Categorieën: Boeken / Tags: ,

Geschreven door Jessica

Boekrecensie | Maxton Hall College – Mona Kasten

Maxton Hall College - Mona Kasten

Ik heb een gratis recensie-exemplaar ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie. Dit is niet van invloed op mijn mening over het boek of de inhoud van mijn recensie.

Boekrecensie | Maxton Hall College – Mona KastenMaxton Hall College door Mona Kasten
Vertaler: Joyce Sengers-Bekkers
Serie: Maxton Hall #1
Verschenen: 25 november 2022 bij Boekerij
Format: Hardcover, aantal pagina's: 368
Genre: Contemporary, New Adult, Romantiek
Lees ook: De geheimen van Maxton Hall College
Rating: 5 Stars | Spicy: one-half-flames
Goodreads

Geld, glamour, luxe en macht – de vier kwaliteiten die de dienst uitmaken op Maxton Hall College en vier kwaliteiten die Ruby Bell niet bezit. Maxton Hall is een van de duurste, meest gerenommeerde privéscholen van Engeland en de klassieke Maxton Hall-student is een nazaat van een eeuwenoud adellijk geslacht, van invloedrijke politici of van grootheden uit de zakenwereld, geen doodgewoon meisje met een studiebeurs. Daarom wil Ruby het liefst zo snel mogelijk afstuderen en in de tussentijd zo min mogelijk opvallen.

Ze brengt vrijwel al haar tijd door in de eeuwenoude bibliotheek, tussen de stoffige, in leer gebonden boeken. Op veilige afstand van iedereen en bovenal van de schatrijke James Beaufort, de onofficiële leider van het college. Maar dan ontdekt Ruby iets wat niemand anders weet – een geheim dat desastreus zou kunnen zijn voor de reputatie van de familie Beaufort. Voor ze het weet, bevindt ze zich precies daar waar ze nooit wilde zijn: diep in het verraderlijke web van Maxton Hall. Komt ze hier weer ongeschonden uit?

Dark Academia

Mona Kasten is al in Nederland bekend met haar Begin Again-serie. Maar voor mij is Maxton Hall College de introductie tot de schrijfsels van Mona Kasten. Voor mijn gevoel zou dit een heel ander soort boek zijn dan haar eerdere romantisch ogende boeken. Mede door de sticker dat dit een dark academia must-read is, en de wat donkerdere kaft. Maar is die aanname wel correct?

Maxton Hall College

Maxton Hall College is het eerste deel in een driedelige-serie. Centraal staan Ruby Bell en Jason Beaufort. Ruby is niet arm, maar in vergelijking met haar klasgenoten op Maxton Hall is ze in elk geval niet rijk. Het enige dat zij wil is naar Oxford, en dankzij haar beurs voor Maxton Hall komt die droom dichterbij dan ooit. Het is haar altijd gelukt om onder de radar te blijven. Maar dan betrapt ze Jasons tweelingzus met een docent in een compromitterende houding en krijgt ze de toorn van Jason Beaufort over zich heen. Maar ze reageert compleet anders dan Jason had verwacht… Als ze zijn aandacht nog niet had, dan nu zéker wel.

Maxton Hall College - Mona Kasten

Emoties en worstelingen

Maxton Hall College is totaal niet wat ik ervan had verwacht. Ik had namelijk verwacht dat het zou neigen naar Het Negende Huis van Leigh Bardugo. Terwijl het eigenlijk meer neigt naar Gossip Girl. En nog beter: het verhaal is zó goed geschreven. De emoties en worstelingen zijn zo duidelijk en mooi verwoord, dat ik al halverwege het boek waterige ogen kreeg omdat ik enorm aan het meeleven was. In het begin van het verhaal vond ik James echt een klootzak, en kon ik mij echt niet voorstellen van hem te gaan houden. En nee, hij is niet perfect. Verre van zelfs. Maar hij is wel realistisch neergezet.

Realistisch

Net als de rest van het verhaal trouwens. Vaak lees je dat het onderdeurtje plotseling bij het populaire kliekje komt te horen en dat ze allemaal supergeweldig zijn en dat de vrienden van jouw crush het bindingsmiddel worden van jou en je geliefde. Nope, niet in Maxton Hall College. Een enkeling komt dichtbij, maar de meesten blijven Ruby met opgetrokken neus aankijken. Ik kan mij ook niet voorstellen dat je in zo’n korte tijd met jouw persoonlijkheid een complete vriendengroep doet inzien dat ze best wat schappelijker en aardiger mogen zijn. In mijn ogen is het dus realistisch weggezet. Dit neemt overigens niet weg dat ik wel verwacht dat dat in de komende delen nog zou kunnen komen. Maar de weg ernaartoe is dan veel beter opgebouwd.

Interessante personages

Ik las al dat we in deel twee ook mogen genieten van de perspectieven van de zusjes. Ember, het zusje van Ruby. En Lydia, het zusje van Jason. Beiden hebben in Maxton Hall College bewezen interessante personages zijn. Vooral Lydia en het verhaal achter haar vermoedelijke affaire met de docent. Maar ook Ember, die de stevigere populatie vertegenwoordigd waardoor ik, als mede stevige dame, haar enorm bewonder voor de manier waarop ze ermee omgaat. Al moet ik wel zeggen dat Mona Kasten dit wel iets minder als een infodump had mogen brengen, en wat meer over het verhaal had mogen uitsmeren.

Maxton Hall College - Mona Kasten

Roman vs. YA/NA

Volgens de Duitse cover is Maxton Hall College een roman. Volgens de NUR-code in Nederland, de code waarmee boeken in genres ingedeeld worden, ook wel Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling, is het zelfs een literaire roman. In mijn opinie klopt dit niet. Het is Young Adult (YA) eigenlijk net iets ontgroeid en neigt naar New Adult. Maar het is zeker geen literaire roman. De personages zijn net iets te oud voor een YA en hebben al iets meer ervaring opgedaan, al ervaren ze ook echt nog dingen voor eerst eerst en leren ze zichzelf kennen. Maar tegelijkertijd is er wel een seksscène die compleet uitgeschreven is waardoor het de YA duidelijk overstijgt. Een scène die overigens heel mooi, natuurlijk en allesbehalve ordinair geschreven is. Als je over functionele seks spreekt, dan is dit een prachtig voorbeeld.

Eindoordeel

Maxton Hall College is totaal niet het donkere academische verhaal dat ik ervan had verwacht. Als je naar de feiten kijkt, dan is het inderdaad Dark Academia, maar het is lang niet zo duister als ik me daarbij inbeeld. Het verhaal draait om verwachtingen, maskers, vriendschap en liefde. En ja, een behoorlijke portie drama en achterdocht. Ik ben door dit boek gevlogen, en terwijl het verhaal richting een climax ging en ik nog maar een paar pagina’s over had, begon ik mij al voor te bereiden op een cliffhanger. En die kwam. Het enige dat de cliffhanger verzachte, is het feit dat deel twee al op de tafel naast me lag. Reken dus maar dat die al uit is voordat deze recensie online is verschenen, haha.

Wat is jouw favo Dark Academia boek?


Of koop het boek bij Libris / Boekenwereld


Deze post is al 257 keer gelezen


Geef een reactie