, een lust voor het oog. Denk je eens in dat je over een tijdje een plank vol met dit soort prachtige edities hebt staan. Daar gaat je hart toch sneller van kloppen? Daarnaast wordt elk boek door passende illustraties voorzien van Sophie Pluim, die de boeken net dat beetje extra geven. Daarnaast vind ik het nawoord bij deze edities absoluut het lezen waard, omdat de hertaler inzicht geeft in hoe de schrijver te werk is gegaan bij het hertalen. Al met al weer een aanrader!

Koop de Wereldklassiekers:

Volg Reviews & Roses op Facebook & Instagram

Deze post is al 1248 keer gelezen


Geef een reactie