Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Het Schaduwjaar – Kim Liggett

Het Schaduwjaar - Kim Liggett
Boekrecensie | Het Schaduwjaar – Kim LiggettHet Schaduwjaar door Kim Liggett
Verschenen: 17 september 2019 bij Best of YA
Format: Paperback, aantal pagina's: 395
Genre: Dystopia, Sciencefiction, Young Adult
Rating: 5 Stars | Goodreads

Niemand praat over het genadejaar. Dat is verboden.

Ons is gezegd dat we over de macht beschikken om volwassen mannen uit hun bed te lokken, jongens tot waanzin te drijven en echtgenotes gek te maken van jaloezie. Ze geloven dat onze huid een sterke lustopwekkende stof uitscheidt, de krachtige essentie van jeugdigheid, van een meisje dat op het punt staat vrouw te worden. Daarom worden we op ons zestiende voor een heel jaar verbannen, zodat we onze magie in de wildernis kunnen kwijtraken, waarna we weer naar de beschaving mogen terugkeren.
Alleen voel ik me helemaal niet machtig.
Ik voel me niet magisch.
De waarheid over het genadejaar, wat er precies tijdens dat schaduwjaar gebeurt, ligt verscholen tussen de spinragfijne glimpjes die om hen heen zweven wanneer ze denken dat niemand kijkt.

Mijn ogen zijn wijd open.

Een nieuwe hype

Ongetwijfeld heb je de titel van dit boek al voorbij zien komen. Best of YA Books is dit boek lekker aan het promoten, en gisteren kwam het boek dan eindelijk uit. Ik heb het over het boek Het Schaduwjaar van Kim Liggett. En we hebben een primeur, want Het Schaduwjaar  is over een maand pas in het Engels verkrijgbaar!

Het Schaduwjaar

Het Schaduwjaar draait om Tierney. Derde dochter in een familie van vijf dochters. Elke dochter in de stad wordt op haar zestiende samen met de andere zestienjarige meiden weggestuurd. Op die leeftijd zou hun gevaarlijke magie zich aandoen, waarbij ze mannen kunnen verleiden. Deze magie moeten ze tijdens het genadejaar opbranden in de wildernis. Sommigen komen terug. Sommigen ook niet… En meer ga ik over het genadejaar niet zeggen. Een vrouw vertelt niet verder wat tijdens het schaduwjaar gebeurt, ook ik niet. Dat zal je zelf moeten ontdekken terwijl je dit verhaal leest.

Het Schaduwjaar - Kim Liggett

Een en al mysterie

Het Schaduwjaar wist mij meteen te pakken doordat het zo mysterieus was. Waar zou dit verhaal naartoe gaan? Wat moet ik mij van alle gebruiken voorstellen? Wat in elk geval meteen duidelijk is, is dat de vrouwen niks te zeggen hebben in de stad waar Tierney woont. De vrouw is een eigendom van de man. Het maakt dat je voor je gevoel terug gaat in de tijd, waarin de mannen over de vrouwen heersten en er nog geen enkele sprake was van gelijkheid.

Dat mysterieuze blijft het gehele boek, en geen enkel moment kon ik voorspellen hoe het verhaal verder zou gaan. Af en toe denk je het te weten, maar verrast de schrijfster je weer met een onverwachte twist. Voor je gevoel is de schrijfster heel open naar je terwijl ze Tierneys verhaal vertelt. Maar ondertussen… ondertussen blijkt dat je je ogen open hebt, maar niks ziet. Oké, er was wel één ding dat ik van mijlenver aan zag komen, maar dat lag puur in het begin. View Spoiler »

Dit boek is gruwelijk

Mijn verwachtingen van Het Schaduwjaar waren overigens totaal verkeerd. Doordat op de achterflap wordt verteld over de magische verleidingskrachten die de vrouwen zouden bezitten, verwachte ik een boek waarin op de één of andere manier het verleiden van mannen centraal zou staan. Maar niets is minder waar. Dit boek gaat over vrouwen, en over de kracht van deze vrouwen. Over onderdrukking en over opstaan. Het Schaduwjaar is op momenten gruwelijk en hard. Maar op andere momenten mooi en teder. Je ziet wat er gebeurt als vrouwen zich tegen elkaar keren, en wanneer ze ervoor kiezen om juist samen te staan. Het Schaduwjaar bevat wel wat romantiek, maar het is zeker niet de hoofdtoon van het verhaal. Het Schaduwjaar heeft mij positief verrast.

Het Schaduwjaar - Kim Liggett

Schaduwjaar vs. Genadejaar

Er is echter iets wat ik niet snap, en dat is waarom de schrijfster niet voor één term heeft gekozen om dit jaar te benoemen. Ze gebruikt afwisselend genadejaar en schaduwjaar. Gezien genadejaar voor mijn gevoel vaker werd gebruikt en passender was, trok ik als lezer meer naar die term toe. Het zou mij niks verbazen als ik iemand ooit dit boek aanraad en het per ongeluk Het Genadejaar van Kim Liggett noem. Ik heb meegeleefd met de meiden in dit verhaal. Vooral en bovenal de meiden. Ik kon mij goed verplaatsen in Tierney; haar nuchterheid, maar ook haar twijfel waren goed geplaatst. Samen met haar schreeuwde ik af en toe naar de andere meiden: doe normaal! En op andere momenten dacht ik: zou het dan toch..? Tierneys verhaallijn met een zeker iemand View Spoiler » had ik nog wel wat uitgebreider beschreven willen zien. Ik leefde toch net iets minder mee in al hun gevoelens doordat het verhaal van hun niet wat dieper ging.

Update: De uitgever gaf de volgende verklaring voor het gebruik van schaduwjaar en genadejaar: de auteur gebruikt er maar eentje, maar de term ‘genadejaar’ werd minder enthousiast ontvangen bij eerste navraag dan ‘schaduwjaar’, terwijl die term wel de lading dekt. Dus dit is in vertaling de oplossing geworden!

Conclusie

Het Schaduwjaar is een verrassend en onvoorspelbaar boek van Kim Liggett. Waar ik boek over verleiding verwachte, bleek het vooral te gaan over de opkomst van het feminisme in een fictieve wereld. Keer op keer wist Kim Liggett mij te verrassen door vele onverwachte plottwists. Het verhaal is origineel neergezet en dit speelde ook mee in dat ik gewoonweg niet wist hoe het verhaal verder zou gaan. Het hield het verhaal extra mysterieus, want je wist gewoon niet wat je kon verwachten van de rest van het verhaal. Van een enkele persoon had ik graag nog wat meer willen lezen. Dan had ik mij meer verbonden gevoeld met dat personage. Met met de hoofdpersoon Tierney zat het goed. Ik kon mij volop inleven in haar en haar beweegredenen en acties. Ik las Het Schaduwjaar in een mum van tijd uit, en heb ervan genoten.

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Deze post is al 4516 keer gelezen


Geef een reactie

4 responses to “Boekrecensie | Het Schaduwjaar – Kim Liggett

  1. Wat een goede recensie en wat een super interessant boek zeg! Ik kom het boek inderdaad continu online tegen, en nu is mijn interesse gewekt. Hopelijk heeft de bieb het boek snel binnen en kan ik snel beginnen met lezen.