Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Finale – Stephanie Garber

Finale - Stephanie Garber

Deze recensie gaat over een vervolgdeel en kan dus spoilers bevatten m.b.t. Caraval en Meester Legende.

Boekrecensie | Finale – Stephanie GarberFinale door Stephanie Garber
Serie: Caraval #3
Verschenen: 9 mei 2019 bij Hodder & Stoughton
Format: Hardcover (Waterstones special), aantal pagina's: 460
Genre: Fantasy, Romantiek, Young Adult
Lees ook: Het Zwarte Hart / Caraval, Meester Legende
Rating: 5 Stars | Goodreads

It’s been two months since the Fates were freed from a deck of cards, two months since Legend claimed the throne for his own, and two months since Tella discovered the boy she fell in love with doesn’t really exist.

With the lives, empires and hearts hanging in the balance, Tella must decide if she’s going to trust Legend—or a former enemy. After uncovering a secret that upends her life, Scarlett will need to do the impossible. And Legend has a choice to make that will forever change and define him.

Caraval is over, but perhaps the greatest game of all has begun. There are no spectators this time: only those who will win, and those who will lose everything.

Welcome, welcome to Finale. All games must come to an end...

Het einde is in zicht

Het einde van de Caraval-serie is met Finale helaas echt in zicht. Stephanie Garber heeft met Caraval een unieke en betoverde wereld opgezet, waar ze mij helemaal in heeft meegesleept. Zo erg zelfs, dat ik meerdere versies van het eerste deel heb (zowel in het Nederlands als Engels), en van Meester Legende heb ik een Nederlandse en Engelse versie. En nu, van Finale, heb ik zelfs nóg meer versies. De Nederlandse editie is nog niet eens uit, en de teller staat al op drie. Maar ik kocht ze alle drie al voordat ik het boek had gelezen, haha. Hoewel ik met lezen zou wachten tot de Nederlandse editie zou uitkomen, ben ik toch maar aan Finale begonnen toen bleek dat Stephanie Garber naar Nederland zou komen!

Finale - Stephanie Garber

Finale

Waar in Legendary nog echt weer een Caraval plaatsvond, en men een spel speelde, wordt in Finale het verhaal dat in voorgaande twee boeken is uitgezet, afgerond. Legend heeft Tella op de trap achtergelaten en Paloma is in coma bij de zussen teruggebracht. En nu zou ik jullie een korte introductie kunnen geven over het verhaal in Finale. Maar dat ga ik niet doen. Het is véél leuker om dit alles zelf te ontdekken. Het verhaal is altijd zo uniek en origineel, dat het heerlijk is om zelf te ontdekken welke kant ze nú weer opgaat.

Alleen al de introductie in Finale is fantastisch en zó waar: “Every story has four parts: the beginning, the middle, the almost-ending and the true ending. Unfortunately, not everyone gets a true ending. Most people give up at the part of the story where things are the worst, when the situation feels hopeless, but that is where hope is needed most. Only those who persevere can find their true ending.”

Perfecte afsluiter

Finale is een heerlijke afsluiter van deze bijzondere serie. Het boek zit bomvol spannende plotwendingen en magische momenten. De Fates worden verder uitgediept, alsook de bron van Legende, en vooral ook het verhaal van Paloma. Waar je Caraval las vanuit het perspectief van Scarlet en Legendary vanuit Tella, lees je Finale vanuit beider perspectieven. De verhalen van Scarlet en Tella wisselen elkaar af en weten precies de juiste spanning te bewaren. Enige minpuntje is een bepaalde twist tegen het einde, waarbij ik een personage te snel plotseling vond veranderen View Spoiler ».

Finale - Stephanie Garber

Sfeer goed behouden

Terwijl elk boek enorm van elkaar verschilt, vind ik dat Stephanie Garber de sfeer wel goed weet te behouden en de verhalen samen te laten komen in Finale. Het feit dat elk boek tot nu toe zoveel interessante en onverwachte plotwendingen kent, maakt dat je op geen moment 100% zeker kon weten welke kant het verhaal op zou gaan. Wat vooral ook in het Engels opvalt is hoe prachtig en poëtisch het verhaal is geschreven. Je komt de ene na de andere prachtige zin tegen. Het einde van het boek is passend, en het verhaal is mooi afgerond.

Conclusie

Ik heb genoten van Finale, of eigenlijk, van de gehele Caraval-serie. Wat een ontzettend bijzondere en unieke boeken zijn dit (en ook prachtig vormgegeven)! Ik heb van elk boek gesmuld. De boeken zijn werkelijk een beleving, in een geweldige setting, vol plottwists, originaliteit en interessante personages. Deze boekenserie zal ik werkelijk iedereen aanraden die ervan houdt om naar een bijzondere wereld vol magie getransporteerd te worden. Ik hoop dat we snel van een nieuw verhaal van haar hand kunnen genieten.

Ben jij al aan deze serie begonnen?

Deze post is al 1169 keer gelezen


Geef een reactie

2 responses to “Boekrecensie | Finale – Stephanie Garber