Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Frankenstein – Maria Postema

Frankenstein - Maria Postema
Boekrecensie | Frankenstein – Maria PostemaFrankenstein door Maria Postema, Mary Shelley
Illustrator: Sophie Pluim
Serie: Wereldklassiekers #2
Verschenen: 10 april 2019 bij Blossom Books
Format: Hardcover, aantal pagina's: 192
Genre: Klassieker, Young Adult, Horror
Rating: 4.5 Stars | Goodreads

Wereldklassiekers: boeken die je gelezen moét hebben. Met onze nieuwe lijn hopen we meer jongeren te interesseren in en kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur. De nieuwe hertalingen blijven dicht op het origineel maar zijn tegelijkertijd zo bewerkt dat ze voor jongeren dé opstap vormen naar ander klassiek werk.

Frankenstein is de tweede klassieker die we aan onze serie toevoegen. Bewerker Maria Postema is net als Tiny Fisscher (Romeo en Julia) dicht bij het origineel gebleven, maar heeft hier en daar ingegrepen om de fijne leesbaarheid te garanderen. Daarnaast heeft Maria uitgebreid research gedaan naar de verschillen in het origineel uit 1818, en de door Shelley bewerkte versie uit 1831. In de nieuwe editie komen beide versies samen.

Wereldklassieker

Zoals je laatst al kon lezen ben ik dan eindelijk begonnen aan de boeken uit de Wereldklassiekers lijn van uitgeverij Blossom Books. Ben je er nog niet mee bekend? Blossom Books brengt diverse klassieke boeken uit in een nieuw jasje, en zodanig vertaald dat ze makkelijker leesbaar zijn dan die stugge oude klassiekers. Wel de lusten, niet de lasten! Ze begonnen met mijn all time favourite: Romeo & Julia. Hierna volgde Frankenstein. En toen kwam Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde. Als eerst begon ik aan die laatste, en inmiddels heb ik ook Frankenstein gelezen.

Het echte verhaal

Iedereen kent wel het monster van Frankenstein. Maar wat is nou het échte verhaal? Wat is de bron van de versie die wij tegenwoordig kennen? Maria Postema heeft de twee originele werken (uit 1818 en 1831) van Mary Shelley samengebracht in deze prachtige editie. En wauw, wat leest het verhaal lekker weg! Het verhaal is heerlijk vlot geschreven. Omdat ik het echte verhaal nog niet kende bleef ik ook continu geboeid lezen.

Frankenstein - Maria Postema

Frankenstein

Wat is dan het echte verhaal? Het verhaal begint met Robert die zijn zus brieven schrijft. Wie is Robert? Dat is eigenlijk nog niet het belangrijkste, want het gaat om zijn gesprekspartner Frankenstein. Hij vertelt zijn zus over hoe hij hem heeft leren kennen en heeft het verhaal, zoals Frankenstein dit aan Robert vertelt, opgeschreven. Ook lees je een stuk waarin het monster van Frankenstein zijn verhaal weer aan Frankenstein vertelt. Het klinkt ingewikkeld misschien, maar het is echt heel mooi verwerkt en makkelijk leesbaar.

Be careful what you wish for

Frankenstein valt in het genre gothic novel, ofwel een romantische griezelroman. Ik vond het verhaal niet extreem spannend of echt horror. Bovenal vond ik het verhaal interessant. Het verhaal laat duidelijk zien hoe iemands omgeving je kan vormen tot iets dat je eigenlijk niet wilde zijn. Hoe goed en slecht met elkaar vermengd worden, maar ook ieders verlangen naar liefde en geborgenheid. En ook een gevalletje ‘be careful what you wish for’. Allemaal thema’s waar je ook in de huidige tijd nog tegenaan loopt. En doordat je het verhaal van beide kanten meekrijgt, leef je ook met ze mee en kun je beider standpunten begrijpen. Maria Postema zegt het heel mooi in het voorwoord: “Het is een boodschap die tweehonderd jaar na de eerste nog niets aan kracht heeft ingeboet: liefde brengt liefde voort, terwijl angst, afwijzing en haat een monster creëren.”

Frankenstein - Maria Postema

Prachtige illustraties

De illustraties in Frankenstein zijn ook weer prachtig gemaakt door Sophie Pluim; zowel degene in het boek als degenen op het schutblad en de cover. Ze passen bovendien erg goed bij het verhaal en onderschrijven de sfeer van het boek.

Conclusie

De Wereldklassiekers van Blossom Books zijn zo leuk omdat je op deze manier titels leest die je anders misschien zou hebben laten liggen. Doordat ze zijn hertaald zijn ze prettiger leesbaar en heb je de kans om te ontdekken wat het werkelijke verhaal is. En echt chapeau voor Maria Postema die het verhaal ontzettend prettig leesbaar heeft gemaakt. Van mij mag ze nog wel meer Wereldklassiekers hertalen. Frankenstein vond ik een enorm interessant verhaal. Zou ik het boek herlezen? Dat weet ik niet. Maar ik ben absoluut blij dat ik het verhaal heb leren kennen.

Ben jij bekend met Mary Shelleys Frankenstein?

Deze post is al 2245 keer gelezen


Geef een reactie