Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. Schwab

Het onzichtbare leven van Addie LaRue - V.E. Schwab
Boekrecensie | Het onzichtbare leven van Addie LaRue – V.E. SchwabHet onzichtbare leven van Addie LaRue door V.E. Schwab, Victoria Schwab
Verschenen: 19 januari 2021 bij Boekerij
Format: Hardcover, aantal pagina's: 361
Genre: Fantasy, Historisch, Roman, Romantiek
Lees ook: De kleuren van magie, This Savage Song, De kleuren van schaduw, Our Dark Duet, Tunnel van botten
Rating: 5 Stars | Goodreads

Frankrijk, 1714. Als Adeline LaRue wordt uitgehuwelijkt, smeekt ze om meer tijd en een leven in vrijheid. Haar wens gaat in vervulling, maar tegen een vreselijke prijs. Addie zal eeuwig leven, en is gedoemd te worden vergeten door iedereen die ze ontmoet. Zelfs haar ouders vergeten hun dochter op slag en jagen haar hun huis uit.

Ontheemd en alleen begint Addie aan een betoverend avontuur dat eeuwen en continenten omspant. Van de achttiende-eeuwse salons van Parijs tot de straten van het moderne New York: Addie leert overal overleven. Maar terwijl haar tijdgenoten de geschiedenisboeken in gaan, blijft Addie onopgemerkt bestaan. Dag na dag, jaar na jaar.

Tot ze op een dag een boekhandel in stapt en iemand haar voor het eerst in driehonderd jaar herkent...

Frankrijk, 1714…

Als je kijkt naar de boeken die ik de laatste tijd heb gelezen zou je het niet zeggen, maar zodra ik een jaartal voor 1900 zie staan in een synopsis leg ik het boek direct weer terug. Ik ben niet zo van de historie. Op de middelbare school haalde ik altijd onvoldoendes, hoe goed ik mijn best ook deed. Dus misschien heb ik een trauma, haha. Maar wat als het een boek is geschreven door een auteur die je te gek vindt? Tjah, dan probeer je het gewoon. Misschien bevalt het wel… Tijd om te starten in Het onzichtbare leven van Addie LaRue!

Het onzichtbare leven van Addie LaRue

Het onzichtbare leven van Addie LaRue draait om, jawel, Addie LaRue. Adeline is inmiddels 300 jaar oud en leeft met een vloek. Zodra ze niet meer in beeld is bij iemand, zijn ze haar direct vergeten. Ze stapt een keuken in, komt terug, en iedereen vraagt zich af wie zij eigenlijk is. Ze heeft een vreselijke deal gemaakt voor vrijheid, maar wist niet dat ze haar leven zoals ze het kende volledig achter moest laten. Totdat ze in het heden iemand leert kennen die haar de volgende dag nog wél herkent.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue - V.E. Schwab

Zo mooi

Ik had niet verwacht dat ik Het onzichtbare leven van Addie LaRue zo ontzettend mooi zou vinden. Al had ik er eigenlijk ook niet raar van op moeten kijken gezien ik V.E. Schwabs andere boeken ook erg interessant vind. Je leest Addies verhaal zowel in het heden als het verleden waardoor je echt het gevoel krijgt dat zij al zolang heeft geleefd. Je ziet hoe tijden, steden en dorpen veranderen hoe langer zij leeft. Zelfs voor een geschiedenis noob als ik zitten er genoeg herkenningspunten uit de geschiedenis in. Tot het punt dat alles dat zij kende niet meer bestaat. Je hart breekt voor Addie.

Bijzondere relatie

Tegelijkertijd speelt er in Het onzichtbare leven van Addie LaRue een meer dan bijzondere relatie tussen Addie en de man (een soort duivel) die haar in deze deal heeft gelokt. Die gaf een interessante dimensie aan het verhaal. Aan de ene kant is hij degene die ervoor heeft gezorgd dat niemand haar kan herinneren, maar aan de andere kant is hij de enige met wie ze herinneringen kan ophalen. En dan heb je natuurlijk nog de jongen die haar in het heden wél herkent. Hij heeft duidelijk een geheim, maar wat houdt hij voor haar achter? Je blijft continu in spanning. Over beiden vertel ik expres weinig, maar ze spelen een grote rol in het verhaal.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue - V.E. Schwab

Slowburn

Het onzichtbare leven van Addie LaRue is geen boek dat je in een mum van tijd zal uitlezen. Dit is een iets trager verhaal, een zogenaamde slowburn, maar wel steengoed. Eigenlijk was het wel fijn dat ik hierdoor langer van dit verhaal en de personages kon genieten. Verwacht, zoals gewoonlijk, het onverwachte van V.E. Schwab. Zij weet altijd zulke bijzondere verhalen te schrijven, dat je je echt afvraagt hoe ze zoiets verzint. Het verhaal is complex en maakt het daardoor ook interessant voor de filosofische lezers onder ons (dat ben ik overigens niet). Tot slot is ook kunst een belangrijk onderdeel van het verhaal en komt dit ook visueel tot uiting. Al deze uitingen komen ook terug in het verhaal, wat maakte dat ik soms terugbladerde om het kunstwerk nog eens te bekijken.

Conclusie

Ik ben blind Het onzichtbare leven van Addie LaRue in gegaan en heb er vreselijk veel van genoten. Dit was compleet onverwacht, maar had dit niet hoeven zijn. Immers, V.E. Schwab schrijft alleen maar interessante verhalen. Door de complexiteit van de personages en de diepere laag in het verhaal (hoe maak je jezelf onsterfelijk in een wereld waarin niemand je kan herinneren?) is dit verhaal zeker ook geschikt voor de filosofische lezers onder ons. Maar ook wanneer je dit niet bent, zoals ik, kun je enorm van het verhaal genieten en er helemaal in opgaan. De personages spreken aan en je leeft echt met ze mee. Als je één boek leest dit jaar, laat het dan deze zijn.

Lees meer V.E. Schwab:

Volg Reviews & Roses op Facebook & Instagram

Deze post is al 2807 keer gelezen


Geef een reactie