Categorieën: Boeken / Tags: , ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde – Bies van Ede

Het vreemde verhaal van dr. Jekyll en de heer Hyde
Boekrecensie | Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde – Bies van EdeHet vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde door Bies van Ede, Robert Louis Stevenson
Illustrator: Sophie Pluim
Serie: Wereldklassiekers #3
Verschenen: 20 oktober 2019 bij Blossom Books
Format: Hardcover, aantal pagina's: 95
Genre: Klassieker, Young Adult
Rating: 3 Stars | Goodreads

Wereldklassiekers: boeken die je gelezen moét hebben. Met onze nieuwe lijn hopen we meer jongeren te interesseren in en kennis te laten maken met de klassieke wereldliteratuur. De nieuwe hertalingen blijven dicht op het origineel maar zijn tegelijkertijd zo bewerkt dat ze voor jongeren dé opstap vormen naar ander klassiek werk.

In dit verhaal neemt dokter Utterson je mee in het vreemde verhaal van zijn goede vriend dokter Jekyll. De alom gerespecteerde arts doet zijn best voor de maatschappij en heeft veel aanzien. Maar hij heeft ook een duistere kant. En als hij een drankje ontdekt waardoor hij zijn goede en kwade kant van elkaar kan scheiden, heeft dat gevolgen die hij nooit had kunnen overzien.

Het derde boek uit deze serie werd aangedragen door auteur en vertaler Bies van Ede. Vol enthousiasme is hij in het macabere verhaal van Robert Louis Stevenson gedoken. Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll & de heer Hyde verscheen oorspronkelijk in 1886 als korte novelle. Omdat het boek dunner is dan de eerdere delen in de serie Wereldklassiekers heeft dit boek een aangepaste prijs. Natuurlijk is hij wel geheel volgens traditie gebonden in linnen, met goudfolie, en heeft het boek illustraties door Sophie Pluim.

Wereldklassieker

Vanaf het moment dat ik hoorde van de Wereldklassiekers van Blossom Books, wist ik dat ik deze allemaal wil hebben. Het is het ideale opstapje naar het lezen van wereldberoemde klassiekers. Ben je er nog niet mee bekend? Blossom Books brengt diverse klassieke boeken uit in een nieuw jasje, en zodanig vertaald dat ze makkelijker leesbaar zijn dan die stugge oude klassiekers. Wel de lusten, niet de lasten! Ze begonnen met mijn all time favourite: Romeo & Julia. Hierna volgde Frankenstein. En toen kwam Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde. De boeken had ik al direct bij verschijning in huis gehaald, maar toch nog altijd niet gelezen. Toen Blossom Books in juli 2020 een pubquiz organiseerde rondom deze Wereldklassiekers, besloot ik dat het dan echt tijd was om de verhalen te lezen. En ik begon dus met deze.

Het vreemde verhaal van dr. Jekyll en de heer Hyde

Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde

Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde draait om een experiment van Dr. Jekyll dat een onwenselijk resultaat als gevolg had. Dr. Jekyll is een gerespecteerd arts, en beroemd door zijn goede daden. Wat de meesten echter niet weten is dat hij ook een duistere kant heeft. Door het ontwikkelen van een speciaal drankje weet hij deze duistere kant los te maken van zichzelf. Met alle gevolgen van dien…

Anders dan verwacht

Hoewel ik vaag wel iets wist over Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde doordat het hier en daar wel eens benoemd wordt, wist ik eigenlijk niet goed wat ik aan kon treffen. Wat ik in elk geval niet had verwacht is dat je uit het oogpunt van een vriend van Dr. Jekyll leest. Deze meneer Utterson heeft door dat er niet helemaal snor zit met zijn goede vriend Dr. Jekyll. Tijdens het lezen van het boek volg je hem in zijn zoektocht naar wat er aan de hand is, en probeert hij tegelijkertijd te ontdekken wie die mysterieuze meneer Hyde is. Terwijl je leest ontrafel je het werkelijke verhaal met hem.

Het vreemde verhaal van dr. Jekyll en de heer Hyde

Blij dat ik het gelezen heb

Uiteindelijk moet ik zeggen dat ik niet helemaal ben weggeblazen door Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde. Ik vind het leuk om eindelijk te hebben gelezen wat de origine is van Dr. Jekyll en Mr. Hyde, en dat ik er nu ook over mee kan praten (mocht iemand er ooit over beginnen, haha). Het verhaal las ik echter duidelijk vanaf een afstandje; ik werd er niet door meegesleept. Ondanks dat Bies van Ede het heel fijn heeft vertaald en makkelijk leesbaar heeft gemaakt, merk je wel echt dat dit een ouderwets type verhaal is door de manier waarop het verteld wordt. Het verhaal wordt afgemaakt met prachtige illustraties van Sophie Pluim.

Conclusie

Met nog geen eens 100 pagina’s is Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde makkelijk op in een zucht uit te lezen. Het was uiteindelijk niet helemaal mijn verhaal door de ouderwetse wijze van het vertellen van een verhaal. Maar dankzij de hertaling van Bies van Ede was het verhaal wél makkelijk te lezen en ben ik blij dat ik dankzij Blossom Books op deze manier kennis heb kunnen maken met deze klassieker. En als kers op de taart: kijk eens naar de vormgeving en het linnen omslag: wauw!

Welke Wereldklassiekers heb jij al gelezen?

Deze post is al 3384 keer gelezen


Geef een reactie

One response to “Boekrecensie | Het vreemde verhaal van Dr. Jekyll en de heer Hyde – Bies van Ede